Naar het bezoek aan Weingut Adams Wein kijk ik met veel belangstelling uit. Niet alleen vanwege de mooie website die ik thuis had bekeken. Of mijn belangstelling voor het verhaal van de wijnmaakster. Nee. Dit is ook het eerste bezoek waar rode wijn centraal staat. Spätburgunder. Ik houd ervan.

Adams Wein Kaliber 33

Een dynamische Simone springt bij ons in de bus en leidt ons naar de plek waar haar wijngaarden liggen. Daar wacht echtgenoot Percy Lorenz ons op met een feestelijk glas Riesling Brut: Kaliber 33.  Al haar wijnen hebben de naam ‘Kaliber’ met daarachter een nummer. Oneven nummers voor wit en even voor rood. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de kwaliteit van de wijn.

De naam Kaliber is een verwijzing naar de jacht, een andere bezigheid van Simone. En als wijnmaakster wil ze ook raak schieten.

Simone deed enige studies op het gebied van gewassen en wijn en was bezig met een promotiestudie toen haar vader in 2010 vrij plotseling overleed. Ze twijfelde niet lang, legde haar studie stil en nam het werk van haar vader over. Ze wilde diens levenswerk niet in vreemde handen laten overgaan. “Wetenschap is heel leuk en boeiend, maar steeds in een team werken remt me in het nemen van beslissingen. Je moet alles overleggen. Nu kan ik doen waar ik in geloof, experimenteren en beslissingen direct uitvoeren. Dat is fijn”. Haar echtgenoot Percy is jurist in Frankfurt en ondersteunt haar.

Weingut Adams Wein Kaliber 33 in wijngaard

Rode-wijn enclave 

We lopen de wijngaard in en Simone vertelt enthousiast terwijl Percy haar en (waar nodig) onze glazen aanvult. ‘Muschelkalk’ is de voornaamste bodemsoort in Ingelheim, een rode-wijn enclave in Rheinhessen. Simone heeft een grote liefde voor de wijnen uit de Bourgogne en is blij dat deze bodem hiervoor uitstekend geschikt is. Het waait hier opvallend harder dan in het dorp.

“De wind blaast de druiven droog na een regenbui. Daardoor hebben wij hier vrijwel geen last van schimmels en ziektes. Bovendien hebben we nooit last van hagel of vorst”.

Ze laat ons de kalkmuurtjes zien en de bijzondere manier van snoeien die zijn oorsprong heeft in de biodynamie. De bovenste stengels snijdt ze niet af omdat je daarmee ook belangrijke hormonen wegsnijdt. Bovendien zijn ze belangrijk voor de fotosynthese. Wel verwijdert ze geregeld de meeste bladeren die direct voor de druiventrossen hangen. Als wetenschapper houdt ze van experimenteren. En ze ‘luistert’ naar haar druivenstokken. “Planten zijn veel slimmer dan wij mensen, anders waren ze niet zo oud geworden”, lacht ze.

Wandeling in wijngaard Adams Wein

We maken een korte wandeling met Simone en Percy door de wijngaard.

IMG_1136

Simone laat ons de ‘Muschelkalk’-bodem zien.

De kelder van Adams Wein

Terug in Ingelsheim bekijken we snel de vatenkelder. Er staan grote houten vaten van 600 liter en meer naast Franse barriques van 228 liter. Veel hout wil Simone echter niet in haar wijnen. “Er is teveel werk verricht in de wijngaard om dat met hout te maskeren”. Tijdens haar studies en stages heeft ze wijnmakerijen in verschillende landen bezocht en daar veel geleerd over de diverse soorten hout en het gebruik ervan. “Ik gebruik hout als een kok in de keuken. Ik speel ermee, maar geef niet mijn geheim prijs”, lacht ze.

Vatenkelder Weingut Adams Wein

De compacte vatenkelder. Hout is ondergeschikt.

Anne-Wies bij Adams Wein AW

Anne-Wies heeft haar huiswijn gevonden!

Adams Wein, de proeverij

In de wijnmakerij, tussen de roestvrijstalen cuves, proeven we de wijnen. Eerst drie witte. Het zijn wijnen met pit, want de druiven worden niet ontsteelt, waardoor o.a. meer tannines in de wijn terechtkomen. Kaliber 9 is een Weissburgunder uit 2014. Hij is elegant, delicaat, mooi droog. De Kaliber 15 Riesling 2014 is eveneens droog. Strakdroog, bijna streng. Die kan nog wel even blijven liggen. De Kaliber 19 Grauburgunder 2014 is heel licht zalmroze met een mooie, beetje boerse neus. Simone kiest nadrukkelijk voor droge wijnen en wil dus absoluut geen botrytis in haar druiven. Daartoe is ze onder meer bezig met een experiment met een kleine tractor die de trossen droog kan blazen na een regenbui.

