Hmmm…. heerlijk, Zwitserse kazen in de koude wintermaanden. Lekker om zo van te genieten, maar ook erg lekker door gerechten. Vandaag eten we risotto met Tête de Moine en paddenstoelen. En drinken er een Chardonnay uit de Langhe bij. Wil je liever een rode wijn? Dan is deze Italiaanse Pinot Noir een leuke. 

Tête de Moine op de Girolle

Vandaag eten we een bijzondere kaas uit de Zwitserse Jura. Hij heeft een evenzo bijzondere naam: Tête de Moine. Dat betekent  zoveel als ‘monnikshoofd‘ en is genoemd naar de haardracht van de monniken van de Abdij van Bellelay, waar deze kaas al rond het jaar 1192  werd gemaakt. Sinds 2001 heeft de kaas een beschermde herkomstbenaming, een AOP (Appellation d’Origine Protegée): ‘Tête de Moine, Fromage de Bellelay‘. De cilindervormige Tête de Moine eet je niet gewoon in plakken op brood of in blokjes bij een glas wijn. Nee, je maakt er op een ‘Girolle‘, een speciaal voor de Tête de Moine ontwikkeld apparaatje, mooie krullen van. Zo wordt elk (kaas-)buffet extra feestelijk! Maak je feestje compleet en vraag je kaasleverancier naar deze Tête de Moine! Als die hem niet in huis heeft kan hij zeker voor je besteld worden! En een Girolle… die kun je vast wel van je favoriete kaaswinkel lenen!

Tete de Moine op Girolle Website Tete de Moine

Welke wijn bij risotto met Tête de Moine?

Tête de Moine kun je ook heerlijk verwerken in de meest uiteenlopende gerechten. Ik deel er eentje met je: risotto met Tête de Moine en paddenstoelen. Een glas wijn uit de Zwitserse Alpen zou hier leuk bij passen, maar die zijn in Nederland heel moeilijk te vinden. En als, dan zijn ze vaak heel duur. Ik ga voor een Italiaan; risotto is immers ook Italiaans. Kies er een die vol en rond is, maar wel voldoende fris. Deze wijn van Cantina Massolino bijvoorbeeld. Die is gemaakt van 100% chardonnay en deels in eiken barriques, deels in rvs vergist. De jonge wijn rijpt 6 maanden ‘sur lie‘ gevolgd door een flesrijping van 6 maanden. De wijn is complex, rijk, vol en rond en het hout is duidelijk te proeven, maar de balans is goed en er is voldoende frisheid. Dat alles past mooi bij de rijpe, hartige smaken van de kaas en paddenstoelen en de smeuïgheid van de risotto. Doordat de wijn ook fris is wordt het geheel niet te zwaar. Ga je voor rood? Dan is deze Italiaanse Pinot Nero een aanrader. Die is lekker sappig met een fijne kruidigheid en een tikje aards.

Langhe Chardonnay Massolino QV Select

“Vol, rijk en rond met mooi hout en voldoende frisheid”
€16,50 QV Select 

pinot-nero-alto-adige-colterenzio

“Sappig met een fijne kruidigheid en een tikje aards”
€ 15,95 Anfors Imperial

Risotto met Tête de Moine en paddenstoelen, het recept

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 liter hete groentebouillon
  • 1 glas droge witte wijn
  • 300 gram risottorijst
  • 75 gram Tête de Moine AOP, geraspt
  • 200 gram (gemengde) paddenstoelen in plakjes/stukjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 tl tijm
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1  1/2 el boter
  • zout & peper
  • Voor de garnering:
    • wat roosjes Tête de Moine (of met de kaasschaaf dun geschaafde plakjes die je als een roosje krult)
    • een paar blaadjes bladpeterselie

Wat je gaat doen:

  • Smelt een eetlepel boter in een pan met een dikke bodem en fruit hierin de gesnipperde ui en sjalotjes.
  • Voeg de risottorijst toe en blijf roeren tot alle korrels goudbruin zijn.
  • Voeg een glas witte wijn toe en laat verdampen. Voeg dan al roerend beetje bij beetje de hete bouillon toe zodat de rijst het vocht geleidelijk opneemt. Na een minuutje of 15-20 is de risotto romig en zacht, maar nog wel ‘al dente.
  • Bak de paddenstoelen kort in een halve eetlepel boter.
  • Houd er een paar achter voor de garnering en voeg de rest  toe aan de risotto, samen met de tijm en de Tête de Moine. Roer goed door en laat het geheel zo’n 5 minuten nagaren. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Garneer de risotto voor het opdienen met de achtergehouden paddenstoelen, de bladpeterselie en de roosjes Tête de Moine.

 

Geniet van de risotto met Tête de Moine en paddenstoelen!
En de wijn erbij!

LINKS:

Meer vegetarische recepten op deze website? Klik hier! 

Meer recepten met Zwitserse kaas en info: kaasuitzwitserland.nl

Ga hier naar de website van Tête de Moine

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#vegetarisch
#samenwerking