📚35 wijn- kook- en reisboeken tips voor onder de kerstboom🎄

Home/Divers, Reviews boeken/📚35 wijn- kook- en reisboeken tips voor onder de kerstboom🎄
  • Boeken onder de boom 2021 uitgelicht

📚35 wijn- kook- en reisboeken tips voor onder de kerstboom🎄

Heerlijk lezen en genieten van de leukste, lekkerste en leerzaamste boeken over wijn, wijn-spijs, cocktails, reizen en nog veel meer. Anne-Wies.NL zocht er 35 voor je uit. Tips om cadeau te geven onder de kerstboom, maar natuurlijk ook om jezelf mee te verwennen. Enjoy!

Cocktails met Victor

cocktails-met-victor omslagEen nieuw cocktailboek is verschenen. Auteur: niemand minder dan Victor Abeln, beter bekend als de barman van het populaire televisieprogramma First Dates. Een heerlijk boek met cocktailrecepten en verhalen van de meest bekende (en geliefde) barman van Nederland. In Cocktails met Victor geeft de charmante barman met de blauwe ogen zijn professionele geheimen prijs. Want waar komt het woord cocktail eigenlijk vandaan? En waarom…. Lees hier meer over >>> Cocktails met Victor

(iedereen kan) Proeven als een Pro

Proeven als een ProWijnproeven…. Waar let je op bij het proeven en hoe verwoord je nu op een bruikbare manier wat je zoal proeft? En wat zegt dat dan eigenlijk over de wijn? Klinkt dat herkenbaar? Dan ben je zeker niet de enige: zelfs Master of Wine Cees van Casteren stoeide met deze vragen. Daarom ontwikkelde hij zijn eigen systematische proefmethode, die hij nu uit de doeken doet in zijn nieuwe boek ‘Proeven als een Pro’. In Proeven als een Pro leert Cees van Casteren je wijnproeven volgens de door hem ontwikkelde ‘karaatmethode’, waarmee hij zijn Master of Wine examen haalde. Deze toegankelijke methode helpt je om stapsgewijs een wijn te omschrijven en daarbij ook conclusies te trekken over druivenras, manier van wijnmaken en herkomst. Lees hier meer over >>> Proeven als een Pro

12 x wijnweekendje weg in Nederland

Wijn Weekendje WegVoor de thuisblijvers onder ons: 12 x wijn weekendje weg in NL. Dikke tips voor de leukste wijngaarden en wijnadresjes in Nederland. (Check voor vertrek wel even of openingstijden etc. wellicht zijn aangepast ivm corona-maatregelen. Ruim 7.000 kilometer legde Registervinoloog Peetra van der Knaap af door Nederland op zoek naar (h)eerlijke wijnen en verhalen van onze eigen Nederlandse wijnboeren- en boerinnen. Want als je denk dat er alleen in Limburg, Zeeland en Drenthe wijn wordt gemaakt zal je verrast worden door dit boek. Peetra ontdekte namelijk wijngaarden in elk van de 12 Nederlandse provincies! Lees hier meer over >>> 12 x wijnweekendje weg in Nederland

Succesvolle Seizoensrecepten

SUCCESVOLLE SEIZOENSRECEPTENWát een (heerlijk) boek: ‘Succesvolle Seizoensrecepten’ door Sonja van de Rhoer. Een boek vol heerlijke recepten, ingedeeld naar de seizoenen en voorzien van een passend wijnadvies. Sonja van de Rhoer is geen onbekende in de culinaire wereld. De uit Apeldoorn afkomstige Sonja is docent koken en voedingsleer en schreef daarnaast inmiddels al meer dan 60 (!) culinaire boeken. Misschien ken je haar ook van haar recepten in Dagblad Trouw en diverse reis- en culinaire websites. Gezonde voeding staat bij Sonja op nummer één, maar niet als het niet lekker is. Want ook genieten staat bij haar hoog in het vaandel. Genieten van (h)eerlijk eten, met elkaar aan tafel. Lees hier meer over >>> Succesvolle Seizoensrecepten

