Restaurant Zeezout in Rotterdam viert het 20-jarig jubileum met een speciaal jubileummenu waarin bijzondere Rotterdamse ingrediënten zijn verwerkt. Het restaurant is uitgegroeid tot het beste visrestaurant van Rotterdam. Titia Boxma* schoof voor Anne-Wies.NL aan bij een bijzondere jubileum perslunch.

Restaurant Zeezout jubileum interieur

Als je vis zegt, zeg je Zeezout. Ooit begonnen bij ‘kookvader’ Herman den Blijker in De Engel, besloot Patrick na een tijdje voor zichzelf te beginnen. Herman, die ook even langs kwam op de perslunch, kneep hem  destijds wel en dacht er een stevige concurrent bij te krijgen. Herman bood aan om partner te worden in Zeezout en zo geschiedde.

Lokale producten

Sinds 12 jaar is Patrick volledig zelfstandig en kookt met veel overgave en kwaliteit. Hij gebruikt hierbij graag pure producten uit de buurt van Rotterdam. Zoals Rotterdams bier van de Kaapse brouwers, krotenmosterd, Tomasu sojasaus en de Turkse yogurt  van Luwia die in kleine potjes aangeleverd wordt. Elke vijf weken verandert de kaart, maar blijver is de dorade in zoutkorst.

restaurant Zeezout jubilleum dorade in zoutkorst

Zeezout: vis met een Rotterdams tintje

Patrick: “Elke paar jaar kijk ik naar mezelf in de spiegel en overdenk ik waar we nu staan en wat we moeten doen om boven de middenmoot uit te komen. Is onze kookstijl nog relevant, hoe zorgen we voor een optimale gastbeleving? Durven te vernieuwen is daarbij belangrijk. Niet alleen in koken en gebruik van producten, maar ook in het interieur en het gebruik van servies. Het verdwijnen van het linnen van vrijwel alle tafels was na 18 jaar wel een dingetje, maar je boort er wel jonger publiek mee aan. We willen in Zeezout nog heel lang onze gasten verwennen met heerlijke visgerechten met een Rotterdams tintje.”

Zeezout’s vaste leveranciers

Er is een jarenlange band met een aantal vaste leveranciers zoals Schmidt Zeevis, Wijnimport Bart en Vis en vleesleverancier G&Ba.  Peter Goedegebure, eigenaar van G&B Vertelt dat hij 20 jaar geleden met zijn koffertje met verse producten uit Yerseke naar Zeezout kwam. Inmiddels levert dit bedrijf aan veel toprestaurants in Rotterdam e.o en is het bedrijft gegroeid naar 120 man personeel!

Het ZEEZOUT jubileummenu

Het speciale jubileummenu is een tijdreis door 20 jaar Zeezout, waarin naast de beste vis, schaal- en schelpdieren, ingrediënten zijn verwerkt die hun basis in Rotterdam hebben.

OESTER
Als amuse beginnen we met Fines de Claires oester gefrituurd in een Rotterdams bier-tempura beslag met Rotterdamse Tomasu soja. Daarbij komkommerijs, komkommergel, komkommersap en salty finger. Om je (zoute) vingers bij af te likken.

Restaurant Zeezout jubileum oester 

TONIJN
Het eerste voorgerecht bestaat uit tartaar van tonijn, gekarameliseerde eidooier, Rotterdamse yoghurt, gevriesdroogde yoghurt, gevriesdroogde kappertje en kapperblad. Hierbij geserveerd wordt een Verdicchio dei Castelli di Jesi,  uit de Marken (Italië). De zuren in de wijn combineren mooi met de zuren van de yogurt. Prima combinatie dus.

Restaurant Zeezout jubileum tonijn

TOMAAT MET GAMBA
Het tweede voorgerecht is een plaatje en bijna zonde om op te eten, maar wat een goddelijke combinatie! Tomaat gevuld met wilde Argentijnse gamba, moghrabieh-couscous en bleekselderij. Jus van schaaldieren en Bloody Mary met 010 Wodka. De wijnkeuze vind ik iets minder gelukkig. De Laborum Torrontés, Cafayate Salta, Argentinië, is houtgerijpt en de houttonen overheersen de florale tonen die ik van een torontès gewend ben. Wellicht was de niet houtgerijpte versie van deze wijn beter geweest.

Restaurant Zeezout jubileum tomaat met gamba

COQUILLE
Als tussengerecht, ja dit kunnen we niet echt een lunch meer noemen en wat een verwennerij, serveert Patrick coquille, kroten, Rotterdamse krotenmosterd, Hollandaisesaus, bietenblad, en gebakken mosterd. Hij licht zelf alle gerechten toe, iets wat eigenlijk veel meer restaurateurs zouden moeten doen, want wie kan er nou het beste over de gerechten vertellen als de chef? Als wijn proeven we de iets te ver doorgekoelde Manz Spätburgunder uit Rheinhessen, Duitsland.De wijn combineert goed met de aardse smaken van de bietjes/kroten en de zuren van de mosterd.

Restaurant Zeezout jubileum coquille

DORADE
Het pièce de résistance is de dorade in zoutkorst, toffee-crème van pompoen, pompoen zoetzuur, gebrande pompoen, gekarameliseerde pompoenpitten, pompoenpitolie en Rotterdamse zwammen. De vis wordt in de zoutkorst gebracht en aan tafel geklopt en open gemaakt. Jammer dat er geen geur TV bestaat want het ruikt heerlijk! De erbij geschonken wijn is de Leyda Chardonnay Falaris Hill, Leyda Valley, Chili, een veilige combi.

 

Restaurant Zeezout jubileum Dorade op bordje

KAAS
Geen gewoon kaasplankje maar een Rotterdamse versie. Crème van 1-jarige Rotterdamse oude kaas, krokant van 2-jarige Rotterdamse oude kaas, schuim van Rotterdamse geitenkaas, Rotterdamse Komijnenkaas en Rotterdamse vijgenjam van de vijgenboom voor het restaurant. Hierbij een licht gekoelde ‘Rotterdamse’ Tawny Port die zo’n 2025 km onder de rook van Rotterdam gemaakt wordt door het bekende Porthuis Kopke. Erg origineel en een goede combi!

Restaurant Zeezout jubileum kaas

ROTTERDAMSE SKYLINE ALS DESSERT
Het dessert is een erg leuk creatie van de Rotterdamse skyline van witte chocolade, panna cotta, meringuescherven, sorbet van Granny Smith-appel, appelgel, spongecake en dragon. Veel verschillende structuren en smaken die goed combineren met de zoete Cogmans Kloof Muscat, Robertson Valley uit Zuid Afrika.  Restaurant Zeezout jubileum dessert

RESERVEREN

Als je ook een keer van dit Jubileummenu van Zeezout wil genieten, kun je nog de hele maand september reserveren. Voor 5 gangen betaal je €59,50 en voor 6 gangen  €69,50. Reserveren kan via de website.

LINKS:

*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

Fotocredits hoefden niet vermeld, maar ik vind ze zo mooi! Ze zijn van Corina van Manen, Foodlovestories

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Titia