10 x Feestelijke mousserende wijnen🥂. Ga jij een mousserende wijn schenken tijdens de jaarwisseling? Of misschien bij je feestelijke nieuwjaarsontbijt? Of als aperitiefje bij je nieuwjaarsdiner? Of misschien schenk je hem wel het hele diner door!? Of misschien verschillende mousserende wijnen bij verschillende gerechten? Hier heb ik wat tips voor feestelijke mousserende wijnen. Op verschillende manieren geproduceerd en… uit 10 verschillende landen. Enjoy!
1) Argentinië
Salentein Cuvée Exceptionnelle
Het bekende Argentijnse wijnhuis Bodegas Salentein is opgericht door de Nederlandse zakenman en visionair Mijndert Pon. De druiven voor deze wijn zijn afkomstig uit de wijngaarden van El Oasis Estate, in Alto Valle de Uco, 1100 meter boven zeeniveau in de hooggelegen Uco Valley regio in de wijnstreek Mendoza. De wijngaarden profiteren van het zonnige weer overdag en de verkoeling uit de Andes in de nacht. Deze Cuvée Exceptionnelle is gemaakt van chardonnay en pinot noir volgens de methode charmat en heeft 6 maanden ‘sur lie‘ gerijpt. Hij is lekker fris en heeft een verfijnde mousse. Groene appel, citrus en een ‘touch’ van brioche. Lekker doordrinkbaar.
Actieprijs €13,49 Salenteinshop.nl
2) Duitsland
Braunewell Riesling Brut Winzersekt
Mooie Riesling Sekt van het familiebedrijf Weingut Braunewell uit Rheinhessen. Klassische Flaschengärung, dus de tweede gisting op fles. Fris citrusfruit en rijpe appel in de neus, vergezeld van fijne brioche- en toasttonen, ontstaan door de tijd ‘sur lie’. In de mond steenfruit, abrikoos, perzik, naast appel, het frisse citrusfruit en een hint van brioche. Fijne, fluweelzachte mousse en mooie zuren die je bij een Riesling Sekt mag verwachten. Mousse blijft lang, net als de finish, die verfrissend en opwekkend is.
Actieprijs € 15,50 markvandewijn.nl
3) Engeland
Gusbourne Brut Réserve
Mousserende wijnen uit het zuiden van Engeland zijn in opkomst. Ze komen uit een soortgelijk klimaat en van een kalkhoudende bodem als de Champagnestreek dus dat is veelbelovend. Deze wijn is een blend van chardonnay, pinot noir en meunier, waarbij de chardonnay ‘backbone’ is, de pinot noir brengt de ‘body’ en de meunier het fruit. Medium goudgeel van kleur met in de neus en mond geel fruit, rijpe abrikoos, brioche en grapefruit. Duidelijk tonen van een rijping. De wijn heeft bij aanvang een stevige mousse die snel zachter en licht schuimend wordt. Een lange frisse afdronk met citrusfruit en brioche. Een echte eetwijn. Denk daarbij aan stevige vissoorten, gerookte paling, of…. het Engelse Fish&Chips!
€44,95 Boonstra wijnen
4) Frankrijk
Champagne Ernest Rapeneau Brut
We sluiten de reeks met een feestelijke champagne. Ernest Rapeneau begon zijn champagne- en wijnbedrijf in 1901 in het dorp Hautvilliers, daar waar champagne ooit ‘ontdekt’ werd door Dom Pérignon. Maar het was pas in 1927 toen de grenzen van de Champagne regio werden vastgesteld, dat Ernest zich specialiseerde in de champagnehandel. Inmiddels staan de 3e en 4e generatie aan het roer. In deze champagne (een blend van 45% pinot noir, 35% meunier en 20% chardonnay) in de neus appel, peer, meloen, witte bloemen, een lichte hint van brioche. In de mond een stevige, verfrissende mousse die lang blijft. Ook hier het witte fruit als appel en peer, maar ook witte amandelen, toast en iets aards.
Feestelijk glas als aperitief maar ook zeker om van te genieten bij gerookte zalm, kip, wit vlees en natuurlijk… kaviaar!
± €25,- Importeur: De Monnik Dranken
5) Italië
Bellussi Prosecco Rosé DOC Brut Millesimato
Prosecco wordt gemaakt van de gelijknamige druif, ook wel bekend onder de naam ‘glera’. De Bellussi Prosecco Rosé Brut is een blend van 90% glera en 10% pinot noir. De laatste geeft deze wijn haar mooie roze kleur. Hij is gemaakt volgens de Charmat-methode, met als resultaat dat alle fruitaroma’s van de druiven optimaal bewaard blijven. Bleekroze van kleur. In de neus frambozen, peardrups. Elegante mousse die vrij lang blijft. De prosecco is droog en lekker fruitrijk. Framboos, aardbei en pink grapefruit in de mond. Heerlijk als aperitief of bij sushi, schaal- & schelpdieren, visgerechten, een quiche en fruit desserts. Enne… wordt geleverd in een mooie, feestelijke fles.