Natuurwijn, een helder verhaal over wijn

Natuurwijn coverIn “Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn” neemt Niels van Laatum je mee naar de wereld van de natuurwijnen. Maar natuurwijn… wat is dat eigenlijk? Is alle wijn niet gemaakt van druiven, dus een natuurlijk product. Niels vat het zo samen: “Natuurwijn is wijn van biologisch geteelde druiven, waarbij tijdens het maken niet is ingegrepen, niets erbij is gestopt, niets eruit gehaald of verdoezeld.” Dat klinkt heel logisch en makkelijk, maar niets is minder waar. Als het zo makkelijk was liet elke wijnmaker zijn of haar wijn toch gewoon zijn gang gaan? Lees hier meer over >>> Natuurwijn, een helder verhaal over wijn

Dé wijngids voor de Algarve en de Alentejo

omslag Wijngids Algarve DEFReizen is nog steeds niet zo makkelijk, maar als het even kan: pak een vliegtuig naar de Algarve met dit boek onder je arm: “Dé wijngids voor de Algarve & de Alentjeo” van Arthur van Amerongen en Reggie Smith. Want manmanman… wát een heerlijk boek is dát! Na het uitgebreide voorwoord door Harold Hamersma voel je je door de verhalende pennestreken van Arthur van Amerongen direct in het zuiden van het prachtige land dat Portugal heet. Dit boek gaat over meer dan wijn alleen. Lees hier meer over >>> Dé wijngids voor de Algarve en de Alentejo

Platter’s Wine Guide

Platters guideDe Platter’s guide is dé wijngids voor Zuid-Afrikaanse wijnen, ook wel de bijbel van wijn, wijnhuizen en wijngaarden van de Kaap genoemd. Platter’s bevat beschrijvingen van meer dan 900 producenten uit de gevarieerde wijnregio’s van Zuid-Afrika en biedt ook de 100-punt equivalenten voor de bekende sterbeoordelingen, evenals nuttige informatie over reizen in deze prachtige wijngebieden. en hoogtepunt van elke nieuwe editie is het trio prestigieuze ‘Winery of the Year’ awards, de hoogste onderscheidingen die door Platter’s worden uitgereikt. Lees hier meer over >>> Platter’s Wine Guide

Wijngids Duitsland

wijngids duitslandWijnland Duitsland zit enorm in de lift. Schrijver Sander de Vaan bezocht de belangrijkste Duitse wijnhuizen en sprak met 101 vooraanstaande wijnmakers over hun filosofie, ervaringen in de wijngaard, favoriete druivenvariëteiten, kelderwerk, duurzaamheid en nog veel meer. Naast beroemdheden als Dr. Ernst Loosen (Mosel), Georg Prinz zur Lippe (Sachsen, familie van koning Willem-Alexander) en Cornelius Dönnhof (Nahe) komen ook veelbelovende talenten als Julia Bertram (Ahr), Martin Bauer (Pfalz) en Alexander Götze (Baden) uitgebreid aan het woord. Lees hier meer over >>> Wijngids Duitsland

Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen

Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen coverWat een leuk boek is er weer verschenen. Deze keer over Nederlandse vrouwen die werkzaam zijn in de wijnsector: ‘Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen’. Voor dit rijk geïllustreerde boek interviewde Joke van der Leij 10 inspirerende Nederlandse wijnvrouwen. Aan het woord komen onder meer een wijnimporteur, een wijnhistorica, een wijnmaker, een vinoloog, een eigenaresse van een wijnrestaurant, en wijndocent en een wijnboerin. Stuk voor stuk vakkundig, enthousiast, creatief en krachtig. Lees hier meer over >>> Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen

