Vandaag, 18 september, is het International Grenache day. Wist jij dit al over grenache? 15 weetjes over grenache.

Grenache…

  • … is een druivenras dat in het zuiden van Frankrijke (Languedoc – Roussillon) veel voorkomt
  • … heet in Spanje garnacha en in Italië (Sardinië) cannonau.
  • … heeft binnen deze landen nog tal van andere namen, afhankelijk van de regio waar hij groeit: garnaxa in Catalunya, aragones rondom Madrid en Tocai rosso in Veneto, om er een paar te noemen.
  • … komt ook veel voor in Zuid-Amerika, Californie en Australië.
  • … is er in een witte uitvoering (grenache blanc) een grijze (grenache gris) en een blauwe (grenache noir).
  • … heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in Spanje, maar Italië heeft daar een andere mening over.
  • … noir is vroeg in de knop en laat rijpend, wat vraagt om een warm klimaat. grenache blanc echter kan het met een iets minder warm klimaat doen.
  • … wordt meestal niet geleid, maar als ‘bushvine’ gekweekt.
  • … kan grote volumes opleveren.
  • … heeft een vrij dunne schil, een hoog potentieel suikergehalte (wat kan leiden tot een hoog alcoholgehalte) en een lage tot medium zuurgraad.
  • … noir wordt vaak gebruikt in blends waarin hij bijdraagt met rijp rood fruit, een spicy kruidigheid en alcohol. Een bekende is de GSM: Grenache – Syrah – Mourvèdre.
  • … is ook een onderdeel van veel Rioja’s en de meest mooie Châteauneuf-du Papes.
  • … noir als monocepage heeft meestal een bijna zwoele smaak met rood fruit (bramen, kersen) een zoete Mediterrane kruidigheid, leer en een fris wit pepertje.
  • … noir wordt, naast het blenden, vooral in Zuid-Frankrijk gebruikt om rosé te maken.
  • … wordt, door het hoge suikergehalte, ook vaak gebruikt voor het maken van zoete dessertwijnen, in de Roussillon Vin Doux Naturels genaamd.
Grenache_Noir wikipedia

Grenache Noir, wikipedia

Meer weten over wijn? Check dan deze gratis online wijncursus! Of wijnterminologie

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!