Let op: door de corona-maatregelen zijn sommige gelegenheden niet meer open of op andere tijden, dus check dat voordat je vertrekt.

Cluj-Napoca, wat een leuke stad is dat! Cultuur, natuur, terrassen en trendy zaakjes, je vindt het er allemaal. Een ideale stad voor een stedentripje. Je vliegt in ongeveer 2 uur vanaf Eindhoven naar Cluj en vandaar bereik je in zo’n 15 autominuten het centrum. Ik neem je vast even mee…

Cluj-Napoca, een stukje geschiedenis

Cluj-Napoca ligt in Transsylvanië, in het noordwesten van Roemenië. Lange tijd was de stad een deel van het Hongaarse rijk en had het de Hongaarse naam Kolozsvár. Onder het regime van Ceausescu werd in 1974 aan Cluj het woord ‘Napoca’ toegevoegd om de Romaanse afkomst van de stad te benadrukken. In de volksmond spreekt men echter ‘gewoon’ van Cluj, hoewel veel Hongaren de naam Kolozsvár blijven gebruiken.

1) Kerken en kunst

Je vindt in Cluj-Napoca een scala aan bouwstijlen, kerken en historische gebouwen zoals de Sint-Michielskerk (Sfânta Mihail) met het imposante Matia Corvin monument ervoor op het Plein van de Eenheid (Piața Unirii). Ook het Matia Corvin Memorial House is een bezoekje waard. Sinds 1950 is het in handen van de Art en Design University van Cluj, waardoor er geregeld exposities gehouden worden. De Roemeens Orthodoxe Theotokos kathedraal, het National Theater en het Avram Iancu standbeeld liggen in elkaars verlengde en moet je zeker niet overslaan.

Cluj-Napoca gebouwen

2) Overnachten in Cluj-Napoca

De laatste keer overnachtte ik in een leuke Airbnb in een hofje midden in het centrum, schuin tegenover het grote plein ‘Piața Unirii’. Parkeren kan er gratis in het hofje en vanuit het appartementje kun je het hele centrum makkelijk belopen. Iets buiten het centrum, schuin tegenover de Botanische tuin overnachtte ik eerder bij Pensiunea Siago, dat nu Villa Siago heet. In hartje centrum (autovrij) vind je hotel Fullton. Super centraal, fijne kamers en prima service. Lekker luxe logeren doe je bij het Ramada hotel met een zwembad op de bovenste verdieping van waaruit je de hele stad overziet.

Cluj-Napoca logeeradressen

3) Botanische tuin 

Cluj-Napoca ligt in een bosrijke, groene omgeving en ook in de stad zelf is veel groen. In de Botanische tuin kun je heerlijk wandelen tussen meer dan 10.000 planten uit de hele wereld. Roemeense flora, een Japanse tuin, een rozentuin, kassen met tropische planten… je vindt het er allemaal.

Cluj-Napoca Botanische Tuin 2

4) Central Park

Een leuk park is het Parcul Cenral, het Central Park. Er is een grote vijver met waterfietsen, een trendy restaurant en genoeg bankjes onder de bomen om even lekker uit te rusten. Regelmatig vinden er activiteiten en festivals plaats zoals het Wine Festival toen ik er (niet geheel toevallig:-)) was.

Cluj-Napoca Central Park

5) Wandeling naar Cetatuie heuvel

Als je de naast het park gelegen rivier oversteekt via de ‘Podul Elisabeta’ (de Elisabeta brug) kun je een klimmetje maken naar de Cetatuie heuvel van waaruit je een mooi uitzicht over de stad hebt. Uitrusten en van het uitzicht genieten onder het genot van een drankje en/of hapje kun je bij het (sterk verouderde) hotel Belvedère of het iets lager liggende ‘Pergola’.

Cluj-Napoca brug naar boven

6) Meron: best coffee in town

In het centrum van Cluj-Napoca heb je legio leuke ontbijtzaakjes. Koffie is ‘in’ en dat merk je. Bij de meeste zaakjes is de keuze groot. Filterkoffie op verschillende manieren gezet, Flat White’s en heerlijke espresso’s… MERON is zo’n trendy koffiezaak. Meron heeft verschillende vestigingen. Wij genoten van onze koffie aan de Strada Napoca 4. Hier geen uitgebreid ontbijt, maar een des te uitgebreidere koffie- en theekaart. En volgens kenners serveert men hier de beste koffie van Cluj.

Cluj-Napoca Meron

7) ROOTS urban tastery

ROOTS (Bulevardul Eroilor 1-13) is ook zo’n trendy ontbijt- en lunchzaakje. Hier maakte ik kennis met een ‘Cold Brew Tonic’: een sterke espresso met veel ijsblokjes afgevuld met tonic. Erg lekker op een warme zomerse ochtend! Bij ROOTS kun je genieten van veel soorten koffiebereidingen maar ook heerlijk én uitgebreid ontbijten: salades,  eggs benedict, toast, gezonde rijk belegde broodjes… nomnomnom.
Cluj-Napoca Roots

8) Bianco Milano: gelato, cake & sweets

Er zijn veel plekken in Cluj-Napoca waar je van een ijsje kunt genieten. Bij BiancoMilano aan het Piața Unirii serveren ze niet alleen heerlijk ijs, ook de macarons zijn super! Je kunt je ijsje meenemen, er binnen van genieten of op het ruime terras met uitzicht op de Sint-Michielskerk.

