VALENCIA, een heerlijke stad. Cultuur, historie en gastronomie… iedere gast komt er aan zijn trekken. Fietsen door de Turia, genieten van een originele paella, mooie musea bezoeken, het kan er allemaal. En Valencia is nog lang niet klaar. Ook  in 2019 staat er van alles op het programma. 

1) Het eerste museum ter wereld gewijd aan de heilige graal

De Heilige Graal, die wordt bewaard in de Kathedraal van Valencia, krijgt een nieuw interpretatiecentrum waar de bezoeker kennismaakt met zijn verleden: de Aula Grial. Aula Grial is een zaal waar je alle vijf zintuigen kunt prikkelen: je ruikt er kruiden, past er habijten of tempelierskleding en brandt er wierook terwijl je onderduikt in de geschiedenis van de kelk die bij het Laatste Avondmaal is gebruikt.

Aula Grial Beker caliz sin urna

2) Valencia krijgt haar eigen Central Park

In 2019 komt er in Valencia 230.000 m2 aan groene zones bij met het nieuwe Parque Central: een nieuwe groene long voor de stad, met zo’n 90.000 struiken en bomen, losloopzones voor honden, speelruimtes voor kinderen, een fontein van 1.000 m2 met een grote watervlakte, klimmuren enz.

Parc Central. Foto- Ajuntament de Valencia 

3) Valencia krijgt er dankzij chef-kok Ricard Camarena twee michelinsterren bij 

Ricard Camarena heeft een tweede Michelinster binnengehaald voor zijn restaurant in het kunstcentrum Bombas Gens. Het is meteen het eerste en enige établissement in de stad én in de provincie dat twee sterren heeft. Valencia heeft nu in totaal vijf Michelinsterren met de restaurants van Ricard Camarena, Riff, Sucede en El Poblet. Camarena staat in Valencia trouwens ook aan het hoofd van het restaurant Canalla Bistro, zijn meest eclectische culinaire waagstuk in de wijk Ruzafa; Central Bar, een bar in de Mercado Central; en Habitual, waar hij zijn mediterrane visie naar de Mercado de Colón brengt.

Michelin-stars-Ricard-Camarena-VV-14932_1024

 

4) Het IVAM wordt 30 jaar 

Al 30 jaar lang is het IVAM, als collectie moderne en hedendaagse kunst en als educatieve en onderwijsruimte, een Spaans boegbeeld op internationaal niveau. Het IVAM (Instituto Valenciano de Arte Moderno – Valenciaans Instituut voor Moderne Kunst) viert in 2019 de 30ste verjaardag van haar opening in 1989 met tentoonstellingen zoals die van Léger, Dubuffet, Zineb Sedira, Susana Solano en Paco Roca. En dan hebben we het nog niet over de inhuldiging van Pati Obert, een 2000 vierkante meter grote tuin met beeldhouwwerken die het museum zal openen in de dezelfde wijk – het historische centrum – en alle andere tentoonstellingen die in de nieuwe zetel van het IVAM in Alcoy (Alicante) worden georganiseerd. Dit is nog maar het begin van de komende 30 jaar van het IVAM, het eerste museum voor hedendaagse kunst in Spanje, dat intussen is uitgegroeid tot het tweede grootste schilderijenmuseum van het land voor moderne en hedendaagse kunst.

IVAM-VV-12672

 

5) Palau Alameda, Convent Carmen en Mercado San Valero: duizenden vierkante meters voor allerhande evenementen

Palau Alameda, met zicht op de Jardín del Turia, is de nieuwste hotspot van Valencia en bestaat uit drie delen: Àtic, een panoramisch restaurant en bar; La Sala, een grote evenementenruimte; en Azza, een discotheek waar de New Yorkse sfeer uit de jaren 50 hoogtij viert met de beste muziek, premium cocktails, gastronomie en dans.
Convent Carmen is gehuisvest in een klooster uit 1609. Het is een plaats voor culturele vrijetijdsbesteding, waar concerten, conferenties, tentoonstellingen, debatten en activiteiten voor alle leeftijden worden georganiseerd. In de 2000 m2 grote binnentuin vind je eetkraampjes, een podium voor optredens en een ruime plaats voor ontspanning, omringd door planten.
De Mercado de San Valero is de eerste street food market van Valencia, die zich aan de rand van een van de meest trendy wijken bevindt: Ruzafa. 10 gevarieerde en gespecialiseerde eetkraampjes, een bar en een wijnhandel waar je met vrienden in een gezellige gemeenschappelijke ruimte gerechten kunt uitkiezen en delen. San Valero organiseert ook evenementen met onder meer live muziek in alle stijlen en activiteiten voor kinderen. Kortom: San Valero is een levendige markt, waar elke dag iets anders te beleven valt.