Foot Trodden, Portugal and the Wines that Time Forgot

Foot Trodden boekVier jaar research ging eraan vooraf, maar daar is-ie dan: het nieuwe boek van Simon J Woolf en Ryan Opaz ‘Foot Trodden  Portugal and the Wines that Time Forgot’. Een boek dat heerlijk wegleest over Portugal en zijn wijnen en vooral ook de gezichten achter die wijnen. “Waarom heeft de wijnminnende wereld zo weinig waardering voor Portugese wijnen?” Dit boek is in zekere zin het boeiende antwoord van Woolf en Opaz. In deze verhalende en visuele duik in de ziel van Portugese wijn, graven zij diep in de verhalen achter de wijnmakers, hun geschiedenis en de Portugese cultuur. En hoe dit alles Portugal en zijn wijnindustrie van vandaag heeft beïnvloed. Lees hier meer over >>> Foot Trodden

Bij BIJDENDIJK Thuis

Bij Bijdendijk thuisOok nieuwsgierig wat bekende chefs thuis op tafel zetten? Dan is dit een leuke voor je. In dit kookboek neemt chef-kok Joris Bijdendijk je mee in wat er zoal bij hem thuis op tafel verschijnt. Dankzij de ruim 250 recepten en de helder beschreven technieken kan iedereen thuis leren een kreeft schoon te maken of een goede brioche te bakken. Daarnaast schrijft culinair journalist Joël Broekaert met zijn bekende aanstekelijke verwondering over de wetenschappelijke en historische achtergrond van alledaagse ingrediënten als boter en suiker, maar ook over vuur en de illustere vijfde smaak umami. Lees hier meer over >>> Bij Bijdendijk Thuis

Wijn & Spijs, basis voor de Sommelier

Wijn en Spijs Jeroen BronkhorstEen heerlijk boek: Wijn & Spijs: basis voor de sommelier. En, anders dan de titel doet vermoeden, zéker niet alleen voor de sommelier een dikke aanrader! Jeroen Bronkhorst is de initiatiefnemer en auteur. Na jarenlang zijn eigen restaurant te hebben gerund in het Haagse (winnaar ‘Wijnkaart van het Jaar) richtte hij in 2005 de inmiddels welbekende Wijnstudio op. Zijn gastronomische ervaringen in de keuken én als wijnopleider komen samen in dit boek, een boek over ‘fine dining’. Het genieten van wijn en eten met als basis de ‘gastronomische proefmethode’. Lees hier meer over >>> Wijn & Spijs, basis voor de Sommelier

Mijn Frankrijk

Het leven in een Bourgondisch dorpje, de geschiedenis van het kaasplateau, taaie biefstuk eten in het Parijse Quartier Latin… in dit boek mengt Onno Kleyn op zijn onnavolgbare wijze avonturen en informatie over Frankrijk door elkaar. Voor de Fransen zijn eten en tafelen zó belangrijk dat Kleyn in Frankrijk een tweede vaderland vond. Ga met hem op reis door de ‘hexagoon’, van Normandië tot de Provence, van de Elzas tot de Spaanse grens, en smul van de beschrijvingen en de bijna 120 recepten die Kleyn kookte op een campinggasje of in de keuken van zijn Franse huis. Mijn Frankrijk is een boek om van kaft tot kaft te lezen! Lees hier meer over >>> Mijn Frankrijk

Wijn-Spijs Bijbel Victoria MooreDe Wijn-Spijs Bijbel

“Met deze ‘wijn-spijsbijbel’ van Victoria Moore vind je de ultieme wijn bij je gerecht en andersom”. De wijn-spijs bijbel van Victoria Moore kent bijna 500 pagina’s. Zij is geen onbekende in de wijnwereld. Al meer dan 20 jaar schrijft Victoria over wijn in toonaangevende Engelse dagbladen en tijdschriften. De wijn-spijs bijbel is een fijn boek om in huis te hebben. Voor als je even hulp nodig hebt om de juiste wijn bij je eten te kiezen of andersom. Of als je eens iets anders wilt dan de geijkte wijn-spijs adviezen. Maar ook om lekker in weg te duiken en inspiratie op te doen voor komende gelegenheden. Lees hier meer over >>> De Wijn-Spijs Bijbel

Van de plank

Van de Plank borrelplankenVan de plank geeft 30 originele ideeën: serveer een Spaanse plank met pintxos van inktvis, aardappeltortilla’s en pan con tomate. Of kies voor een Thaise -, Franse -, Zweedse – of veganistische borrelplank. Sluit een etentje af met een dessertplank en serveer frambozentaartjes, rijstepap en cheesecakes met limoen. Brunch, borrel, feestje of gezellig tijdens een donkere herfstavond: verras je gasten met lekkere en bijzondere borrelplanken. Van de plank geeft 30 originele ideeën”. Van de plank is niet alleen tof voor jezelf, het is ook een inspirerend boek om cadeau te geven. Lees hier meer over >>> Van de plank

Smaak van de Sawa coverSmaak van de Sawa

Betty van Bokhoven-van Enst en Allard Sieburgh presenteerden tijdens de Tong Tong Fair in Den Haag hun eerste kookboek: Smaak van De Sawa. Voor Betty en Allard is de Indische keuken vooraleerst een wereld van heimwee, troost en verlangen. Maar de Indische keuken is ook een onuitputtelijke bron van inspiratie waarin zij, met respect voor de tradities, hun passie voor vernieuwing en innovatie uitleven. “Authentiek Indisch met een moderne twist” zo omschrijft het tweetal hun gerechten die altijd gepaard gaan met zorgvuldig gekozen wijnen. Lees hier meer over >>> Smaak van de Sawa

De mooiste wijnwandelingen in Nederland kaft

De Mooiste Wijnwandelingen in Nederland

De Mooiste Wijnwandelingen in Nederland. Je hebt wandelgidsen en je hebt wandelgidsen. Dit is er een van het soort waar ik van houd: een WIJNwandelgids. Want wat is er fijner dan een wandeling door en langs wijngaarden te maken om daarna te genieten van een mooi glas wijn? Mariëlla Beukers en Wanda Catsman zochten een paar heerlijke wandelingen voor je uit. Lees hier meer over >>> De Mooiste Wijnwandelingen in Nederland

De grote wijnfamilies

De grote wijnfamiliesIn ‘De grote wijnfamilies’ neemt Master of Wine Fiona Morrison je in vier seizoenen mee op een reis langs 10 beroemde wijnfamilies. En niet alleen erlangs. Ze neemt je mee naar binnen om samen met haar de familieverhalen te beleven. Veel van de meest legendarische wijnfamilies zijn discreet en ontoegankelijk. Maar Fiona Morrison heeft wijnvrienden overal ter wereld en heeft zo de sleutels in handen om door te dringen tot de meest private wijngaarden en -kelders. Lees hier meer over >>> De grote wijnfamilies

Rose book Elizabeth Gabay 2ROSÉ, understanding the pink wine revolution

Het zal je niet ontgaan zijn dat rosé de laatste jaren aan populariteit wint. Was er zo’n 25 jaar geleden niet veel meer te koop dan de Matheus rosé in de welbekende groene fles en de zoete Rosé d’Anjou, tegenwoordig is er een legio aan mooie rosé’s te vinden. In haar boek neemt Elizabeth Gabay je mee naar die andere kant van rosé en laat je ontdekken dat rosé niet onder doet voor haar keldermaatjes wit en rood. Lees hier meer over ROSÉ, understanding the pink wine revolution

En nog meer boekentips…

Indorock cover   world Atlas of Wine  Amber revolution  Ik weet meer van wijn

Samen eten Jamie OliverWine Folly masterclass  Sommeliers Atlas of Taste   The wines of Bulgaria Romania and Moldova Caroline Gilby MW

Masterclass cocktails   Wine Grapes Jancis Robinson omslag boek   Red Wine Mike & Jeff   Wijnroutes Lonely Planet

Janna Rijpma Wijngids alleen voor vrouwen kaft  Champagne Gert Crum   150 restaurants you need to Larousse wijn encyclopedie

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Door |20 december 2021|Categorieën: Divers, Reviews boeken|Tags: , , |0 Reacties

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant