Toprestaurant ’t Kalkoentje in Rhenen bestaat 35 jaar. Chef-patron Nico Klaver vierde het jubileum samen met zijn team met een speciale lunch die in het teken stond van het leermeesterschap. Eregasten waren gastronomie-icoon en voormalig sterrenchef Paul Fagel en Arjan Speelman, executive chef van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu in Amsterdam.


Voordat Nico Klaver in 1988 restaurant ’t Kalkoentje begon, werkte hij onder leiding van Paul Fagel in diens sterrenrestaurant Duurstede in Wijk bij Duurstede. Nico Klaver: “Het was mijn leermeester Paul Fagel die mij stimuleerde om te gaan koken en het was Pauls broer Gerard Fagel die mij aanspoorde om naar de Hogere Hotelschool te gaan. Later in ’t Kalkoentje had ik het voorrecht om veel jonge mensen op te leiden en te enthousiasmeren voor het prachtige koksvak. Een van hen is Arjan Speelman, die nu executive chef is van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu in Amsterdam. Hij staat symbool voor de vele koks voor wie ik in ‘t Kalkoentje leermeester mocht zijn.”

3 Vlnr Speelman_Klaver_Fagel

Vlnr: Arjan Speelman, Nico Klaver, Paul Fagel

“Het voelt goed om volgende generaties iets mee te kunnen geven over goed koken, maar ook over ondernemerschap. Ik ben er trots op dat velen van hen aanwezig waren tijdens de jubileumlunch, evenals burgemeester Van der Pas van de gemeente Rhenen.”

Ploeteren, beuken en euforie

Nico Klaver blikt met een goed gevoel terug op de afgelopen 35 jaar. “Koken in een toprestaurant is ploeteren en beuken met af en toe een moment van euforie en dat geeft voldoening. Dat maakt het de moeite waard om jezelf 35 jaar lang opnieuw uit te vinden. En hoe gaaf is het dat we mede door nieuwe technologieën dingen kunnen maken die we vroeger niet konden maken? We willen een zeer gastvrij restaurant zijn waar je heel lekker kan eten en ik denk dat wij uitstralen dat we heel erg ons best doen. De basis daarvan is kwalitatief goede ingrediënten bereiden op een manier dat je het gerecht naar een hoger niveau tilt. Een kippetje is een kippetje, maar met een geweldige klassieke dragonsaus til je het naar een hoger niveau”, aldus de jubilaris.

9 Poussin de Bresse dragonsaus

Het hoofdgerecht van de jubileumlunch is een ode aan Paul Fagel en restaurant Duurstede: Poussin de Bresse met dragonsaus. Daarbij babymais, knolselderij, doperwt, sugarsnaps, rode biet en pied de moutons.

Plezier in het leven en ontwikkeling

‘De Kalkoen’ is klaar voor de toekomst. De afgelopen jaren zijn het restaurant, de lounge, de keuken, de terrassen en de tuin aangepakt. Nico Klaver: “We blijven investeren om onze gasten in de watten te leggen en ze veel beleving mee te geven. Mijn zoon Casper vervult een belangrijke rol in het bedrijf. Hij is mijn linker- en rechterhand en is tevens de verbinding tussen de keuken en de bediening. Samen met gastheer-sommelier Eddy van Stijn en keukenchef Jesse Korf draagt hij de filosofie van de Kalkoen uit.

8 Vlnr Casper en Nico Klaver

Casper en Nico Klaver

We hebben het gezellig als team en zorgen goed voor elkaar. Daardoor kunnen we steeds meer naar het volgende niveau gaan. Voor mij betekent de Kalkoen plezier in het leven en ontwikkeling, zowel persoonlijke ontwikkeling als van Kalkoeners uit onze keuken. Het is geweldig om te zien dat veel Kalkoeners iets moois hebben bereikt, zowel binnen als buiten de horeca.”

6 Team Kalkoentje (1)

Over ‘t Kalkoentje

Chef-patron Nico Klaver (61) baat zijn ‘Kalkoen’ sinds 1988 uit in een prachtige 17e-eeuwse boerderij aan de oever van de Nederrijn net buiten Rhenen aan de zuidelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug. Nico Klaver, die zijn kookstijl omschrijft als ‘nonchalante perfectie’, combineert de smaak van de klassieke Franse keuken met nieuwe technieken, waarbij de puurheid van het product voorop staat. ‘t Kalkoentje beschikt over meerdere terrassen en een lommerrijke tuin met fenomenaal uitzicht over de Nederrijn en Rhenen. Het restaurant is opgenomen in restaurantgidsen Lekker500 en Gault&Millau en is aangesloten bij restaurantvereniging Euro-Toques Nederland en bij Les Amis Saisonnier (Culinaire Saisonnier).

kalkoentje.nl

Bron: persbericht

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook