Voor de thuisblijvers onder ons! Wegens succes in de herhaling: 12 x wijn weekendje weg in NL. Dikke tips voor de leukste wijngaarden en wijnadresjes in Nederland. (Check voor vertrek wel even of openingstijden etc. wellicht zijn aangepast ivm corona-maatregelen.

Ruim 7.000 kilometer legde Registervinoloog Peetra van der Knaap af door Nederland op zoek naar (h)eerlijke wijnen en verhalen van onze eigen Nederlandse wijnboeren- en boerinnen. Want als je denk dat er alleen in Limburg, Zeeland en Drenthe wijn wordt gemaakt zal je verrast worden door dit boek. Peetra ontdekte namelijk wijngaarden in elk van de 12 Nederlandse provincies!

In haar boek “12x wijn weekendje weg in NL” neemt ze je mee op haar zoektocht naar de pareltjes van elke provincie. Elk hoofdstuk begint met een korte impressie van de betreffende provincie, gevolgd door een of meerdere wijngaarden die ze daar bezocht. Niet alleen meer bekende wijngaarden als de Limburgse Apostelhoeve, de Zeeuwse Kleine Schorre en het Betuws Wijndomein deed ze aan, maar ook een hobbywijnboer in Sappemeer, een wijngaard onder de rook van Amsterdam en nog veel meer bijzondere wijngaarden. Wist je bijvoorbeeld dat er in de Flevopolder op 7 meter onder zeeniveau een bijzondere mousserende wijn wordt gemaakt? Naast een interview met de wijnmaker (m/v) is een lijstje opgenomen waar de wijnen van de betreffende wijnmakerij worden geschonken. Foto’s omlijsten de verhalen.

“Ik heb de provincies beter leren kennen. En ik heb kennis gemaakt met heel veel bijzondere wijnboeren (m/v) in Nederland. Ik zou iedereen willen uitnodigen hetzelfde te doen. Temeer omdat we in Nederland bijzonder fraaie wijnen weten te produceren. De liefhebber weet al langer dat wijnproeven op de plek waar de wijn wordt gemaakt de ultieme wijnbeleving is.” – Peetra van der Knaap

Eten, slapen, genieten

De leukste hotspots voor eten en drinken in de omgeving vind je ook in het boek, naast tips voor musea en natuurparken en -monumenten. Wil je blijven slapen? Dan vind je onder de noemer ‘hotspots slapen’ bijzondere overnachtingsadresjes. Van slapen in een wijnvat tot overnachten in een gezellige B&B of genieten in een luxueus boutique hotel. Aan het eind van elk hoofdstuk geeft een Nederlandse ‘wijngoeroe’ een van zijn of haar geheime adresjes prijs. Zo tipt wijngoeroe Janna Rijpma een van haar favoriete restaurants, geeft sommelier Jan Jaap Altenburg het adres van een favoriete wijnbar prijs en deelt Harrie Baas een verscholen pareltje van een hotel-restaurant.

Wijnkennis

Na deze tour door de Nederlandse provincies kun je nog even je wijnkennis opvijzelen doordat wijnmaker en oenoloog Stan Beurskens de klassieke en nieuwe druivenrassen onder de loep neemt, er wordt ingegaan op de seizoenen in de wijngaard en drie sommeliers en een chef-kok vertellen waarom Nederlandse wijn zo goed past in de gastronomie. Een aanvullende lijst met info over wijnwedstrijden, wijnevenementen, samenwerkingsverbanden, beschermde oorsprongsbenamingen en meer complementeren het boek.

Kortom: 12x wijn weekendje weg in NL,
een dikke aanrader voor alle wijnliefhebbers!

Wijn Weekendje Weg

12x wijn weekendje weg in NL koop je makkelijk en snel bij Bol.com

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!