€14,99 Mitra Drankenspeciaalzaken
6) Nederland
Prins van Holset
Stijlvol en een tikje stoer. Prins is een mousserende kwaliteitswijn gemaakt volgens de traditionele methode. Licht goudgeel van kleur met geuren van appel, witte perzik en een vleugje kruidigheid. Nadat de duurzaam geteelde druiven zorgvuldig met de hand geplukt zijn volgt een directe persing van de gehele trossen. Prins is een assemblage van 70% souvignier gris en 30% johanniter. Na 36 maanden rijping op gist en 2 gram dosage heeft de Prins zich ontwikkeld tot een droge, fruitige en elegante mousserende wijn met een zachte mousse.
€27,50 Domeinholset.nl
7) Oostenrijk
Giefing Blanc de Noirs Reserve Brut
Deze heerlijke ‘Österreichischer Sekt’ proefde ik tijdens mijn studie aan de Weinakadmie in Rust, Oostenrijk. Aanrader. Hij is gemaakt van handgeplukte pinot noir druiven van 40-50 jaar oude stokken. Methode traditionelle (dus de tweede gisting in de fles) met champagne-gisten gedurende 26 maanden. In de neus framboos, sinaasappel en een hint van toast en brioche. Zero dosage, dus lekker strakdroog. Krachtige, maar verfijnde mousse die lang aanhoudt. Ook in de mond het frambozenfruit en de brioche- en toast tonen. Heerlijke wijn die je gerust tijdens je (kerst) diner kunt doorschenken. Vanaf het aperitief tot de kalkoen. Tip van de wijnmaker: serveer deze wijn niet in een flûte maar in een Chardonnay- of Bourgogne glas. Dan komen alle aroma’s goed tot hun recht.
€22,- Giefing wijnen
8) Roemenië
Jidvei Sparkling Extra Dry
Deze mousserende wijn komt uit Transylvanie. De Jidvei winery is de grootste in Transylvanie, zo niet in heel Roemenië. bestaat al heel lang, maar in 1974 is men ook begonnen met het produceren van mousserende wijnen gemaakt volgens de methode traditional, dus met de tweede gisting in de fles. De wijn is een blend het authentiek Roemeense druivenras feteasca regala (40%), aangevuld met chardonnay en pinot noir, elk voor 30%. Het is een vriendelijke droge (12.10 rs) mousserende wijn gemaakt volgens de methode traditional. De rijping was 12 maanden. Helder strogeel, zachte, elegante mousse. Fris, perzik, peer, limoen, en tropisch fruit. Mundus Vini – Silver Medal 2021 ! Past bij: zowel bij aperitief als dessert, kazen, salades, gefrituurde gerechten, zoutige gerechten, fruit. Jidvei maakt dezelfde wijn ook in een Extra Brut variant, die iets droger is (4 rs) en een Rosé van 100% pinot noir.
€ 14,91 tezauro.be
9) Spanje
Rara Avis Territ Xarel.lo Brut Nature Eco
“Verken, ontdek en keer terug naar je waar je thuishoort”. Zoals de Territ, een trekvogel die elk voorjaar terugkeert naar de Penedès. Rara Avis betekent letterlijke vreemde vogel. Van tijd tot tijd werden er door de voorouders vreemde vogels in de lucht boven de wijngaarden waargenomen. De Rara Avis lijn is geïnspireerd door deze prachtige vogels, en zijn cava´s van een single vineyard, een unieke locatie, met unieke condities. Deze cava is gemaakt van de beste Xarel.lo druiven afkomstig van de eigen wijngaarden van de bodega, en weerspiegeld de echte expressie van het terroir. De geselecteerde druiven komen van het landgoed La Predera in Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès) op een hoogte van 350 meter boven zeeniveau. De vergisting heeft plaatsgevonden in Frans eiken vaten van 300 liter, is heeft daarna voor 6 maanden zijn rijping ondergaan in dezelfde vaten. De 2e vergisting heeft volgens de traditionele methode op de fles. Daarna minimaal voor 24 maanden gerijpt sur lie. Het is een Brut Nature Reserva, er is geen dosage aan toegevoegd. De cava heeft een intens en rijp aroma met tonen van gebakken appel en geroosterde amandelen. De smaak is vol, romig, met elegante rokerige en zuiveltonen. Lekker bij risotto’s, zeevruchten, rijstgerechten, gerookte vis, wit vlees en foie gras.
€17,95 lossuenos.eu
10) Zuid-Afrika
Alvi’s Drift Méthode Cap Classique Zero Dosage
Deze mousserende wijn uit Zuid-Afrika is gemaakt zoals champagne, dus met de tweede gisting in de fles. Het is een blend van 70% Chardonnay en 30% Pinot Noir, 36 maanden gerijpt ‘sur lie’, dus een complexe wijn. Alvi is overigens een afkorting voor Albertus Viljoen, de officiële voornaam van de eigenaar van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Alvi’s Drift in Worcester, maar zijn vrienden noemen hem Alvi. De Alvi van vandaag is de derde generatie. De wijn is medium goudgeel van kleur. In de neus brioche, brooddeeg, wit fruit, peer en een lichte citrustoets. Het is een ‘zero dosage’, wat betekent dat geen suiker is toegevoegd. In de mond is hij dus mooi droog en heeft hij een levendige, elegante mousse die lang blijft. Gele appel, limoen, grapefruit, walnoten, amandel, marsepein. Rijp en complex.
± €22,- Importeur: De Monnik Dranken
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie