Gies-Düppel. Op dag twee van onze wijnreis naar de Duitse wijngebieden zakken we af van Franken naar het zuiden van de Pfalz. In het dorpje Birkweiler worden we door het jonge echtpaar Volker en Tanja Gies van Weingut Gies-Düppel opgewacht in hun prachtige tuin.

weingut Gies-Düppel rozentuin

Het beroemde Kastanienbusch

Volker stapt de bus in en leidt ons naar de wijngaarden. We rijden via de zuidkant van het dorp waar de wijngaard ‘Mandelberg‘ ligt en zien dan ook volop amandelbomen om ons  heen. Hier heeft het echtpaar een drietal wijngaarden. We rijden echter door, om het dorp heen. Als we uitstappen zien we de beroemde wijngaard ‘Kastanienbusch‘ voor ons liggen.

Weingut Gies-Düppel, wijngaard Kastanienbusch.

De beroemde wijngaard Kastanienbusch.

Proeven onder de bomen

Tanja is met haar eigen auto al voor ons uitgereden. Onder de bomen wacht ze ons op met een koel glas Riesling Quarz 2014. “Een lichte wijn als start”, steekt zij enthousiast van wal. “Citrus, fris, een licht zoetje. Een mooie entree voor de ‘Kastanienbuschwein'”. Gies-Düppel maakt voornamelijk Riesling. Omdat gistsoorten de smaak van een wijn kunnen beïnvloeden gebruiken zij voor hun wijnen altijd één en dezelfde soort. Op die manier kun je goed de verschillen in terroir proeven. En dat is wat zij willen: het terroir laten spreken. Om dezelfde reden worden de wijnen voornamelijk opgevoed op RVS. Slechts sommige van de topwijnen rijpen kort in grote houten vaten. De tweede wijn die we proeven is de Riesling Kastanienbusch 2007. Een van de laatste flessen, want van deze topwijn zijn er nog maar twintig! Deze wijn komt van een hoger gelegen wijngaard waar de bodem vooral bestaat uit leisteen. De wijn is, ondanks zijn leeftijd, heerlijk levendig en fris.

Proeverij Kastanienbusch weingut Gies-Düppel

Met veel enthousiasme en kennis van zaken laat Tanja ons  de wijnen proeven.

Klein stukje lopen, miljoenen jaren verschil

Dan neemt Volker ons mee voor een wandeling door de wijngaarden. De tachtig hectare wijngaard is verdeeld onder zo’n dertig wijngaardeniers. Een groot aantal verschillende eigenaren bezit dus kleine percelen versnipperd over de gehele Weinberg. Evenzo verdeeld zijn de verschillende bodemsoorten. ‘Buntsandstein, Muschelkalk en Rotliegendes’, gevormd miljoenen jaren geleden, wisselen elkaar af. Volker is een echte ’terroirman’ en maakt dan ook Rieslings van diverse terroirs die we later zullen proeven. ‘Burgunders’ maakt hij voornamelijk van de Muschelkalk-bodems.

Volker Gies neemt ons mee de wijngaarden in.

Volker Gies neemt ons mee de wijngaarden in.

IMG_8126

De terraswijngaard met voornamelijk Buntsandstein.

IMG_8160

‘Rotliegend’, een bodem met veel mineralen.

Lunch en het belang van terroir

Na de wandeling worden we op het Weingut getrakteerd op een lunch van charcuterie en kaas. Daarbij schenkt Tanja eerst de ‘instapwijnen’. Alle wijnen die zij maken zijn droog, zuiver en strak met citrustonen. Om dat te bereiken plukken ze de druiven op tijd en willen, in tegenstelling tot veel andere Duitse wijnmakers, absoluut geen door botrytis aangetaste druiven in hun wijnen. Volker legt de verschillen uit tussen de wijnen en benadrukt keer op keer het belang van het terroir. Het wordt een mooie en levendige proeverij. Volker en Tanja blijken een erg leuk jong echtpaar dat goed op elkaar is ingespeeld. Tanja valt haar echtgenoot geregeld opgewekt en vol enthousiasme  en humor in de rede en hij geniet daar zichtbaar van.

IMG_1321

Volker is een echte terroirman.

Gies-Düppel, de wijnen

De Weissburgunder is licht, de Grauer Burgunder heeft brede schouders, volgens onze gastheer. Het jaar 2014 was hier goed, regelmatig.  De rosé van Spätburgunder is zacht en elegant. De Riesling GRANIT is fris, met veel citrus en mineralen, de KALKSTEIN wat bloemiger en meer gesloten.  De Riesling Kastanienbusch 2014 stond niet op de planning, maar omdat we van de 2007 zo hadden genoten in de wijngaard besloot Tanja ons ook die te laten proeven. De Dachsberg heeft meer fruit, waar de Kastanienbusch meer mineralig is. Sinds kort mag op het etiket overigens niet alleen de wijngaard worden genoemd, maar ook het perceel waar de druiven vandaan komen. De Grauer Burgunder heeft een heel mooie, licht bloemige neus. Een wijn voor bij de maaltijd. De Sauvignon heeft een wat groene, onrijpe neus, maar is in de mond vol en zelfs wat filmend. De Spätburgunder Quarz is sappig, elegant en kruidig. De Birkweiler is ietsje harder en aardser.

IMG_1320

Een mooie line-up!

Na deze mooie proeverij nemen we afscheid van Tanja en Volker. Waren alle ochtenden maar zo bijzonder!

Ga hier naar de website van Gies-Düppel

Organisatie reis: De Wijnschool.nl i.s.m. De Wijntherapeut

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#wijnstudiereisDuitsland
#Pfalz