Wijnimporteur Le Vin en direct bestaat 30 jaar en organiseert ter viering van dit jubileum een bijzondere proeverij met wijnen van het gerenommeerde wijnhuis Vega Sicilia tijdens een lunch bij Michelin sterrenrestaurant Parkheuvel** Een mooi drietal: een importeur van vooral bijzondere wijnen, een geweldig restaurant en één van de topwijnhuizen uit Spanje. Titia Boxma is erbij.

Henk Maas, eigenaar van Le Vin en direct is de gelukkige importeur van het bijzondere Spaanse wijnhuis Vega Sicilia. Het was één van Henk’s wensen om deze wijnen te mogen importeren. Een aantal jaren geleden werd hij uitgenodigd om met de exportmanager een hapje te eten een en glas te drinken in restaurant Parkheuvel. Toen lukte de overeenkomst niet maar inmiddels heeft Henk deze wijnen in zijn rijke portefeuille mogen plaatsen.

Tempos Vega Sicilia

Vega Sicilia is een legendarisch wijngoed in de Spaanse streek Ribera del Duero. De wijnen met een leeftijd vanaf 10 jaar tot ver terug in de vorige eeuw geven een fantastische proefervaring. Er zijn sinds de oprichting in 1864 vijf eigenaren van Vega Sicilia geweest. De huidige eigenaar, de familie Álvarez kocht het bedrijf in 1982. Don Pablo Alvarez staat aan het hoofd van het wijnbedrijf en heeft zich tot taak gesteld om alles tot in de perfectie uit te voeren.  Een zware taak rust op zijn schouders maar gelukkig kan hij er ook af en toe wel van genieten.

Het gehele domein is 1000 ha, waarvan 250 ha aan wijngaarden, verdeeld onder tinto fino (tempranillo) (200 ha), cabernet sauvignon, merlot en malbec. Er is sprake van een zeer lage opbrengst (max 22 hl/ha). Daarnaast maakt men gebruik van zeer oude stokken en een geraffineerde rijping op vat en inmiddels ook op granieten amfora’s voor de nieuwere wijnen.

De naam Vega Sicilia heeft overigens niets met Sicilië te maken. ‘Vega’ betekent ‘vlakte’ en Sicilia wat verwijst naar het kerkje van Santa Sicilia dat op het wijndomein staat.

De Vega Sicilia Groep bestaat uit 5 bedrijven: Bodegas Vega Sicilia, Bodegas y Viñedos Alión, Bodegas y Viñedos Pintia, Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia en Tokaj-Oremus. De eerste 4 uit Spanje, de laatste in Hongarije. Door het streven naar perfectie en investeren in verschillende gebieden, zorgt de familie ervoor dat er sprake is en blijft van topwijnen. Inmiddels is men ook bezig met het ontwikkelen van een witte wijn uit Galicië van de alvarinho druif.

Ribera del Duero

Ribera del Duero, gelegen tussen Bilbao en Madrid bestaat uit 23.353 hectare wijngaarden en 7894 wijnbouwers (!).  In het hele gebied vind je een klei-kalkbodem met wijngaarden op 750-800 meter hoogte. Qua klimaat kan het hier de hel op aarde zijn. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 40 graden met grote droogte als gevolg. De zomertemperatuur is door de hoogte ’s nachts echter veel lager, waardoor de wijnstokken kunnen afkoelen wat weer goed is voor het behoud van de zuren, aroma’s en de kleur en daarmee de kwaliteit van de wijn. Vanaf de late herfst tot in het voorjaar vormt vorst een constante zorg omdat de temperaturen soms kunnen dalen tot zelfs -20°C.  Ook kan de wind onbeschutte wijngaarden beschadigen. Er valt weinig neerslag (nooit meer dan 500 mm) en het aantal zonuren bedraagt gemiddeld 2400. De nabijheid van de Duero zorgt ervoor dat de ochtenddauw een verfrissend effect heeft op de wijngaarden.  De belangrijkste druif van Ribera del Duero, is de tinto fino, of tinta del país, de plaatselijke variant van de tempranillo. Deze druif beslaat 85% van het totale wijngaardareaal.

De wijn-spijs lunch: uitdagend wijnproeven

Na een glaasje Pol Roger met enkele smakelijk gepresenteerde amuses (waaronder eentje met Rotterdamse Oude kaas) start de lunch met een blinde(!) proeverij van twee witte wijnen.

Titia Vega Sicilia amuses

Don Pablo houdt erg van uitdagend wijnproeven en zet onze smaakpapillen direct op scherp. De wijnen worden geschonken bij het eerste gerecht: Kreeft met calamansi, mierikswortel, radijs en citroenjam.

