Op 26 augustus jl. vierde Weingut Wagner-Stempel uit Siefersheim in Rheinhessen haar dertig jarig bestaan en de twintigste vintage van haar Heerkretz GG. De internationale wijnpers was uitgenodigd om dit samen met de familie Wagner te vieren. Hermen Jansen* was erbij voor Anne-Wies.NL.

Wagner-Stempel 

Drijvende krachten achter Wagner-Stempel zijn Daniel en Cathrin Wagner. In 1993 is het wijnhuis overgenomen door Daniel Wagner. Sinds 2004 is Wagner-Stempel lid van het Verband Deutscher Prädikatsweingüter (‘VDP’). Wagner-Stempel heeft 16 hectare wijngaarden, waarvan 2 Erste Lagen (Neu-Bamberg en Fürfeld) en 3 Grosse Lagen (Höllberg, Scharlagberg en Heerkretz). Wagner-Stempel maakt wijn van diverse druivenrassen, maar het zwaartepunt ligt bij riesling. De wijnen van Wagner-Stempel worden geroemd vanwege hun uitzonderlijke terroir-expressie.

Grosse Lage Heerkretz

De Grosse Lage Heerkretz is een (30-60%) steile 180 – 280 meter hoge helling in het zuiden van Siefersheim met een rotsige vulkanische bodem (voornamelijk rhyoliet) en blootstelling aan wind. Daniel Stempel kocht deze locatie 20 jaar geleden, toen niemand belangstelling had om op deze ruwe locatie wijnstokken te verbouwen. Inmiddels plukt hij hiervan al 20 jaar de vruchten. 

Wagner Stempel compilatie1

Heerkretz GG 2002 – 2022

De genodigden kregen de kans om alle jaargangen – van 2002 tot 2022 – Heerkretz Riesling GG te proeven. Daniel Wagner vertelde me dat zelfs hij nooit eerder alle jaargangen naast elkaar had geproefd. Een in het oog springende ontwikkeling is de tendens naar steeds minder restsuiker. Waar de eerste jaren nog restsuikergehalten van tussen 7 en 10 gr/l hebben, worden de wijnen met het verstrijken van de tijd steeds droger. Bij de recentere jaargangen ligt het restsuikergehalte rond 3 gr/l. Een mooie ontwikkeling van weelderig en rijp naar meer lineair en precies.

Gastwinzer

Bevriende wijnhuizen laten verschillende jaargangen van een Grosse Gewächs proeven. Hans Oliver Spanier van Battenfeld Spanier heeft 6 jaargangen van zijn Frauenberg Riesling GG bij zich. De kwaliteit daarvan fluctueert. Bij Andreas Rings van Weingut Rings proef ik 5 jaargangen Saumagen Spätburgunder GG. Ik ben erg onder de indruk, vooral van de jaargangen 2019 en 2020.

Hans Oliver en Carolien Spanier van Spanier Battenfield.

Alain Jacobs (r) proeft de wijnen van Hans Oliver en Carolien Spanier van Weingut Battenfeld Spanier.

Feestelijkheden

Op de schaduwrijke binnenplaats van het wijngoed geniet ik van de door Michelin-kok Dirk Maus klaargemaakte hapjes, het fijne gezelschap en de prachtige wijnen van Wagner-Stempel.

Wagner Stempel buiten

Wagner Stempel food

De jubileumreceptie van Wagner-Stempel was onderdeel van de door een door het Informatiebureau Duitse Wijnen (Alain en Gisela Jacobs) georganiseerde persreis. De wijnen van Wagner Stempel worden in Nederland geïmporteerd door De Wijntherapeut. Binnenkort meer over deze boeiende persreis op deze website! 

🍇🥂Wil je dat niet missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

Meer over Wagner Stempel op deze website vind je hier

Website: wagner-stempel.de

*Hermen Jansen is, naast jurist, WSET-3 gediplomeerd wijnadviseur, wijndocent en wijnschrijver. Deze ‘Wine Advocate’ vertelt onder de naam Origine Wijnen het verhaal over de herkomst van elke wijn. Lees hier de artikelen van Hermen.

#hermen