Afgelopen september bereikte restaurant Da Vinci (*) in Maasbracht een prachtige mijlpaal: het 25-jarig bestaan. Dat moet natuurlijk gevierd worden en dus zal Da Vinci de komende 12 maanden diverse feestelijke jubileumactiviteiten organiseren. De aftrap voor dit feestjaar werd gegeven op 14 september jl. met een bruisende ladieslunch. 25 bijzondere vrouwen uit de horeca, politiek, kunst en cultuur schoven aan om samen met chef Margo Reuten te genieten van een prachtige middag. Monique van Kruining* had het voorrecht om namens Anne-Wies.NL te mogen meegenieten van deze bijzondere lunch.
Da Vinci’s powervrouw
Letterlijk stralend middelpunt van de ladieslunch is natuurlijk ladychef Margo Reuten herself. Deze stoere powervrouw opende op 16 september 1993 restaurant Da Vinci samen met levenspartner en meestergastheer Petro Kools. Het succes liet niet lang op zich wachten: in 1999 hadden ze hun eerste Michelinster te pakken. Margo, die overigens al in 1990 de eerste vrouwelijke SVH-meesterkok werd, sleepte daarnaast de nodige onderscheidingen binnen, zoals Lady Chef of the Year in 1996, Gault & Millau Chef of the Year in 2012 en Relais & Châteaux Woman of the Year in 2017, om er maar een paar te noemen.
Margo Reuten: passie en keihard werken
Zoals ze het zelf samenvat: ‘Ik heb het geluk mogen meemaken dat ik iets doe wat ik heel erg leuk vind, maar waar ik ook erg goed in ben’. Dat wil niet zeggen dat het haar allemaal maar komt aanwaaien: aan alle kanten blijkt uit haar verhaal dat dit een ontzettend gedreven, gepassioneerde vrouw is die kei- en keihard werkt. Bovendien blijkt ze tijdens de lunch vooral ook een heel hartelijke, positieve dame te zijn die met veel gevoel voor humor en de nodige zelfspot de ene smakelijke anekdote na de andere vertelt. Ik kende haar voor deze lunch nog niet, maar eigenlijk kan ik niet anders dan Margo direct in mijn hart sluiten. Helemaal zodra ik haar gerechtjes te proeven krijg, want potverdorie die vrouw kan koken!
Bruisende ontvangst met amuses
We zullen deze middag verwend worden met de nodige champagnes en dat begint al bij de ontvangst: als welkom krijg ik een glas Moët & Chandon Réserve Impérial aangereikt. Al gauw komen daar diverse heerlijke amuses bij, waaronder oesters, een glaasje met avocado en Anna gold kaviaar en een macaron van bietjes, Manjari chocolade en aceto die zo lekker is dat ik hem elke keer al opheb voordat ik eraan denk dat ik een foto moet maken…
Start met een groetje uit de keuken
Na het welkomstwoord van Margo nemen we plaats aan twee lange tafels voor de ladieslunch. We gaan van start met een mooi verfrissend glas champagne: Ruinart Blanc de blancs. Hierbij krijgen we ‘alvast een groetje uit de keuken’, bestaande uit een vrolijk kopje met een soepje van Granny Smith en komkommer met daarop een schuim van piccalilly, een gerechtje van bloemkool met Parmezaanse kaas en een lepel met een mousse en zoetzuur van broccoli. Stuk voor stuk heerlijke, elegante gerechtjes met een precies goede smaakbalans. De frisse champagne smaakt er prima bij, maar past nòg mooier bij het volgende gerecht, waarbij hij door wordt geschonken.
Koningskrab met zeebaars
Laat ik vooropstellen dat alle gerechtjes van deze lunch enorm smakelijk waren, maar deze gang was toch wel mijn absolute favoriet: een gerecht van koningskrab met zeebaars, ijs van bleekselderij en gepofte rijst. Het zachte, zoete van de krab, het frisse van het ijs, het mild kruidige van de venkel, het zilte van de zeekraal, de milde smaak van de zeebaars met daarbij frisse toetsen van citroen en dat alles in volmaakte harmonie met elkaar…. Puur genieten! De Ruinart Blanc de blancs pakte met zijn mooie zuren, citrustonen, milde rondeur en vleugje toast al deze smaken perfect op, zonder te overheersen. Geweldige combinatie.
Grootse muzikale verrassing
Tussen de gangen door wacht ons een grootse muzikale verrassing wanneer er op de achtergrond muziek begint te spelen. Ineens barst onze tafelgenoot Ivo van der Bijl met zijn diepe stem uit in prachtig gezang. Dat zag ik even niet aankomen….. In de loop van de middag treedt Ivo nog een paar keer voor ons op en hij brengt met veel gevoel een heel divers scala aan nummers ten gehore: van ‘You raise me up’ tot ‘Una furtiva lacrima’ en van het Limburgs volkslied tot ‘My way’. Natuurlijk is dit na dat allereerste nummer niet echt een verrassing meer, maar zijn stem blijft een genot om naar te luisteren.
Langoustine met een magnum Dom Pérignon
Nou is live gezang aan tafel voor mij al geen dagelijkse kost, maar mijn aardappels krijg ik ook nooit geserveerd zoals tijdens deze bijzondere ladieslunch. Het volgende gerecht is namelijk langoustine met Roseval aardappel en Anna gold kaviaar. Met daarbij als begeleidende champagne Dom Pérignon 2009. Uit magnum nog wel. En ja, dat smaakt net zo goed als het klinkt. De champagne is romig, zacht en vol, mild kruidig met tonen van brioche, een prachtige mousse en een lange afdronk. Heerlijk bij de zachte, volle smaken van het gerecht en vooral ook bij het milde zoetje van de langoustine. Wederom super in balans, een prachtgerecht.
Moët & Chandon Grand Vintage 1993 ter ere van Margo en Da Vinci
Als volgende gang komt er een zeer speciale champagne op tafel: Moët & Chandon Grand Vintage Collection Blanc 1993. Speciaal ter ere van het jubileum heeft Bob Bron, General Manager van Moët-Hennessy Nederland, de hand weten te leggen op 3 flessen van deze zeldzame champagne uit het startjaar van Da Vinci. Een heel bijzonder gebaar en ook een heel bijzondere champagne. Petro wijst mij erop dat de champagne is gedégorgeerd in september 2017; hij heeft dus een enorm lange rijping op de lie ondergaan. Dat heeft een ontzettend fijne mousse met minuscule belletjes opgeleverd en een zeer rijpe, volle, mooi ontwikkelde smaak. Ter begeleiding wordt een klein hoorntje van filodeeg gevuld met filet Americain met truffel geserveerd. Dat smaakt een stuk complexer dan de omschrijving misschien doet vermoeden en met zijn volle, rijpe smaak past dit kleine hapje perfect bij de champagne.
Kunstwerkje als nagerecht
We sluiten deze bruisende ladieslunch af met een waar kunstwerkje als nagerecht, dat als omschrijving meekrijgt ‘perzik – bramen, rozenwater, Dulcey chocolade’. Een heerlijke combinatie van structuren en smaken, zacht fruitig en licht zoet. Daarbij een glas Moët & Chandon Grand Vintage Rosé 2009, met zijn zachte tonen van rood fruit een prima match.
Tot besluit: Maastricht of Maasbracht…
Terwijl ik nagenietend van een ontzettend gezellige middag vol culinaire verwennerij weer huiswaarts keer, moet ik terugdenken aan een uitspraak van Margo eerder die middag. Ze vertelde over hoe ze bij Da Vinci in de beginjaren als onbekend restaurant in een onbekende stad hard moesten werken om onder de aandacht te komen. Op culinair gebied stond op dat moment in Limburg eigenlijk vooral Maastricht op de kaart. Met grootse armgebaren verkondigde Margo vanmiddag stellig: ‘Mensen mogen best doorrijden naar Maastricht, als ze maar eerst stoppen in Maasbracht.’ Nou is Maastricht een geweldige stad waar het zeer goed eten is, dus een dergelijke rit met tussenstop in Maasbracht is inderdaad geen gek idee. Maar nu ik weet hoe ontzettend goed je bij Da Vinci kunt eten en hoe hartelijk je hier van begin tot eind vertroeteld wordt, kan ik Maasbracht ook van harte aanbevelen als eindbestemming.
*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl
LINKS:
Restaurant Da Vinci http://www.restaurantdavinci.nl/
Ivo van der Bijl http://www.ivovanderbijl.com/
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie