Tien verschillende druivenrassen ‘die iedereen moet kennen’. Dat was dit keer het uitgangspunt van de ‘Grand Prix Saint Hubert’. Dat lijkt makkelijker dan het is, zo bleek zondag 24 september tijdens de 33ste editie van deze jaarlijkse blindproefwedstrijd.

‘De oudste, leukste, beste en lastigste blindproefwedstrijd die de Lage landen rijk is’

Verrassende combinaties

Bij deze wedstrijd sprokkel je punten door zoveel mogelijk gegevens van een wijn juist te benoemen. Tien rode wijnen moeten door een team van 3 proevers worden gekoppeld aan één van de 14 opgegeven wijnlanden of regio’s. Extra punten worden toegekend voor het benoemen van het juiste druivenras, de appellatie, het oogstjaar en de producent.  Het een weegt zwaarder dan het andere. Veel teams scoorden goed bij het herkennen van het druivenras. Die missie was dus geslaagd. Het land van herkomst echter leverde meer problemen op. Een malbec uit Argentinië of een tempranillo uit Spanje waren voor veel proevers nog wel te herkennen. Maar de organisatie had het wat spannender gemaakt:  sangiovese verwacht je niet in Oostenrijk. En een pinot noir uit Israël bleek voor de meeste teams ook (nog) onbekend.

Grand Prix Saint-Hubert, de winnaars

Drie teams wisten zich uiteindelijk van de overige deelnemers te onderscheiden met hoge scores. De hoogste score (63 punten) haalde het team ‘De Witte Tonnies’. Martijn Stoops, Kees Gravemaker en Emile Gravemaker gingen er deze editie met de hoofdprijs vandoor. De drie gouden dukaten én eeuwige roem waren voor hen. Met slechts 2 punten verschil eindigde ‘One team, one mission‘ met Sanne Ravensbergen, Frank de Haas en Stan Kerckhoffs. De derde plaats (60 punten) was voor het team ‘De Zwarte Haan’, met Johan van der Jagt, Sander Michael en Lieke Hompes.

Blijven oefenen

Aan alle winnaars: gefeliciteerd! Aan alle deelnemers: blijven proeven en óp voor de volgende editie van de  GPSH, volgens de organisatie ‘De oudste, leukste, beste en lastigste blindproefwedstrijd die de Lage landen rijk is!

LINKS:

Voor de volledige uitslag en de geproefde wijnen ga je naar de website van The Wine and Food Association, de organisator van deze wedstrijd.

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Bron: bericht The Wine and Food Association