Nog wat last-minute inspiratietips nodig voor je vakantie? Dan kan ik je deze wijnboeken en -romans aanraden. Om je vakantie te plannen of om gewoonweg lekker te lezen. Voor de voorpret, om in je koffer te stoppen of om bij weg te dromen in je tuin of op je balkonnetje. 

1) Lonely Planet’s Wine Trails

De tweede editie van Lonely Planet’s Wine Trails biedt 52 ​​weekendlange begeleide routes door ’s werelds meest opwindende wijnregio’s. Ontdek zowel populaire als minder bekende wijnhuizen om te bezoeken, de beste plekken om te verblijven, waar te eten en lokale festivals en feesten. Engelstalig.

2) Wijnroutes Nederland en België

In ‘Wijnroutes Nederland en België’ gaat Barbara Haverkamp van De Wijnwijven en Grapefinds op bezoek bij de leukste wijngaarden dicht bij huis. Zo is er één waar klassieke muziek wordt afgespeeld tussen de ranken en zijn er in Nederland én België specialisten in mousserende wijn te vinden. Van wijnfeesten tot uitgebreide diners in de wijngaard, allemaal dicht bij huis. Met achtergrondinformatie over Nederlandse en Belgische wijn, prachtige foto’s, tips en interviews met bekende wijnambassadeurs.

3) De Druivenfluisteraar

In De Druivenfluisteraar ontpopt een eenzaam in de wijngaard werkende Janty zich tot een ware held als hij een truffelvarken van de slacht redt en haar in een 2CV meeneemt. Eerst slechts vluchtend voor de slager maar later voor de Italiaanse truffelmaffia. Op hun reis door Frankrijk en Italië raken ze verzeild in allerlei bizarre en hilarische situaties. Nu wil het geval dat ik op het moment van lezen zelf 2 varkens bezat en gek ben op truffel (dat laatste ben ik nog, de varkens zijn inmiddels ingeruild voor 4 geitjes) waardoor ik veel van de grappige voorvallen in het boek herkende.

4) Wine Folly Masterclass

Wine Folly Masterclass is een must-have voor alle vinologen en liefhebbers die hun wijnkennis op een leuke en praktische manier willen vergroten. De oorspronkelijke uitgave Wine Folly is uitgegroeid tot een ware sensatie, dankzij de inventieve, overzichtelijke manier om alles over wijn te leren. De nieuwe Wine Folly Masterclass is de perfecte gids voor iedereen die zijn wijnkennis verder wil verdiepen. Het boek bevat: • Ruim 100 druivensoorten en wijnen, per stijl op kleur gecodeerd, om gemakkelijk nieuwe wijnen te kunnen vinden • Een overzicht van wijngebieden met gedetailleerde kaarten van de beste wijnstreken, inclusief wijnlanden in opkomst, zoals Griekenland en Hongarije • Informatie over wijnetiketten en -classificatie voor wijnlanden zoals Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Oostenrijk • Een uitgebreid deel over wijn-spijscombinaties • Een beknopte handleiding waarmee je kunt wijnproeven als een geoefende vinoloog • Nog meer belangrijke tips waarmee je een ware sommelier wordt.

5) Wijn in de Lage Landen

Wijndame Meta van den Boomen neemt je in Wijn in de Lage Landen mee langs de mooiste wijngaarden in Nederland en Vlaanderen. Dit boek geeft de wijnmakers een gezicht en gaat dieper in op de smaak van onze eigen wijn. Van wijngaard en druivenras tot duurzame wijnbouw en het vinificatieproces in de kelder. Voor welke uitdagingen staan de wijnmakers en hoe gaan ze te werk? De sfeervolle foto’s van Sarah Distel illustreren het persoonlijke verhaal van de wijnmakers en voeren je mee naar de meest idyllische plekken. Dit boek zal menig liefhebber van wijn, lekker eten, lokale producten en de prachtige plekken in eigen land doen watertanden.

6) Wijngids Frankrijk

Wijnkenner Sander de Vaan sprak met vignerons uit alle Franse wijnregio’s over hun vak, mede in het licht van het veranderende klimaat. Naast veel Franse toppers komen ook succesvolle Nederlandse en Belgische producenten in Frankrijk aan het woord. Verder interviewde De Vaan diverse experts over hun favoriete wijnstreken. Zo vertelt Gert Crum over Champagne, Cees van Casteren MW over Beaujolais, Fred Nijhuis over Corsica, Lars Daniëls over de Rhône, Benjamin Roelfs over Elzas, Job de Swart MW over Languedoc-Roussillon, Xavier Kat over Bordeaux en – last but not least – Hubrecht Duijker over de Provence. En natuurlijk bevat dit boek ook veel handige wijntips. Wijngids Frankrijk is een must voor iedereen die meer wil weten over dit magnifieke wijnland!

7) Het zal nooit meer kaviaar zijn

Een must-read voor foodies! De Nederlandse Sofia werkt bij een bank in New York. Als ze een klant bewusteloos bij de bankkluisjes in de kelder vindt, neemt ze een gevaarlijke beslissing. Dit is het begin van een reeks gebeurtenissen die ertoe leiden dat Sofia als kok bij een grote maffiabaas gaat werken. Door het bereiden van verrukkelijke maaltijden wint ze het vertrouwen van de topcriminelen en achterhaalt zo hun geheimen. In dit boek vind je naast het spannende verhaal van Sofia en de ware gebeurtenissen rondom de New Yorkse maffia in de jaren 70, ook achttien kleurrijke en heerlijke vega(n) recepten.

8) The Science of Wine

Een grondig herziene en bijgewerkte derde editie van dit essentiële en baanbrekende naslagwerk geeft een uitgebreid overzicht van een van de meest fascinerende, belangrijke en controversiële trends in de wijnwereld: de wetenschappelijke en technologische innovaties die nu van invloed zijn op de manier waarop druiven worden verbouwd en hoe wijn wordt gemaakt. Jamie Goode, een autoriteit op het gebied van wijnwetenschap, beschrijft de belangrijkste wetenschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot wijnbouw en oenologie, legt de praktische toepassing van wetenschap uit op technieken die over de hele wereld worden gebruikt, en onderzoekt hoe deze kwesties de kwaliteit, smaak en perceptie van wijn. Een onmisbaar naslagwerk voor een breed publiek van studenten, wijnmakers, wijnprofessionals en algemene lezers die geïnteresseerd zijn in de wetenschap van wijn. Engelstalig.

9) Dé wijngids voor de Algarve & de Alentejo

Portugal is in alle opzichten een paradijs: zon, zee, strand, ongerepte natuur, een pure keuken en betaalbare topwijnen. Tijd speelt er geen rol. Arthur van Amerongen en Reggie Smith gaan voor hun serie Portugese wijngidsen op zoek naar de beste adegas en vinhos van het land. Het vrolijke duo proefde zo’n 500 wijnen, aguardentes en medronhos – Portugals vloeibare goud – maar hield ook rekening met de kleine beurs van de camperaar en testte alle mogelijke supermarktwijnen. Het resulteerde in deze inside, vol ontmoetingen met wijnmakers, sommeliers, sterrenkoks en paradijsvogels. ‘Onmisbare rough guide vol geheimtips.’

10) WIJN, een goed verhaal bij elk glas wijn

In korte verhalen lees je in dit boek tal van interessante en grappige wijn wetenswaardigheden. Van de druif in de wijngaard tot de godendrank in je glas: geen enkele sappige anekdote valt naast het vat. Wist je dat bavianen van Pinot Noir houden? Dat de grote wijnkastelen in Bordeaux nooit hadden bestaan zonder Hollandse dijkenbouwers? Dennis van den Buijs neemt je mee op een wondere wereldreis door de tijd, religie, cultuur, business en wetenschap die wijn is. Dit boek moet op het wijnrek van alle liefhebbers van een goed glas én een goed verhaal.

Meer tips?
Klik hier voor alle reviews van
wijn- wijnspijs en kookboeken op deze website.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

Disclaimer: Als je iets bij Bol.com koopt via een link in mijn berichten krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Daar merk je als koper niets van, maar het helpt mij (deels) mijn website te onderhouden. Ik word er niet rijk van, maar alle beetjes helpen;-).