11 Nieuwe wijnen bij Gall&Gall

Home/Divers, Persberichten, Reviews wijn, Zakelijk/11 Nieuwe wijnen bij Gall&Gall
  • 11 nieuwe wijnen bij Gall en Gall

11 Nieuwe wijnen bij Gall&Gall

Flessenpost! Onlangs introduceerde Gall&Gall een aantal nieuwe wijnen die landelijk in de winkels en webshops worden aangeboden. Anne-Wies.NL proefde 11 van die nieuwe wijnen. Mooie wijnen uit Hongarije, Frankrijk, Spanje, Australië en een tweetal wijnen van het Italiaanse top-wijnhuis Renato Ratti, pionier van de cru’s van de Barololo. Naar die laatste twee ben ik stiekum het meest benieuwd! 

Pulpo Albariño 2017

Het Spaanse wijngebied Rías Baixas grenst aan Portugal en heeft de verkoelende invloed van de Atlantische Oceaan. De belangrijkste druif van de streek is albariño. Deze wijn is lekker fris, met groene appel, fris citrusfruit en fijne zilte mineraliteit. En wat drink je bij zo’n wijn? Het etiket geeft al een hint: pulpo, oftewel octopus! Maar ook bij andere lekkernijen uit de zee is deze wijn een aanrader. Zilte zeevis of oesters, mosseltjes, scheermessen en ga zo maar door. P.s.: deze wijn had ik graag gehad bij mijn pulpo in Bierzo vorig jaar! Check dit korte You-Tube filmpje:-))

 

Gall en Gall Pagos Albarino Pulpo 2017

“Lekker fris, groene appel, citrusfruit en een fijne zilte mineraliteit”
A-W 8/10
€ 9,99

Planeta Terebinto Grillo 2017, Sicilia Menfi DOC

De naam van deze wijn, Terebinto, komt van de terpentijnboom die je overal op het Mediterrane eiland Sicilië ziet. De Planeta Terebinto wordt gemaakt van 100% grillo, de lokale druif die staat aangeplant in Menfi, in het westen van Sicilië. Ik word blij van deze wijn, kan er aan blijven snuffelen. Zeker als hij wat langer in het glas zit opent hij zich heel mooi. De Terebinto Grillo is droog, rond, fris, licht bloemig met wit fruit en roze grapefruit in neus en mond en een lange, schone afdronk. Het relatief hoge alcoholpercentage van 14% stoort zeker niet. Heerlijk om zo van te genieten, maar ook een aanrader bij visschotels (rauw of gebakken), geroosterde groente, romige witte kazen (brie, camembert) of vitello tonnatoGall en Gall Planeta Terebinto

“Rond, fris, bloemig en een lange, schone afdronk”
A-W 8,5/10
€13,99

Royal Tokaji Dry Tokaji 2015

Het Hongaarse Tokaji is een van de oudste en beroemdste wijngebieden ter wereld. Van de lokale furmint druif worden zowel droge als edelzoete wijnen gemaakt. Ik proef er van allebei één van het huis Royal Tokaji, dat in 1990 is opgericht door enkele compagnons, waaronder de bekende wijnjournalist en schrijver Hugh Johnson. De Dry Tokaji van Royal Tokaji is een blend van voornamelijk furmint met een kleine hoeveelheid hárslevelü. Het is een strakdroge wijn met wit fruit en een lichte touch van vanille door de rijping op Hongaarse eikenhouten vaten. De wijn is fris, levendig en complex met een lange afdronk. Heerlijk als aperitief of bij zeevruchten, kip en frisse salades.

Gall en Gall Dry tokaji 2015

“Strakdroog en fris met wit fruit en een lichte touch van vanille”
A-W 7,9/10
€ 9,99

Royal Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2013

Deze wijn van Royal Tokaji uit de Hongaarse Tokaji-streek is edelzoet. 5 Puttonyos staat voor 5 emmertjes: het aantal emmertjes met ingedroogde en deels edelrotte druiven dat aan de wijn is toegevoegd. Lees hier meer over de productie. De Aszú die ik proef heeft een restzoet van 155 gram per liter, maar is door zijn frisse zuren niet log. In neus en mond honing, perzik, specerijen, citroen en sinaasappelgeste. Heerlijk bij nagerechten met wit fruit, tarte tatin, bij roquefort of foie gras. Weetje: deze wijn kreeg een gouden medaille van Decanter in 2017!

Gall en Gall Royal Tokaji 5 puttonyos aszú

“Honing, perzik, specerijen en verfijnde frisse zuren”
A-W 8,5/10
€ 29,99

Message in a Bottle Bianco Toscana 2017

Je kent vast de song ‘Message in a Bottle’ van The Police nog wel. De wijn die ik proef met dezelfde naam wordt gemaakt op het wijndomein ‘Il Paolagio’ in Toscane, waarvan Sting, leadzanger en tekstschrijver van The Police, en zijn vrouw Trudie eigenaar zijn. De wijn is een blend van vermentino (84%), sauvignon blanc (14%) en trebbiano. Het is een lichte, milde witte wijn met een tikje tropisch fruit. Doordat de Bianco Toscana niet een heel uitgesproken karakter heeft is hij bij veel gerechten inzetbaar. Of, zoals de makers ervan zeggen: “This wine goes most perfectly with friends, loved ones and convivial conversations”.

