Eind juni vond de 20ste editie van Riesling, Pinot & Co. plaats in het Spoorwegmuseum van Utrecht. Tijdens dit jaarlijks terugkerend evenement staat de Duitse wijn centraal. Met een eeuwenlange wijnbouwgeschiedenis en een uniek terroir biedt Duitsland een diversiteit aan wijnen, die zowel professionals als wijnliefhebbers bekoren.
Van elegante Rieslings tot volle Spätburgunders, de Duitse wijnmakers hebben voor iedereen iets te bieden. Het evenement wordt georganiseerd door Alain en Gisela Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse Wijn en is gericht op wijnprofessionals. Het programma bestaat uit een uitgebreide wijnproeverij bij de aanwezige Duitse wijnproducenten en Nederlandse importeurs. Maar eerst vindt ’s morgens het ochtendprogramma plaats met twee interessante masterclasses. Angelique Meulendijks* was erbij.
Masterclass 1: Terroir van wijn & kaas
Duitse Riesling, Pinot & Co. ontmoeten uitgelezen kazen uit de lage landen door Ursula Heinzelmann & René Koelman
Na de ontvangst trapt het programma af met een wijn & spijs workshop. Tijdens deze workshop gaan we samen met Meester Affineur René Koelman van Bourgondisch Lifestyle in Amsterdam (al jarenlang sponsor van Riesling, Pinot & Co.) en de Berlijnse wijn- en kaasexpert Ursula Heinzelmann het terroir in wijn en kaas ontdekken. Terroir en wijn is iets waar veel over gepraat wordt – hoe een plaats en zijn tradities een wijn vormgeven. Hoe zit dit met kaas – werkt dit op dezelfde manier als bij wijn?
Dit gaan we onderzoeken tijdens deze masterclass met een aantal spannende nieuwe Duits-Nederlandse pairings. Ursula legt ons eerst uit hoe we kaas het beste proeven door met je tong de kaas tegen je gehemelte te duwen en dan te letten op het mondgevoel. Is het romig, smelt de kaas als chocolademousse of is de kaas meer korrelig? Het is de bedoeling om eerst het binnenste van de kaas te proeven en daarna pas de korst. Nu zijn we klaar voor de proeverij. We proeven achtereenvolgens de volgende combinaties.
2016 Riesling Brut van Sekthaus Solter met Ecume de Wilmereux
Hier wordt de Sekt gecombineerd met een romig, zoutig kaasje met een korst met een nootachtige smaak. De kaas komt uit Noord-Frankrijk (Calais). In de mond smelt de romigheid van de kaas mooi samen met het rijpe fruit van de bubbel.
2017 “An der Rabenlei” VDP. GG Riesling Trocken van Weingut Matthias Müller met Picobello
De wijn heeft een beetje restzoet. De Picobello is een frisse geitenkaas. Ook hier smelten de smaken mooi samen in de mond. Volgens Ursula pairen oudere wijnen goed met kaas, omdat kaas ook vaak gerijpt is.
2022 Sauvignon Blanc van Weingut Graf Neipperg met Dronken Koning
De Dronken Koning kaas is gemarineerd in Eau de Vie van peren. De Sauvignon Blanc heeft groene, onrijpe aroma’s, die de bitterheid van de korst van de kaas benadrukken.
2020 Höllenberg Spätburgunder EMPOR trocken van Weingut Robert König met Rood Bloem
De Rood Bloem kaas is gemaakt van koemelk. De wijn is fruitig met frisse zuren en rijpe tannines. Als je alleen de binnenkant van de kaas eet combineert deze mooi met de wijn. Bij het eten van de korst samen met de wijn komen de bitters meer naar voren.
2018 Himmelthal Riesling Auslese van Weingut Bunn-Strebel met Remeker old & Lady Blue
Bij deze zoete dessertwijn proeven we twee verschillende kazen, een oude kaas van de melk van jersey koeien en een blauwschimmelkaas gemaakt van geitenmelk. Bij de oude kaas overheerst de smaakintensiteit van de wijn, waardoor de smaak van de kaas verdwijnt. De combinatie van de blauwschimmelkaas en de zoete wijn is heerlijk. Qua smaakintensiteit passen deze twee goed bij elkaar en ook de zuren in de kaas en de wijn zorgen voor harmonie.
Bij de laatste combinatie is mijn buurvrouw sommelier Saskia Smeenk van het nieuwe restaurant VanOost in Amsterdam, dat deel uitmaakt van hotel Pillows Maurits at the Park, niet helemaal tevreden over de combinatie tussen wijn & kaas. Ze mist de zuren in de zoete Himmelthal Riesling Auslese en besluit daarom om de Sauvignon Blanc in glas 3 te mengen met de zoete Himmelthal Riesling Auslese in glas 5. Hierdoor komt het zoet beter in balans met het zuur waardoor deze nog beter aansluit bij de blauwe geitenkaas, de Lady Blue. Bovendien is hierdoor de smaakintensiteit van de wijn minder waardoor de smaak van de Lady Blue kaas goed tot zijn recht komt.
