Eten in Venetië: de keuze is groot! Van een heerlijke pizza of genieten van cicchetti in een leuk barretje tot een avond dineren in een sterrenrestaurant: het kan allemaal in Venetië. Ik was er drie dagen en at heel lekker. En divers!  Drie tips voor restaurants in Venetië.

Cucina e Pizzeria Vittoria – familierestaurant

Direct over de brug tegenover het Santa Lucia treinstation van Venetië vind je het ambachtelijke familierestaurantje Vittoria. We hebben geluk een tafeltje te bemachtigen want het is druk als wij binnenkomen. De tafeltjes staan heel dicht op elkaar, maar door over de tafels geschoven hekjes voel je genoeg privacy. ‘Dal 1938’ lezen wij op de kaart, dus Vittoria bestaat al ruim 80 jaar. Nog ouder is het type pastamachine waarmee men hier de pasta maakt: ‘Il bigolaro’ is uitgevonden in het jaar 1875. We genieten van onze pasta’s en de wijn van schioppettino, ook wel ribolla nera genoemd, uit de Italiaanse wijnregio Friuli-Venezia Giulia.
Cucina e Pizzeria Vittoria

Dineren in Venetie Vittoria

Restaurant Grand Canal – dineren op sjiek

Met uitzicht op de Basilica di Santa Maria della Salute eet je hier op sjiek. Restaurant Grand Canal is gevestigd in het prestigieuze Hotel Monaco. Voor het aan het Canal Grande gelegen terras varen de gondels af en aan. Obers in witte jasjes met zwarte vlinderdasjes bedienen de gasten vakkundig. Op de menukaart mooie gerechten, veel met vis uit de Venetiaanse wateren. Wij gaan voor de coquilles Saint-Jacques gegratineerd met truffel en saus van topinamboer vooraf gevolgd door de ‘Grigiliata di Pesce dell’Adriatico con Piccola Insalata’ voor twee personen en zijn daar meer dan tevreden over. Heerlijke verse vis en perfect gegaard. De huiswijnen van restaurant Grand Canal komen van het wijnbedrijf Villa Minelli, dat wijngaarden bij drie Venetiaanse villa’s bezit. We drinken een glas witte huiswijn, een blend van chardonnay en pinot grigio en die bevalt ons prima op dit zonnige terras.
Restaurant Grand Canal

Dineren in Venetie Grand Canal

Trattoria alla Rivetta – waar de gondeliers eten

Hier eten we met onze Venetiaanse vriend Flavio. Een echt traditioneel Venetiaans restaurant in het Castello district. ’s Avonds vooral bezocht door toeristen, maar tijdens de lunch de plek waar gondeliers samenkomen om bij te praten en te genieten van pure, verse gerechten. De niet meer piepjonge obers zijn gekleed in vrolijke rode truien en spencers en serveren vlot, en met hier en daar een grap en een grol, de heerlijk verse gerechten. De menukaart bekijken we niet, we gaan af op het advies van Flavio, een vaste klant hier. Daar krijgen we geen spijt van. We eten heerlijke seafood gerechtjes uit de Venetiaanse Lagune waaronder krabben ‘met huid en haar’ (vervellende krabben). Een glimp op de wijnkaart leert ons dat er veel mooie en zeer vriendelijk geprijsde wijnen in staan. We laten ons echter weer verrassen en genieten van een fijne Valpolicella en Pignolo uit Friuli-Venezia Giulia.
Trattoria alle Rivetta

Dineren in Venetie KrabbetjesJPG

Dit zijn slechts drie restaurants in Venetië die de moeite waard zijn. Over fijne wijnbars-osteria’s in Venetië schreef ik eerder een artikel.

Heb je zelf tips voor Venetië, of vragen? Laat die achter in een reactie hieronder.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!