Gall en Gall message IN A BOTTLE BIANC'16

“Licht en mild met een tikje tropisch fruit”
A-W 7/10
€ 13,99

Message in a Bottle Rosso Toscana 2016 

De rode versie van dit tweetal uit Toscane wordt eveneens gemaakt op het eigen wijndomein van Sting ‘Il Palagio’ in Toscane. Deze blend van 70% sangiovese, 15% syrah en 15% merlot rijpte 12 maanden op Frans eiken. Donker fruit, kersen, bosbessen en een milde kruidigheid in neus en mond. Sappig en ronde tannines. Om, net zoals de witte Message in a Bottle, gewoon van te genieten met vrienden, maar probeer hem ook eens met een stukje rood vlees of een herfstig stoofschoteltje.

Gall en Gall MESsage IN A BOTTLE ROSSO'16

“Sappig, donker fruit en een milde kruidigheid”
A-W 7,5/10
€ 13,99

Montirius “La Muse Papilles” Côtes Du Rhône 2015 

Bij de biodynamische producent Montirius in de zuidelijke Rhône worden de wijngaarden bewerkt volgens de biodynamische zaaikalender van Maria Thun. Aan de hand van de stand van de maan wordt gekeken op welke dagen je het beste kan snoeien, oogsten en bottelen. Bovendien is hij ‘vegan’. ‘La Muse Papilles’ komt van 25 jaar oude stokken: 80% grenache met 20% syrah. De wijn rijpt op cementen vaten. Het is een Rhônewijn met body. Sappig en fruitrijk met kersen en frambozen en ronde, stoere tannines. Lekker bij rood vlees, lamsvlees en mediterrane stoofschotels.

La-Muse-des-Papilles-rouge-1

“Sappig en fruitrijk met ronde, stoere tannines”
A-W 7,5/10
€ 9,99

Leasingham Bin 61 Shiraz 2015

Bin 61 is een van de wijnen uit de Bin Range van Leasingham. Hij wordt gemaakt van 100% shiraz druiven afkomstig van de beste percelen van het domein in Clare Valley (South Australia). De druivenstokken hebben een leeftijd die varieert van 15 tot 50 jaar. Intense neus met donker fruit, pruimen. In de mond komt dat terug, naast chocolade, mint en lichte vanilletonen. Ronde, bijna zwoele tannines. Medium body. Geniet van deze wijn bij rood vlees (van de grill of barbecue) of een winterse stoofpot.

Gall en Gall Leasingham Bin 61 Shiraz (1)

“Medium body, donker fruit, chocolade en ronde, bijna zwoele tannines”
A-W 7,5/10
€ 13,99

Contino Rioja Reserva 2014

Deze klassieke Rioja Reserva van Contino uit Rioja Alavesa is een blend 85% tempranillo, 10% graciano en 5% mazuelo en garnacha. De wijn rijpte 2 jaar op (gebruikte) eikenhouten vaten: 40% Amerikaans eiken en 60% Frans gevolgd door een flesrijping van 2 jaar  in de kelders van de bodega. Rijpe donkere pruimen, viooltjes, iets rokerig, tikje leer en hout mooi op de achtergrond aanwezig. Een mooie wijn bij rood vlees of gerechten met lam.

Gall en Gall CONTINO RESERVA 75 cl LG0A2181 (1)

“Rijp donker fruit, iets rokerig en hout mooi verweven”
A-W 8/10
€ 23,99

Renato Ratti Ochetti Langhe Nebbiolo 2016

Naar de twee wijnen van Renato Ratti die Gall&Gall nu voert was ik wel het meest benieuwd. Ik ben namelijk een groot fan van de wijnen van Renato Ratti, zeker na mijn bezoek aan dit prachtige wijnbedrijf (meer daarover lees je hier). Renato Ratti is een vooraanstaande Barolo-specialist die het Barolo-gebied in kaartheeft gebracht. Naast Barolo’s maakt hij ook andere mooie wijnen van de nebbiolo-druif. De druiven voor deze Langhe Nebbiolo komen uit de Langhe-regio, het gebied rondom Barolo. De naam nebbiolo dankt hij aan de laaghangende mist (nebbio) die je in de herfst in de wijngaarden in Piëmonte ziet. Deze Renato Ratti Langhe Nebbiolo is van een elegante frisse stijl. Hij heeft een frisse, kruidige neus met bosaardbei wat, naast een hint van witte peper, in de mond terugkomt. Medium body. Een elegante Nebbiolo.

Gall en Gall Renato Ratti Ochetti Langhe Nebbiolo

“Elegante Nebbiolo, fris, kruidig met donker fruit en een hint van witte peper”
A-W 8/10

€ 18,99

Renato Ratti Barolo Marcenasco 2014

In 1965 werd deze single vineyard Barolo voor het eerst gemaakt door Renato Ratti. Het ultieme bewijs dat er ook in Barolo wijnen gemaakt kunnen worden van druiven afkomstig van slechts één wijngaard. Voorheen werden namelijk de druiven van verschillende wijngaarden altijd met elkaar vermengd. Barolo Marcenasco staat bekend om zijn elegante en fruitige stijl. Het is een moderne Barolo die ‘slechts’ twee jaar rijpt op kleine eikenhouten vaten. In de neus van deze elegante Barolo meer donker fruit dan in de Nebbiolo hiervoor. Daarnaast ook drop en tabak. Dat alles ook in de mond naast een fijne kruidigheid. De tannines zijn nog een tikkie aan de stroeve kant, maar even karafferen doet wonderen. En natuurlijk rijping, waar deze wijn zeker baat bij heeft.

 Gall en Gall barolo-mercenasco-ratti-download (1)

“Elegante stijl Barolo, donker fruit, drop, tabak en een fijne kruidigheid”
A-W8,5/10 

€ 39,99

LINKS:

Deze wijnen kreeg ik ter keuring opgestuurd door Gall&Gall. De proefnotities en extra info zijn van mijzelf.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Geef een reactie