Cluj Ijsssalon Macarons

9) Cafe Amadeus Mozart

We dachten voor een aperitiefje bij Cafe Amadeus Mozart terecht te kunnen maar dat is niet waar het ‘cafe’ voor is bedoeld. Bij het oud-Oostenrijks ingerichte Cafe Amadeaus Mozart kun je terecht voor thee, koffie, Mozart chocolade (ook om mee te nemen), taartjes en ijscoupes. IJs of taart hebben we er niet gegeten (dat doen we zeker een volgende keer) maar wel een klein flesje Grüner Veltliner Brut gedeeld. Hadden we toch ons aperitiefje.

Cluj Cafe Mozart

10) Moritz Eis

Echt een superlekker ijsje hadden we bij Moritz Eis, op de hoek van het Piața Unirii. Puur natuur ijs in bijzondere smaken. “We try to follow the principles of the Slow Food movement and try to respect the environment and local traditions as much as we can.” Binnen slechts een paar plekjes om te zitten en geen terras voor de deur, maar met al die bankjes op en om het grote plein is dat geen probleem. En…mijn sinaasappel-mint sorbetijs was heaven!

Cluj Moritz ijs

11) Samsara Foodhouse vegetarisch restaurant

De Roemeense keuken blinkt niet uit in vegetarische gerechten, maar gelukkig zijn vegetarische restaurants in opkomst. Samsara Foodhouse is er zo een. Een trendy restaurant met een mooie tuin waar je de heerlijkste vegetarische (en veganistische) gerechtjes kunt eten. Een uitgebreide wijnkaart maakt je avondje uit compleet. Locale wijnen (onder meer van Petro Vaselo), maar ook wijnen als Le Difense van Tenuta Di San Guido-Sassicaia en Elena Walch staan er op de kaart. Vergeet niet te reserveren, want deze zaak is populair, ook onder de niet-vegetariërs.

Cluj Samsara

12) Livada Restaurant & Music Lounge

Livada ligt net even buiten het toeristengedruis, 15 minuutjes lopen vanuit ons appartement in het centrum. Binnen ziet het er heel gezellig uit, maar wij genoten van ons diner in de ruime, sfeervolle tuin. “We strive everyday to be as good as it gets in delivering 3 things: good food, fine wines and quality live music”. De live music hebben we niet meegemaakt, maar de ‘food’ was meer dan ‘good’ en de wijnkaart uitgebreid, net als de lijst met cocktails. Voor dat laatste gingen we nog een keer terug en ook daar werden we weer blij van. Net als van de losse, maar tegelijk efficiënte heren en dames in de bediening.

Cluj Lavida binnen

13) Chios Social Lounge en Carrousel

In het Parcul Central ligt aan de vijver de Chios Social Lounge. Binnen of op het terras aan het water kun je genieten van ontbijt, lunch, diner en alles er tussenin en erna. Men werkt hier volgens ‘The HONEST Kitchen’ waar zoveel mogelijk producten lokaal zijn en suiker wordt vervangen door honing of molasse. Het is hier goed vertoeven. En als je de drukte van de waterfietsen in de vijver voor je neus teveel vindt, dan kies je voor de aan de achterkant van het pand gelegen Carrousel. In luie lounge stoelen, een schommelstoel of een op een ander plekje geniet je langs het water van dezelfde kaart als in de Chios Social Lounge. En, net als daar… er zijn véél wijnen per glas verkrijgbaar die niet als zodanig op de kaart.

Cluj Social Lounge Caroussel

14) Bricks (m)eating point

In een historisch pand aan de rivier de Somes bevindt zich restaurant Bricks. De naam is afgeleid van de stenen die als arcades het plafond van het restaurant sieren. Als het lekker weer is (en dat is vaak zo in Roemenië) dan zit je natuurlijk lekker op het vlonder terras buiten. Net Venetië, maar dan zonder gondeliers:-).

Cluj-Napoca Bricks

15) Wijn en delicatessen bij Comtesse du Barry

Winkels waar je fijne wijnen kunt kopen zijn er natuurlijk ook in Cluj-Napoca zoals de Liquor Store, waar véél wijnen worden aangeboden maar ook een groot aantal speciaalbieren naast een dito assortiment sterke drank. Maar het meest onder de indruk was ik van de Comtesse du Barry. In deze sfeervolle delicatessenwinkel vind je prachtige wijnen en een groot assortiment champagnes naast verse kaasjes, charcuterie, chocolade en (vooral) Franse delicatessen van topkwaliteit.
Cluj Comtesse du Barry

16) Tortelli Pasta Bar

In het centrum van Cluj, vlakbij het Matthias Corvinus House, vind je op een hoekje Tortelli Pasta Bar. Pasta, daar draait het om bij de Pasta Bar. Klassieke pastagerechten modern opgediend in een sfeervolle omgeving. Inclusief moderne beats. Echt leuk ook: bij elk gerecht worden twee wijnen voorgesteld, die ook per glas te bestellen zijn. Wij gingen voor de lasanga met een Primitivo en een ‘pasta aglio oli e pepperoncino’ met een Vermentino. Beide in alle opzichten goedgekeurd. Net als de Pinot Noir van de Roemeense Jelna Winery, waar we als ’toetje’ van genoten.

Tortelli CLuj

Dit artikel zou te lang worden als ik alle zaken zou noemen waar ik in de loop der jaren heb genoten zoals de restaurants Cabinet de Vin & Cocotte en Baracca. Wel hebben we onlangs nog heerlijke cocktails gedronken in een fijne sfeer bij Che Guevara Social Pub, waar je tot laat op de avond terecht kunt. En er zijn ook een paar grote ‘malls’ voor als je van shoppen houdt. Heb jij aanraders voor Cluj-Napoca? Laat het me weten in een reactie onder dit bericht, want ik kom er zeker terug!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!Booking.com

#wineriesromania