Titia Vega Sicilia Kreeft

Erg smakelijk maar wat zit er nu in de glazen? Het linker glas vertoont duidelijk oudere tonen in kleur, geur en smaak en het rechter glas is springlevend met prettige zuren. Waarschijnlijk jonger maar volgens Pablo zijn beide wijnen afkomstig uit hetzelfde jaar. Bij de demasqué blijkt het linkerglas een Corton Charlemagne grand Cru van Domaine Francoise André uit 2017 en het rechter glas de Oremus Furmint 2017 Petracs. Deze wijn past het best bij het gerecht door de spanning van volheid en frisheid. Vega Sicilia overtroeft Bourgogne!

Titia Vega Sicilia compilatie

Oremus furmint 2017 Petracs

De wijn wordt gemaakt van druiven van de beste en minstens 60 jaar oude wijngaard. 2017 was het eerste jaar waarin deze wijn op de markt kwam. Fermentatie vindt plaats in Frans en Hongaars eiken, 3 maanden battonage en dan nog 5 maanden opvoeding in hout. De 2017 jaargang is eigenlijk nog een jonge wijn want deze wijn heeft een bewaarpotentieel van tenminste 15 jaar!

De wijnproeverij wordt vervolgd bij het volgende gerecht, Ree met kersen, rode biet, merg, amandel en umeboshi. Ume is een Japanse vrucht. Umeboshi zijn ingelegde en gedroogde umevruchten en worden in Japan veel gebruikt om rijst mee op smaak te brengen of als smaakmaker in dressings en sauzen. De smaak is krachtig en je ervaart zout en zuur tegelijk. Een echte natuurlijke smaakversterker dus.

Vega Sicilia Unico 2013, 2005 en 1996

We krijgen drie jaartallen van het vlaggenschip van Vega Sicilia ingeschonken: Unico 2013, 2005 en 1996. De wijn bestaat uit 95% tempranillo en 5% cabernet sauvignon. In sommige jaren wordt er ook cabernet franc of malbec aan toegevoegd. De wijn wordt vergist in grote eikenhouten cuvées met inheemse gistculturen. Ook de malolactische vergisting vindt plaats in hout. De wijn rijpt 77 maanden op hout en nog eens drie jaar op fles. Men gebruikt Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten, barriques van 225 liter (gebruikt en nieuw door elkaar), tot aan 20.000 liter vaten van verschillende oorsprong, samengesteld in de eigen tonnelerie op de bodega.  De wijn heeft een bewaarpotentieel van maximaal 60 jaar!

Titia Vega Sicilia Unico en gerechtje

Mijn voorkeur gaat bij het gerecht uit naar de 2005. In de neus rijp, zwart fruit zoals bramen, beetje cacao, cederhout en in de smaak heerlijk zacht met een prettige zuurgraad die goed past bij de kersen en rode biet. De tannines zijn rijp en het totaal resulteert in een zeer lange afdronk. De 2013 vind ik nog wat aan de jonge kant en de 1993 gaat goed bij het vlees maar minder bij de kersen.

Verrassende blindganger

Pablo stelt ons voor een volgende uitdaging: er wordt weer een wijn blind ingeschonken om te vergelijken met de drie jaargangen Unico. De meesten van ons denken aan Bordeaux maar een exemplaar dat helaas wat vermoeid overkomt. We zijn compleet verbaasd als blijkt dat er van onder de vermomming een fles Petrus 2005 tevoorschijn komt! Ook hier is Vega Sicilia de winnaar bij het gerecht!

Petrus

Tokaji Aszú, vloeibaar goud

Nadat we nog een beetje napraten over deze toch wel bijzondere vergelijking, wordt het derde gerecht geserveerd: Vijg met verveine, kumquat, jasmijn, rode port en chocolade. Een heerlijk palet van smaken. We sluiten de middag af met het vloeibare goud uit Hongarije: Tokaji Oremus Aszú 5 Puttonyos. De wijn past perfect bij het dessert maar is op zichzelf ook al een feestje. Een weldadige geur van gekonfijte vruchten, vijgen en honing. De smaak is krachtig met een harmonie van zoet en zuur.   

Titia Vega Sicilia Oremus Tokaji Azsú          

‘Oremos’ betekent in het Spaans: ‘ Laat ons bidden’ en dit is Oremus in het Latijn. Ik ben niet gelovig maar na deze unieke lunch met fantastische wijnen en uitstekend gezelschap in een toprestaurant kan je wel zeggen: het was even de hemel op aarde.

Met dank aan Le Vin en Direct, de uitstekende bediening en verfijnde keuken van restaurant Parkheuvel en Don Pablo Alvarez voor de geweldige wijnen en de verrassende blindproeverij.

N.B.: Benieuwd naar het bezoek dat Anne-Wies bracht aan Vega Sicilia in 2015? Dat verslag vind je hier.

www.vin-direct.nl

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

*Titia Boxma is Registervinoloog®, wijndocent en dol op wijn/spijs! Zij verzorgt wijncursussen, proeverijen en workshops voor particulieren en horeca in Leiden en omgeving of op locatie: www.keytowine.nl. Lees hier de artikelen van Titia.

#Titia