Atic-Alameda-VV-13134

 

6) Quique Dacosta opent zijn vierde restaurant in Valencia 

Quique Dacosta, een chef-kok met 3 Michelinsterren op zijn palmares, breidt zijn gastronomische aanbod in Valencia uit met een vierde restaurant: Llisa Negra. Het restaurant heeft een eenvoudige en directe keuken, gebaseerd op het concept van de productkeuken. Grills, roosters en vuur spelen de hoofdrol bij de bereiding van het product. Kijk met eigen ogen en vanop je stoel naar wat er zich in de keuken afspeelt. www.llisanegra.com

Llisa Negra Fotografias Alfonso Calza 03

Fotografias Alfonso Calza

7) Nieuwe unieke verblijven 

Het nieuwe hotel Marques House is met haar 32 elegante suites ook de nieuwe zetel van het historische Café Madrid, een alom bekend begrip in Valencia waar de befaamde cocktail Agua de Valencia – een combinatie van cava, sinaasappelsap, wodka en gin – in 1959 met succes werd samengesteld. Het restaurant van het hotel is opengesteld voor het publiek en wordt uitgebaat door chef-kok Nacho Romero, die twee Repsol-zonnen binnenhaalde voor zijn restaurant Kaymus.

Cafe Madrid in hotel Marques house

Het luxemerk van de Spaanse keten NH, NH Collection, strijkt neer in Valencia met een viersterrenhotel in Calle Colón, de winkelbuurt bij uitstek. Het hotel beschikt over 47 kamers die zijn ingericht door Lorenzo Castillo in een Britse, Franse of Indiase stijl, die klassieke stukken een hedendaagse touch geeft. Het restaurant van het hotel, Sonata 32, tovert plaatselijke gerechten op je bord onder leiding van chef-kok Carlos Monsonís. Diego Cabrera verzorgt er de verfijnde cocktails. 

8) Valencia treedt toe tot het netwerk Open House Worldwide

Van 3 tot 5 mei opent Valencia de deuren voor 48 van de meest emblematische gebouwen van de stad waar bezoekers kennismaken met onbekende facetten. Dit is een unieke kans om gebouwen te ontdekken die normaal gezien niet kunnen worden bezocht of om architectonische bouwwerken te leren kennen terwijl hun ontwerpers of restaurateurs uitleg geven tijdens gratis rondleidingen. Open House València wordt aangevuld met andere activiteiten voor het grote publiek, zoals tentoonstellingen, muziek in de straat, een filmreeks, culinaire ervaringen of fietsroutes.

VALENCIA SCIENCE VIS

Foto: Anne-Wies.NL

9) Er waait een nieuwe wind door de haven van Valencia

Het kustgebied van Valencia krijgt in 2019 nieuwe bezienswaardigheden. Onlangs werd een nieuwe publieke ruimte ingehuldigd in de Marina de València (Haven van Valencia) nadat het modernistische gebouw uit 1917, dat beter gekend staat als Tinglado n° 2, werd gerenoveerd. In de zomer van 2019 komt er een nieuw skatepark waar liefhebbers van deze sport zich helemaal kunnen uitleven.
De voormalige uitvalsbasis van het leidersteam in de America’s Cup van 2007 is ingehuldigd als nieuwe ruimte voor cultuur, creativiteit en innovatie, met een oppervlakte van bijna 2000 m2. Op de gevel van La Base prijkt een muurschildering van de straatkunstenares Hyuro. Die gevel moet trouwens een groot doek voorstellen waarop internationale kunstenaars verhalen met een maatschappelijke inhoud kunnen vertellen die ons doen nadenken.

Antoni Miro a La BAe

 

10) De straatkunst verovert de Fallas in 2019

De kunsttraditie van de Fallas en de puurste vorm van transgressie worden tijdens de Fallas van 2019 verenigd. Het Valenciaanse artiestenduo Pichiavo, dat bekend staat om zijn fusie van deconstructieve klassieke kunst en de meest hedendaagse versie van straatkunst, zal samen met Fallas-artiesten Latorre en Sanz in 2019 de Falla op het stadsplein ontwerpen. De kunst van Pichiavo was al te bewonderen op festivals, in galerijen en op muren in de hele wereld en schittert in projecten van de hand van Bulgari of Quicksilver. In Valencia kun je een grote muurschildering van 600 m2 bezichtigen in Ciutat Fallera, de wijk waar ze hun kunstwerken voor de Fallas tot leven brengen. Van 15 tot 19 maart kun je ze bewonderen op de Plaza del Ayuntamiento van Valencia.

Pichiavo Fallas 2019 Valencia

Bron: persbericht VisitValencia.com

Meer over Valencia op Anne-Wies.NL🇪🇸🍴🍷? Check deze link!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!Booking.com

#valencia