Een ‘basic’ recept met Hollandse asperges: daar kan ik echt van genieten. De asperge-ei-gekookte ham-boter had ik al gehad. Dus… welke wijn bij gegrilde asperges? Heel traditioneel met een lekkere Pinot Blanc uit de Elzas. Vandaag iets meer ‘avontuur’: gegrilde asperges. De wijn die ik erbij uitzocht…?

Chardonnay Viña Leyda, Chili

De wijn bij de gegrilde asperges is er een uit Chili. Een Chardonnay van Viña Leyda. Viña Leyda is in 1998 opgericht door de familie Fernandez. Zij zijn de naamgever van de D.O. Leyda Valley, die in 2002 is gecreëerd. Wijnmaakster is Viviana Navarrete, die Viña Leyda een enorme reputatie heeft gegeven. Haar filosofie is het optimaal tonen van het karakter van de druif, gekoppeld aan frisheid en elegantie. Dat is haar met deze wijn heel goed gelukt!

Over Viña Leyda

Leyda Valley is ongetwijfeld het meest spannende nieuwe wijngebied van Chili. Pas in de jaren 90 van de vorige eeuw ontdekte men dat de vallei, bij uitstek geschikt was voor het maken van kwaliteitswijn. Leyda Valley ligt van alle Chileense wijngebieden het dichtst bij de zee: vanuit de wijngaarden zie je de zee liggen en voel je de frisse wind. Daarvan profiteren de druiven. Door de ochtendmist en die frisse zeewind ontwikkelen de druiven intense aroma’s met een verfrissende zuurgraad. Meer lezen over Viña Leyda kun je in dit artikel over mijn bezoek aan dit wijnhuis.

Waarom bij de gegrilde asperges met gerookte ham?

Hij is goudgeel van kleur. In de neus groene paprika, citrus (grapefruit) en… asperge. Op het eerste gezicht (nou ja, de eerste snif) doet hij denken aan een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, maar hij is  een stuk voller en ronder in de mond. Je proeft duidelijk een botertje maar hij blijft fris, rond, groene kruiden. De afdronk is lang met een prettig bittertje. Dat past allemaal goed bij de frisse smaak van de asperges, de rook- en grill smaken van het gerecht en niet te vergeten het volle romige sausje.

Leyda chardonnay

“Vol, rond en heerlijk fris”
De wijnen van Viña Leyda zijn te koop bij QV Select 

Gegrilde Hollandse asperges met gerookte ham, het recept

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg witte asperges
  • 1 el olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 tl citroensap
  • 250 g gerookte ham, in dunne plakjes gesneden
  • voor de Hollandaisesaus:
    • 200 gr (koude) boter in blokjes gesneden
    • 2 eidooiers
    • 1 el witte wijnazijn
    • sap van een halve citroen
    • vers gemalen zwarte peper en zout
  • Eventueel erbij: gekookte of gebakken krieltjes

Wat je gaat doen:

De asperges en krieltjes

  • Schil de asperges en verwijder de uiteinden.
  • Smeer de asperges met een borsteltje in met de olijfolie.
  • Blancheer de asperges heel kort in kokend water.
  • Verwarm de grill of gebruik een grillpan.
  • Gril de asperges onder de hete grill of bak ze 10 minuten in de grillpan, waarbij je ze af en toe keert, totdat ze lichtbruin zijn.
  • Kook intussen de krieltjes gaar en bak ze daarna zachtjes aan.
  • Houd de asperges en krieltjes warm onder aluminiumfolie of in een oven op zo’n 50 graden terwijl je de Hollandaisesaus maakt.

De Hollandaisesaus

  • Zet een steelpan met dikke bodem op laag vuur
  • Doe er de eidooiers en de witte wijnazijn in en roer met een garde zachtjes door elkaar
  • Voeg dan, al roerend met de garde, blokje voor blokje de koude boter toe
  • Blijf kloppen tot de saus dik en lobbig is
  • Voeg naar smaak citroensap en peper en zout toe

Verdeel de plakjes gerookte ham losjes over de borden. Leg daar overheen de asperges en schenk de Hollandaisesaus er overheen. Maak af met wat versgemalen zwarte peper en geniet ervan!

LINKS:

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier ✏️ in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!

Lees hier meer over mijn bezoeken aan Chileense en Argentijnse wijnhuizen

ps: die recept is door mij aangepast. Het oorspronkelijke komt van de website van het Nederlands Asperge Centrum, waar een pakje Knorr Hollandaise saus werd gebruikt. Dat is natuurlijk ook een optie:-).

#aspergerecept