Deze maand is het precies 100 jaar geleden dat importeur en drankengroothandel De Monnik Dranken werd opgericht. Als dat geen reden voor een feestje is…. Om deze bijzondere mijlpaal luister bij te zetten, organiseerde het familiebedrijf een bijzonder (tweedaags) jubileumfeest op 7 en 8 oktober. Aangezien 100-jarige bedrijfsjubilea niet echt dagelijkse kost zijn, was Monique van Kruining* natuurlijk van de partij om gezellig een rondje mee te feesten.
De basis van De Monnik Dranken werd gelegd door Hendrik Olde Monnikhof, die in 1918 begon met de verkoop van bier en limonade in Oldenzaal en omgeving. Honderd jaar later is dit bedrijf uitgegroeid tot een landelijk opererende drankengroothandel met ongeveer 9.600 verschillende dranken en aanverwante artikelen in het assortiment. Uit meer dan 35 landen importeert De Monnik nu wijn en gedistilleerd exclusief voor Nederland. Al die jaren is De Monnik Dranken een familiebedrijf gebleven; momenteel wordt het bedrijf geleid door directeur Hans Olde Monnikhof (3e generatie) en commercieel directeur Luuk Olde Monnikhof (4e generatie).
De Monnik, een hartelijk familiebedrijf
Dat het hier om een familiebedrijf gaat met een hartelijke, ‘familiaire’ bedrijfscultuur, merk je bij De Monnik aan alles. Neem nu het bedrijfspand in Oldenzaal, waarvan het kantoorgedeelte met zijn puntdak oogt als een woonhuis. Onderdeel van het jubileumfeest is een rondleiding door het pand op eigen gelegenheid, dus natuurlijk loop ik hier even binnen. Waar ik ook rondsnuffel in dit ‘huis’, overal word ik heel hartelijk begroet door de aanwezige medewerkers en krijg ik enthousiaste toelichtingen op wat er zoal gebeurt. Dat geldt trouwens ook in het aangrenzende, indrukwekkend grote magazijn / distributiecentrum, dat sinds een recente uitbreiding maar liefst 15.000 m2 beslaat.
De Monnik 100 jaar: Feest!
Dit hartelijke en laagdrempelige gevoel, haast alsof je bij je eigen familie over de vloer bent, zet zich voort bij de feesttent die aan de overkant van de weg opgetrokken is. Bij de ingang van deze grote tent verwelkomen Hans en Luuk Olde Monnikhof hoogstpersoonlijk alle gasten. Binnen in de feesttent wordt het jubileum uitgebreid gevierd met muzikale optredens op een groot podium, diverse masterclasses en een uitbundige hoeveelheid erg lekkere hapjes en gerechtjes, die ter plekke voor je neus bereid worden. Daarnaast is er ruimschoots gelegenheid tot het proeven van een riante selectie whisky, rum, wijn en anderszins, waarbij opvallend veel producenten persoonlijk aanwezig zijn om hun dranken nader toe te lichten. Leuk! Het laat zich raden dat ik, tussen het luisteren naar de muziek en het genieten van de lekkere hapjes door, dus wel een aantal wijnen geproefd heb. Hierbij een top 4 (in willekeurige volgorde).
Wijnproeverij
1) Golan Heights Winery, Yarden ‘2T’ 2013, Galilee, Israël
Deze rode wijn is een blend van twee druiven van Portugese origine: touriga nacional en tinta cao. Dat verrast mij even, Portugese druiven in Israël, totdat ik me realiseer dat de meer gebruikelijke Franse druivenrassen natuurlijk net zo zeer geïmporteerd zijn… Yael Gai (International Sales & Marketing Manager bij Golan Heights Winery) licht toe dat de wijnmakers van Golan Heights zoeken naar druiven die gewoon goed passen bij het microklimaat en de bodem van de diverse wijngaarden. Geïnspireerd door een reis naar Portugal kwamen ze zo bij deze druivenrassen uit. Dat blijkt een goede keus geweest te zijn, want het resultaat (na 18 maanden rijping op Frans eikenhout) is een volle, kruidige, aangename wijn. Hij heeft aroma’s van zwarte bes, rijpe kers, nootmuskaat en kardemom, met daarbij een rond mondgevoel, zachte zuren en vriendelijke tannines.
2) Los Vascos ‘Le Dix de Los Vascos’ 2013, Colchagua Valley, Chili
Het Chileense wijnhuis Los Vascos is al sinds 1988 onderdeel van Domaines Barons de Rothschild (die van Lafite). De grande cuvée ‘Le Dix’ werd voor het eerst gemaakt in 1999 ter ere van het 10-jarig jubileum in Chili, vandaar de naamkeuze. De wijn bestaat grotendeels uit cabernet sauvignon, aangevuld met syrah en carmenère. Hij rijpt zo’n anderhalf jaar op nieuwe eikenhouten vaten, gemaakt in de eigen kuiperij van Château Lafite-Rothschild. Het is een heel gelaagde wijn, met een mooie structuur. Echt zo’n wijn waar je je wel even een uur mee kunt terugtrekken om hem op je gemak te proeven (als je tenminste niet op een jubileumfeest staat). Wat ik in korte tijd zoal al proef: zwarte bes, kers, braam, een milde kruidigheid, wat tabak, kruidnagel en een fractie koffie. De wijn heeft mooie, rijpe tannines en is zeer goed in balans.
3) Domaine des Souterrains Touraine Chenonceaux blanc 2016, Frankrijk
Deze fijne nieuwe aanwinst in het assortiment van De Monnik wordt gemaakt van 100% sauvignon blanc. Het is een wijn met een prettige spanning door de combinatie van fijne, strakke zuren, frisse en meer tropische fruittonen (kruisbes, ananas, passiefruit), een vleug mineraliteit, een klein bittertje en wat rondeur. Domaine des Souterrains werd opgericht in 1820, ligt in de Loirestreek nabij de rivier Cher en heeft in totaal 23 hectare aan wijngaard. Ze maken trouwens, om een klein beetje vals te spelen, ook een zeer aangename rode Chenonceaux. Deze wordt gemaakt van 80% côt (beter bekend als malbec) en 20% cabernet franc. Ik proef jaargang 2014: veel fris rood fruit, aalbes, zwarte bes, kruidig, een beetje bosgeur, wat grafiet, prettige tanninestructuur en lekker sappig.
4) Angelo Negro Roero Arneis ‘Serra Lupini’ 2017, Italië
Nu heeft familiebedrijf De Monnik al een respectabele staat van dienst, maar de familie Negro doet daar nog een (flink) schepje bovenop: zij hebben al sinds 1670 wijngaarden in Roero. Het huidige areaal beslaat zo’n 60 hectare, verspreid over diverse gebieden in Piëmonte. Hier maken ze wijnen die een echt familieproduct zijn: zo maken vader Giovanni en zoon Angelo de wijnen, is zoon Gabriele verantwoordelijk voor de wijngaarden en laat dochter Emanuela (export manager) mij vandaag hun wijnen proeven. Hun Roero Arneis is een lekker sappige, fruitige witte wijn met een fijn bittertje. Hij is een tikkie mineraal en heeft aroma’s van peer, rode appel, stervrucht met ook een fractie kruidigheid. Vol van smaak en toch verfrissend.
LINKS:
*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie