Valencia is een unieke combinatie van traditie, avant-garde en duurzaamheid. Het is een bruisende stad waar van alles gebeurt. De lange stranden, natuurgebieden, het grote culturele aanbod en de voortreffelijke gastronomie maken de stad aantrekkelijk, maar er zijn nog veel meer redenen om de stad in 2022 te bezoeken.  

Valenciaans design vieren

In 2022 is Valencia de World Design Capital. Dit is de gelegenheid om het werk te ontdekken van ontwerpers, (binnenhuis)architecten en vakmensen die hun stempel op de stad hebben gedrukt en Valencia tot een internationale bestemming hebben gemaakt. Van traditionele keramiek, zijde, edelsmeedkunst tot de futuristische ontwerpen van de Stad. Het doel van design is het leven van mensen te inspireren en dat is wat Valencia als geen ander kan. In 2022 worden tentoonstellingen, congressen en professionele bijeenkomsten gehouden. Bekijk het volledige programma op de website van Visit Valencia.

Valencia

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Nieuwe hotels naar ieders smaak

Negen hotels hebben onlangs hun deuren geopend om gasten te verwelkomen die op zoek zijn naar een speciale en nieuwe ervaring. Voor gasten die tijdens hun verblijf van design willen genieten, hebben het Only You Hotel, Helen Berger, AC Palacio Santa Clara en Yours unieke ruimtes, ontworpen door gerenommeerde binnenhuisarchitecten. Voor reizigers die zich willen vermaken terwijl ze uitrusten, bieden Casual Socarrat, L&H Gran Vía en SH Suite Palace verschillende ervaringen. Voor de sportliefhebbers heeft het Sercotel Valencia Alameda een scooter- en fietsverhuurservice. Dit biedt de perfect kans om de oude rivierbedding van de Turia te verkennen, die zich op slechts een paar meter van de deuren bevindt. Bovendien voegen het Puerta Serranos en het Axel Hotel zich binnenkort bij deze lijst met nieuwe etablissementen in de Barrio del Carmen.

Valencia 2 Nuevos hoteles

CaixaForum Valencia

Deze zomer opent het CaixaForum Valencia zijn deuren, een gloednieuwe culturele ruimte van 6.500 vierkante meter. Behalve van het avant-gardistische gebouw, genieten bezoekers van de tentoongestelde kunst in het licht van de Middellandse Zee. Valencia zal zijn eigen cultureel centrum hebben, gevestigd in het spectaculaire Agora-gebouw. Bezoekers krijgen gratis toegang tot het cafetaria, de boekhandel en de winkel. Voor de tentoonstellingsruimte of de activiteiten in het auditorium dient er een kaartje te worden gekocht. Hier is een capaciteit van ongeveer 290 personen. In de stad wordt de nieuwe culturele ruimte geopend om bezoekers en burgers een locatie te geven waar zij met het hele gezin kunnen genieten van tentoonstellingen, samenkomsten en activiteiten.

Valencia 3 CaixaForum

Nieuwe metrolijn met kunst

Lijn 10 van de metro van Valencia is 5 kilometer lang en telt 8 stations. Het is een nieuwe verbinding die het centrum verbindt met verschillende stadsdelen en de wijk Nazaret. Hierdoor is het mogelijk om snel en op duurzame wijze door de stad te reizen. Bovendien zal elk station van de nieuwe metrolijn 10 een levend kleurrijk kunstwerk worden. De FGV (Ferrocarriles de la Generalitat Valenciana) heeft acht jonge Valenciaanse illustratoren de opdracht gegeven de kunst voor elk station te creëren. Het doel van deze actie is om de band tussen de bewoners van de gebieden te versterken. Dit past geheel bij de status van Valencia als World Design Capital in 2022. Bezoekers van de stad maken de tradities en het leven van deze populaire wijken van Valencia hierdoor van dichtbij mee. Bovendien wordt het hart van de stad geleidelijk vrijgemaakt van verkeer. Na de voetgangerszone op het Plaza del Ayuntamiento, zal binnenkort ook de herinrichting van het gebied rond de Centrale Markt en het Plaza de la Reina aangepast worden. Hier zal een combinatie van bomen, zonneschermen, fonteinen en waterverspreiders komen.

Valencia 4 fietse Movilidad Sostenible

Las Fallas keert terug in maart

Bijna twee jaar is het meest internationale feest van Valencia op een andere manier gevierd. Nu keren de Fallas met meer kracht terug naar de straten. De Fallas-monumenten van 2022 op de Plaza del Ayuntamiento zullen onder andere de stempel dragen van de Fallas-kunstenaar Alejandro Santaeulalia, die een lange carrière achter de rug heeft en acht keer de gemeentelijke falla heeft geplant. Ook de Valenciaanse stadsontwikkelaar Dulk levert een bijdrage, wiens werk is tentoongesteld in steden als Miami, Londen, Antwerpen en Barcelona. Onder de titel “Protegeix allò que estimes” zullen beiden hun kunst samenvoegen in een monument dat gemaakt is van duurzame materialen. Hiermee wordt ingespeeld op bewustwording van het klimaat en het behoud van de planeet. De kunstenaars Ceballos en Sanabria zorgen voor de beplanting van het monument voor de kinderen, getiteld “També? Op deze manier wordt het festival Las Fallas gedurende het hele jaar gevierd.

Valencia 5 Fallas

Valencia, een model van voedselduurzaamheid

Weinig steden hebben het voorrecht over grote natuurlijke voedselvoorraden te beschikken waar men voorraden kan aanleggen en seizoensgebonden producten kan leveren en nauwelijks een voetafdruk op de planeet achter te laten. Valencia is omgeven door duizenden vierkante meters groente- en fruitvelden. Ze strekken zich uit over het natuurpark Albufera, waar verschillende plaatselijke rijstsoorten worden geteeld die het hoofdingrediënt vormen van het meest internationale Valenciaanse gerecht: Paella. De Middellandse Zee levert dagelijks verse vis die wordt geveild op de vismarkt in de Marina de València en op de menukaarten van vele plaatselijke restaurants en markten belandt. Naast deze natuurlijke voedselvoorraden, heeft Valencia zich onlangs aangesloten bij de stedelijke bijenteelt. Een twintigtal bijenkorven staan op de daken van openbare gebouwen om de biodiversiteit in de stadsparken te bestuiven en te bevorderen. Valencia zet meer stappen op het gebied van voedselduurzaamheid: sinds 2019 biedt de stad onderdak aan het World Centre for Sustainable Urban Food van de FAO om een benchmark te worden voor de uitdagingen waarmee grote steden op het gebied van voedsel en voeding worden geconfronteerd. Het is ook het epicentrum van de beste gastronomie, waar de Gala-presentatie van de Michelingids Spanje & Portugal 2022 plaatsvindt. Meer over duurzame gastronomie in Valencia lees je hier.

Valencia 6 Alimentación sostenible

Valencia, Europese Smart Tourism hoofdstad

Naast de wereldhoofdstad van Design is Valencia in 2022 ook de Europese Smart Tourism bestemming. Valencia kreeg samen met Bordeaux deze titel vanwege de vooruitgang en prestaties op het gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid, digitalisering, cultureel erfgoed en creativiteit. Voor dit initiatief zijn 30 aanvragen ontvangen uit 16 verschillende landen, waaronder Kopenhagen, Dublin, Florence, Ljubljana en Palma. Valencia is een voorbeeld voor andere Europese bestemmingen door projecten voor certificering en vermindering van de koolstof- en watervoetafdruk, de ontwikkeling van een compleet toerisme-informatiesysteem, de inspanningen om de ruimte voor voetgangers te vergroten en barrières weg te nemen en de bevordering van het culturele erfgoed hebben van Valencia. Meer informatie over dit onderwerp lees je hier.

Valencia 7 Capital Turismo Inteligente

#ListenValencia – live muziek keert terug

Muziek maakt deel uit van de ziel van de stad, net als design, gastronomie en de mediterrane levensstijl. In Valencia kunnen de meest uiteenlopende muziekstijlen worden beluisterd in een unieke omgeving. In futuristische buitenzalen van de Stad van Kunsten en Wetenschappen, dichtbij de zee of in auditoria met goede akoestiek zoals Les Arts of het Palau de la Música. Concerten en festivals openen opnieuw een agenda met speciale evenementen zoals het Festival de les Arts, 4ever Fest en Concerts de Vivers, maar ook evenementen zoals Diversity Valencia. Meer informatie over de muziekagenda in Valencia is hier te vinden.

©Nerea Coll Listen Valencia

Verantwoord toerisme

Valencia heeft verschillende initiatieven om tot een ecosysteemvriendelijker toerisme te komen. De stad heeft als doel gesteld ervoor te zorgen dat haar bezoekers een zo klein mogelijke voetafdruk en impact op de bestemming achterlaten. Een voorbeeld hiervan is het openbaarvervoernetwerk en de uitgebreide fietspaden die de stad biedt. Zo is het al vele jaren mogelijk in Valencia te bewegen met een lage uitstoot. Ook zijn verschillende projecten gericht op milieuvrijwilligerswerk of de beschermingsprogramma’s voor bedreigde diersoorten, vanuit het Bioparc of Oceanogràfic. Valencia is klaar om toeristen te verwelkomen die op een duurzame manier willen reizen. Meer informatie over duurzaam toerisme in Valencia is hier te vinden.

Valencia 9 Turismo responsable

Filmstad Valencia

De straten van Valencia zijn het decor van internationale en nationale tv-series en films. Avant-gardistische plaatsen zoals de Stad van Kunsten en Wetenschappen, de kronkelige steegjes van het stadscentrum of het licht van de stad inspireren filmregisseurs voor hun werk. Bovendien wordt tot de zomer in zijn geboortestad de honderdste verjaardag gevierd van Luis García Berlanga, de briljante Valenciaanse regisseur. Daarom vindt op 12 februari in het Palau de les Arts het 36e Goya Gala plaats: een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Spaanse filmwereld. Meer informatie over Berlanga is hier te vinden.

Valencia Doctor Who S10 Ep2 Smile

Behind the scenes

Bron: persbericht


Booking.com

Meer lezen over Valencia op deze website? Check deze link

🍇🍷🍴Geen enkel culinair of reisnieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#persbericht
#samenwerking