HIEP HIEP HOERA! Riesling is jarig! Op 13 maart 1435 werd Riesling voor de eerste keer in Duitsland officieel vermeld op een aankoopakte. Dat is maar liefst bijna 600 jaar geleden!
Rieslingwijnen zijn er in allerlei soorten. Door hun hoge zuurgehalte kunnen ze vaak goed ouderen. Er zijn frisse jonge Rieslings met veel tropisch en/of citrusfruit. Maar er zijn ook heel oude Rieslings waar de ‘petrol’ tonen het fruit overheersen. Wist jij dit al over RIESLING?
Riesling in Duitsland
De Riesling groeit in alle Duitse wijngebieden en beslaat een oppervlakte van ruim 24.000 hectare. Dat komt overeen met circa 23,3% van de totale aanplant. De aanplant van de Riesling is de afgelopen twintig jaar met 5000 hectare toegenomen, goed voor het terugveroveren van de eerste plaats. Hij belichaamt als geen andere druif de Duitse wijncultuur. Een uitvoerig artikel over Duitse Riesling is te vinden op WSETglobal.com.
Riesling buiten Duitsland
Riesling wordt in andere landen ook aangeplant, met name in de koelere klimaatzondes. Loepzuivere, doorgaans droge Rieslings kun je bijvoorbeeld vinden in Australië (Clare Valley, Eden Valley), Nieuw-Zeeland (Marlborough, Central Otago) en de Verenigde Staten (Finger Lakes, Washington State). Ook in Europa wordt dit druivenras aangeplant. Denk aan landen als Frankrijk (Elzas) en Oostenrijk (Wachau, Kremstal, Kamptal). Zelf proefde ik op een ‘pre-birthday feestje’ Rieslings uit Roemenië en wel uit verschillende regio’s en in verschillende stijlen. Van een droge, zachte Riesling uit de Roemeense wijnregio Moldavië, via een strakdroge Riesling uit Transsilvanië en een volle, complexe uit Crisana-Maramures tot een fris-zoete Riesling uit Dragasani, Oltenia. Zo zie je, Riesling is een veelzijdig druivenras.
Riesling, een aromatische druif
De rieslingdruif is klein, heeft een harde schil en groeit in dichte trossen. Hij heeft van nature een hoge zuurgraad en rijpt langzaam. Daardoor voelt zich het best in wat koelere wijngebieden. Het lange groeiseizoen maakt het namelijk mogelijk zijn zuren wat af te bouwen en zijn aroma’s volledig tot ontwikkeling te laten komen. Want een aromatische druif, dat is deze koning onder de witte druiven zeker! Perzik, citroen, limoen, en tropisch fruit, acaciahoning, hooi, munt, ananas, viooltjes, amandel, petroleum en boenwas zijn slechts enkele aroma’s die je in Rieslings kunt tegenkomen.
Waar voelt riesling zich lekker?
Afhankelijk van het ‘terroir’ geeft de rieslingdruif heel verschillende wijnen. De ligging van de wijngaard is heel belangrijk. Riesling geeft de voorkeur aan steile, stenige hellingen langs rivieren. Daar is, naast de reflectie van de zon op het water, de expositie ten opzichte van de zon het best. In de stenige bodem wordt bovendien de warmte overdag opgeslagen waar de druivenstokken in de koude nachten kunnen profiteren.
Riesling, een kameleon
Rieslingwijnen zijn er dus in allerlei soorten. Door hun hoge zuurgehalte kunnen ze goed ouderen. Er zijn dus frisse jonge Rieslings met veel tropisch en/of citrusfruit. Maar er zijn ook heel oude Rieslings waar de ‘petrol’ tonen het fruit overheersen. Sommigen noemen dat een fout, anderen vinden het juist heerlijk. Rieslings van een bodem van leisteen hebben weer veel minerale componenten. En vuursteen, dat proef je ook vaak terug. Kortom: het wordt tijd al die smaken eens te ontdekken.
Meer over RIESLING op deze website? Kijk hier even rond.
Geef een reactie