10 x Feestelijke bubbels voor bij het Kerstdiner. Ga jij een mousserende wijn schenken bij je Kerstdiner? En als… alleen als aperitief? Of schenk je hem het hele diner door? Of misschien verschillende mousserende  wijnen bij verschillende gerechten? Hier heb ik wat tips voor feestelijke mousserende wijnen bij het Kerstdiner. Op verschillende manieren geproduceerd en… uit 10 verschillende landen! Alfabetisch gerangschikt.

1) Argentinië
Salentein Cuvée Exceptionnelle

Salentein cuvee exceptionel (1)

Het bekende Argentijnse wijnhuis Bodegas Salentein is opgericht door de Nederlandse zakenman en visionair Mijndert Pon. De druiven voor deze wijn zijn afkomstig uit de wijngaarden van El Oasis Estate, in Alto Valle de Uco, 1100 meter boven zeeniveau in de hooggelegen Uco Valley regio in de wijnstreek Mendoza. De wijngaarden profiteren van het zonnige weer overdag en de verkoeling uit de Andes in de nacht. Deze Cuvée Exceptionnelle  is gemaakt van chardonnay en pinot noir volgens de methode charmat en heeft 6 maanden ‘sur lie gerijpt. Hij is lekker fris en heeft een verfijnde mousse. Groene appel, citrus en een ‘touch’ van brioche. Lekker doordrinkbaar.
Actieprijs €14,95  €11,99  Salenteinshop.nl

2) Duitsland
Braunewell Riesling Brut Winzersekt 

Braunewell Riesling Brut

Mooie Riesling Sekt van het familiebedrijf Weingut Braunewell uit Rheinhessen. Klassische Flaschengärung, dus de tweede gisting op fles. Fris citrusfruit en rijpe appel in de neus, vergezeld van fijne brioche- en toasttonen, ontstaan door de tijd ‘sur lie’. In de mond steenfruit, abrikoos, perzik, naast appel, het frisse citrusfruit en een hint van brioche. Fijne, fluweelzachte mousse en mooie zuren die je bij een Riesling Sekt mag verwachten. Mousse blijft lang, net als de finish, die verfrissend en opwekkend is.
Actieprijs €14,95 € 13,50 markvandewijn.nl

3) Engeland
Gusbourne Brut Réserve 2016

Gusbourne 2016 brut

Mousserende wijnen uit het zuiden van Engeland zijn in opkomst. Ze komen uit een soortgelijk klimaat en van een kalkhoudende bodem als de Champagnestreek dus dat is veelbelovend. Deze wijn is een blend van chardonnay, pinot noir en meunier, waarbij de chardonnay ‘backbone’ is, de pinot noir brengt de ‘body’ en de meunier het fruit. Medium goudgeel van kleur met in de neus en mond geel fruit, rijpe abrikoos, brioche en grapefruit. Duidelijk tonen van een rijping. De wijn heeft bij aanvang een stevige mousse die snel zachter en licht schuimend wordt. Een lange frisse afdronk met citrusfruit en brioche. Een echte eetwijn. Denk daarbij aan stevige vissoorten, gerookte paling, of…. het Engelse Fish&Chips!
€38,99 Gall&Gall

4) Frankrijk
Champagne Ernest Rapeneau Brut

Champagne Ernest Rapeneau Monnik

We sluiten de reeks met een feestelijke champagne. Ernest Rapeneau begon zijn champagne- en wijnbedrijf in 1901 in het dorp Hautvilliers, daar waar champagne ooit ‘ontdekt’ werd door Dom Pérignon. Maar het was pas in 1927 toen de grenzen van de Champagne regio werden vastgesteld, dat Ernest zich specialiseerde in de champagnehandel. Inmiddels staan de 3e en 4e generatie aan het roer. In deze champagne (een blend van 45% pinot noir, 35% meunier en 20% chardonnay) in de neus appel, peer, meloen, witte bloemen, een lichte hint van brioche. In de mond een stevige, verfrissende mousse die lang blijft. Ook hier het witte fruit als appel en peer, maar ook witte amandelen, toast en iets aards.
Feestelijk glas als aperitief maar ook zeker om van te genieten bij gerookte zalm, kip, wit vlees en natuurlijk… kaviaar!
± €25,- Importeur: De Monnik Dranken

5) Italië
Bellussi Prosecco Rosé DOC Brut Millesimato 2020

Bellussi prosecco

Prosecco wordt gemaakt van de gelijknamige druif, ook wel bekend onder de naam ‘glera’. De Bellussi Prosecco Rosé Brut is een blend van 90% glera en 10% pinot noir. De laatste geeft deze wijn haar mooie roze kleur. Hij is gemaakt volgens de Charmat-methode, met als resultaat dat alle fruitaroma’s van de druiven optimaal bewaard blijven. Bleekroze van kleur. In de neus frambozen, peardrups. Elegante mousse die vrij lang blijft. De prosecco is droog en lekker fruitrijk. Framboos, aardbei en pink grapefruit in de mond. Heerlijk als aperitief of bij sushi, schaal- & schelpdieren, visgerechten, een quiche en fruit desserts. Enne… wordt geleverd in een mooie, feestelijke fles.
€12,99 Mitra Drankenspeciaalzaken

6) Nederland
BRUUT & BRUIZEND

Min_Zeven Bruut Bruizend

Uit ons eigen Nederland. In de Flevopolder maakt Cordula Eich alias Silvia Anthonj van druiven uit haar wijngaard MINZEVEN. Zeven meter onder zeeniveau, vandaar de naam. “In de neus de frisse geur van citrus, in de mond vooral limoen, na even proeven vergezeld door zest en afgerond met een vleugje zout. Met wat lucht geeft de wijn tonen van brioche prijs. Het fijn parelende mousse tovert luchtigheid in het smaakvolle geheel.” Ik kan het niet beter omschrijven. BRUUT & BRUIZEND is inderdaad heerlijk fris, strakdroog en een tikje zilt. Een feestelijk aperitief, maar ook een aanrader bij fruits de mer, oesters en alles wat nog meer zo uit de zee komt. De BRUUT & BRUIZEND bubbels staan niet voor niets symbool voor de zilte, onstuimige zee.
€50,- www.minzeven.com 

7) Oostenrijk
Giefing Brut Blanc de Noirs Reserve Brut 

Gieffing Brut Blanc de Noirs

Deze heerlijke ‘Österreichischer Sekt’ proefde ik tijdens mijn studie aan de Weinakadmie in Rust, Oostenrijk. Aanrader. Hij is gemaakt van handgeplukte pinot noir druiven van 40-50 jaar oude stokken. Methode traditionelle (dus de tweede gisting in de fles) met champagne-gisten gedurende 26 maanden. In de neus framboos, sinaasappel en een hint van toast en brioche. Zero dosage, dus lekker strakdroog. Krachtige, maar verfijnde mousse die lang aanhoudt. Ook in de mond het frambozenfruit en de brioche- en toast tonen. Heerlijke wijn die je gerust tijdens je (kerst) diner kunt doorschenken. Vanaf het aperitief tot de kalkoen. Tip van de wijnmaker: serveer deze wijn niet in een flûte maar in een Chardonnay- of Bourgogne glas. Dan komen alle aroma’s goed tot hun recht.
€19,90 Giefing wijnen

8) Roemenië
Cuartz Alb Brut Sparkling

CUARTZ-ALB

De Cuartz mousserende wijn van Crama Girboiu is gemaakt van het druivenras feteasca flba volgens de methode charmat, wat wil zeggen dat de tweede fermentatie, die voor de verfrissende bubbels zorgt, plaatsvond in tanks. De naam Cuartz verwijst naar het aardbevingsgevoelige gebied in het oosten van Roemenië waar de wijngaarden van Crama Girboiu zich bevinden. De Cuartz Sparkling Brut is een wijn bedoeld om op elk moment van de dag van te genieten. Jovialiteit, smaak en textuur… allemaal in één fles. Geniet van deze Cuartz Alb Brut als aperitief of bij allerhande schaal- en schelpdieren. Denk daarbij aan oesters, garnalen, mosselen etc.
€13,50 vinuriwijnen.nl

9) Spanje
Cava Brut Nature Pregadéu, Els Vinyerons

Cava Cluvig

Els Vinyerons Vins Naturals is een project van twee jonge wijnmakers die natuurlijke “garage-wijnen” maken. Wijnen die het karakter en de rijkdom van het land en de wijngaard weerspiegelen, op zoek naar de uitdrukking van de natuur met minimale menselijke tussenkomst. Deze wijn is voor gemaakt van 100% xarel.lo. Bleekgoudgeel. In de neus gedroogde abrikozen, hooi, stro, brioche, toast, geel fruit. Stevige mousse met een medium lengte. Gele appel, peer, meloen, toast, brooddeeg. Krachtig glas. Een echte eet-wijn. Bijvoorbeeld bij stevige vissoorten, kip, truffel, paddenstoelen.
Deze wijn wordt verkocht in een set met 3 andere feestelijke wijnen: Importeur: Cluvig

10) Zuid-Afrika
Alvi’s Drift Méthode Cap Classique Zero Dosage

Alvis drift MCC

Deze mousserende wijn uit Zuid-Afrika is gemaakt zoals champagne, dus met de tweede gisting in de fles. Het is een blend van 70% Chardonnay en 30% Pinot Noir, 36 maanden gerijpt ‘sur lie’, dus een complexe wijn. Alvi is overigens een afkorting voor Albertus Viljoen, de officiële voornaam van de eigenaar van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Alvi’s Drift in Worcester, maar zijn vrienden noemen hem Alvi. De Alvi van vandaag is de derde generatie. De wijn is medium goudgeel van kleur. In de neus brioche, brooddeeg, wit fruit, peer en een lichte citrustoets. Het is een ‘zero dosage’, wat betekent dat geen suiker is toegevoegd. In de mond is hij dus mooi droog en heeft hij een levendige, elegante mousse die lang blijft. Gele appel, limoen, grapefruit, walnoten, amandel, marsepein. Rijp en complex.
± €19,75 Importeur: De Monnik Dranken

🍇🥂🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#kerstwijn
#oudennieuw