Masterclass 2: Duitslands witte Burgunders
Traditie, trend en topklasse door Lars Daniels MV
Duitsland heeft een mooie naam voor de pinots en aanverwante soorten: ‘die Burgundersorten’. Naast blauwe druivenrassen zoals spätburgunder (pinot noir), schwarzriesling (pinot meunier) en frühburgunder behoren witte druivenrassen als auxxerrois, grauburgunder en weissburgunder tot de ‘Burgundersorten’. De witte varianten doen het uitstekend. Hun aanplant neemt toe, de diversiteit aan wijnstijlen is groot en er worden hele goede wijnen van gemaakt.
Lars Daniels, Magister Vini, vertelt tijdens deze masterclass meer over grauburgunder en weissburgunder, maar ook over chardonnay, die ook tot de ‘Burgundersorten’ wordt gerekend. Zo zijn de pinots een oude variëteit met veel varianten. De oervariant komt uit de Bourgogne en is pinot noir. De andere varianten zoals pinot blanc (weissburgunder), pinot gris (grauburgunder) enz. zijn ontstaan door somatische mutatie.
De witte ‘Burgundersorten’ doen het zo goed in Duitsland omdat Duitsland het ideale klimaat en de perfecte bodems voor deze druivenrassen heeft. De witte pinots houden niet van te warm weer; de ideale gemiddelde temperatuur is 16 graden Celsius. Ze hebben wat water nodig, maar houden niet van zeekleibodems zoals we die in Nederland vinden. Een arme kalkhoudende bodem is ideaal. We proeven een selectie wijnen gemaakt van deze drie witte ‘Burgundersorten’, die de diversiteit aan wijnstijlen laat zien.
2020 Blanc de Blanc Chardonnay Brut van Weingut Thörle
Puur, neutrale druif, brioche, frisse zuren.
2021 Weissburgunder trocken Mineral van Weingut Bergdolt Klostergut St. Lamprecht
Beendroog, fris, strak, mineraal, citrus, romig, 2021 was een koel wijnjaar.
2020 Weissburgunder S trocken van Weingut Dautel
Eigentijdse bourgondische stijl van topproducent in Württemberg, waar de A61 ophoudt. Volgens Lars een waanzinnig mooi gebied.
2021 Grauburgunder Gutswein trocken van Weingut Friedrich Becker
Blush, fris, mineraal.
2020 Pinot Gris Schlossberg van Weingut Rieger
Rijp, vol, minder zuren door malolactische gisting. 14% alcohol. Wijn uit Baden.
2021 Chardonnay trocken SW van Weingut Martin Wassmer
Frisse, precieze stijl. Heerlijke lentewijn bij asperges, 12,5% alcohol.
2021 Chardonnay trocken Reserve van Weingut Bischel
Spanning, frisheid, intensiteit. Chardonnay uit de Hundertgulden wijngaard met kalkrijke bodem.
Proeverij bij de Duitse wijnproducenten
Na een walking lunch met lekkere broodjes gaat de proeverij bij de aanwezige Duitse wijnproducenten van start. De proeftafels zijn opgesteld tussen de treinen in het Spoorwegmuseum. In totaal zijn 31 wijnproducenten aanwezig, waarbij alle wijnregio’s van Duitsland zijn vertegenwoordigd; veel domeinen zijn op zoek naar een importeur. Ook een tiental Nederlandse importeurs van Duitse wijn, zoals Verbunt Verlinden, Wijn op Dronk, Tire-Bouchon, Hanos enz., stellen hun assortiment aan het Nederlandse vakpubliek voor. De middag is te kort om alles te proeven. Hieronder een selectie van de spannende wijnontdekkingen die ik al proevend gedaan heb.
2022 Scheurebe VDP. Ortswein trocken Haardt van Müller-Catoir, de favoriete wijn van wijnmaker Philipp David Catoir.
2001 Cuvee ‘H’ van Sekthaus Solter, genoemd naar de oprichter (Helmut Solter) van dit wijnhuis, dat alleen mousserende wijnen in het assortiment heeft. Dit is een oudere jaargang (kijk naar de kleur van de wijn in het glas) van een blend met verschillende pinots: pinot noir, pinot blanc en pinot gris met een lange flesrijping.
Anika Hattemer Müller laat me de Rieslings van de Bopparder Hamm van Weingut Matthias Müller uit de Mittelrhein proeven. Deze brengen herinneringen terug aan de wijnwandeling die ik maakte van Spay naar Boppard, met een proeverij in de wijngaard met de wijnen van Matthias Müller.
2021 Mosel Riesling Goldtröpfchen trocken Max Kilburg. De complexe Riesling van Max Kilburg uit de Mosel op de stand van importeur Anfors Imperial.
Helaas was de middag te kort om alles te proeven.
Het is duidelijk dat de gepassioneerde Duitse wijnmakers
wijnen van topklasse maken.
Proost: op de spannende Duitse wijn!
Informatiebureau voor Duitse Wijn
Contact: Alain Jacobs
info@duitsewijn.nl
www.duitsewijn.nl
Geen enkel culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier de artikelen van Angelique.
#angeliquemeulendijks
Geef een reactie