Weingut Adams Wein Kaliber

Adams Wein Simone en Percy Lorenz

Enthousiast begeleidt Simone de proeverij. Achter haar staat, letterlijk en figuurlijk, haar Percy Lorenz.

‘Home-made’ kogelgaten

Ook bij de vierde wijn die wij proeven, de Kaliber 12 Spätburgunder 21013 benadrukt Simone de droogheid. “Sehr straight”, noemt ze hem. Ze wil de typiciteit van de druif bewaren. Droog is hij inderdaad. Naast sappige confituretonen is hij redelijk aards met wat groenige tannines. Op dit etiket zien we foto’s van kogelgaten. “Die heeft Simone zelf gemaakt door op een ijzeren plaat te schieten”, vertelt Percy niet zonder trots. Van dat kogelgat is de foto gemaakt die op de Spätburgunder-etiketten prijkt.

weingut Adams Wein Kaliber 2

Simone won een designprijs voor de etiketten en haar website.

St. Laurent

Bij de st. laurent druiven is Simone begonnen met het laten groeien van de bovenste stelen, zoals ze in de wijngaard had laten zien. De Kaliber 16 St. Laurent 2012 is dik, sappig, kruidig met een pepertje aan het eind. Heel subtiel hout is gebruikt: deels barrique maar voornamelijk de grote houten vaten. Als er gevraagd wordt hoe lang deze wijn kan ouderen moet Percy lachen: “Mijn vrouw maakt hem pas vier jaar, dus zo lang in elk geval”. Sabine benadrukt dat alle rode wijnen nul procent restsuiker hebben. Mooi droog dus weer.

Percy Lorenz en Anne-Wies

Even zoveel enthousiasme en kennis bij ‘de man van…’: Percy Lorenz.

Frühburgunder, een lastig ding

De volgende wijn die we proeven is de Kaliber 24 Frühburgunder 2012. Volgens onze wijnmaakster een zeldzame druif die vroeg rijpt. Het bepalen van het juiste oogstmoment is cruciaal voor deze druif. Simone monitort dan elke dag de schil, het vruchtvlees en de pitten. Dat is heel intensief. Mede daarom is hij niet erg populair. In augustus, wanneer deze belangrijke monitoring plaats moet vinden, is menig wijnmaker immers het liefst nog op vakantie. Ik ben blij dat Simone daar niet voor kiest, want deze wijn vind ik fantastisch! Hij heeft delicaat rood fruit, is heel fris en schoon. Elegantie met pit! Percy benadrukt nog dat ook veel extra werk nodig is na het oogsten en verwerken van de frühburgunder. Er zitten enkele weken tussen het oogsten en verwerken van de andere druiven, dus in de tussentijd moeten alle cuves en apparaten weer schoon en steriel worden gemaakt en bewaard.

Adams Wein Kaliber 24

Elegantie met pit!

Tot slot: Spätburgunders

De Kaliber 36 Spätburgunder 2012 komt van een bodem van zand en ‘Muchelkalk’. De eerste verwarmt de bodem goed en de tweede zorgt voor concentratie. De wijn heeft 14 maanden gerijpt in grote houten vaten en deels in barriques waarna nog 6 maanden flesrijping volgt. De wijn heeft ingetogen fruit, frambozen, kersen en een zekere kruidigheid van laurier en rozemarijn naast aardse tonen. Hij heeft mooie zuren. De stijl van een mooie Bourgogne. Bij de Kaliber 48 Spätburgunder 2012 zien we een afwijkend etiket: deze is zwart. De druiven voor deze wijn komen van een enkel perceel met een bodem van ‘Muschelkalk’ op de Ingelheimer Sonnenhang “Haun”. In deze wijn is veel te beleven. Rood fruit, kruidigheid, laurier, leer, aarde, ijzer. Een waardige afsluiter van een mooi bezoek!

IMG_1164     IMG_1166

Ga hier naar de website van Weingut Adams Wein

Organisatie reis: De Wijnschool.nl i.s.m. De Wijntherapeut

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#wijnstudiereisDuitsland