Vandaag lekker Mediterraans: Lamsgehaktballetjes met Ras el Hanout en couscous. Het is een makkelijk recept, maar neem wel even de tijd om de Ras el Hanout kruiden in te laten trekken. Ras en Hanout… wat is dat eigenlijk? En welke wijn is daar lekker bij? Ik kies een volle, aromatische witte uit Zuid-Amerika. Lees maar waarom.

Ras el Hanout, het beste van de winkel

Ras el hanout is een populair Marokkaans kruidenmengsel van soms wel twintig of meer specerijen. Meestal bestaat het uit onder meer piment, kardemom, kaneel, kruidnagel, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. Ras el hanout kun je vertalen als ‘het beste van de winkel’. Elke leverancier gebruikt een min of meer andere samenstelling, afhankelijk van de verkrijgbaarheid van de diverse specerijen, dus geen enkele ‘ras el hanout’ smaakt gelijk. Je kunt het kopen bij Marokkaanse winkels, maar ook bij de grotere supermarkten. Daar zijn de samenstellingen meestal wat minder complex en gevarieerd.

Jordan The Outlier Sauvignon Blanc

De wijn die ik uitkies bij de Lamsgehaktballetjes met Ras el Hanout  is een witte houtgerijpte wijn uit Zuid-Afrika. ‘The Outlier’ wil zoveel zeggen als ‘het buitenbeentje; de afwijkende’. En dat is deze wijn dan ook. Hij is niet zo stuivend, grassig en ‘groen’ zoals je van een Sauvignon Blanc zou verwachten. Deze The Outlier van Jordan is goudgeel van kleur met in de neus bloemen, honing en een tikje vanille. Dat komt terug in de mond, naast mineraliteit (steen), licht exotisch fruit en frisse zuren. Het mondgevoel is rond en de afdronk lang met een fris wit pepertje en mild  hout. Het frisse karakter van de wijn doet het goed bij de tomatensaus. Die frisheid, maar zeker ook de houttonen, passen heel goed bij de kruidigheid van het Ras el Hanout kruidenmengsel. Een bijzondere wijn die het spel met het gerecht graag aangaat!

Jordan-The-Outlier bij Lamsgehaktballetjes met Ras el Hanout

“Licht exotisch fruit, tikje vanille en een frisse mineraliteit”
A-W 8,5/10
+/- € 12,95 Importeur: Pallas Wines

Lamsgehaktballetjes van Great Little Kitchen

Het recept van de Lamsgehaktballetjes met Ras el Hanout is van Stephanie Menger. “Everyone can be a great cook in a little kitchen”. Dat bewijst Stephanie Menger op haar site ‘Great Little Kitchen’. En ook dat lekker niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. In haar keukentje van niet meer dan 10m2 bereidt ze de lekkerste gerechten. Kijk maar eens naar dit recept van lamsgehaktballetjes gekruid met ‘ras el hanout’.

Lamsgehaktballetjes met Ras el Hanout, het recept

Bereidingstijd: 40 minuten + 30 minuten intrekken van de kruiden

Wat je nodig hebt voor 2-3 personen:

  • 400 gram lamsgehakt
  • 2 kleine uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • peper en zout
  • klein bosje verse koriander

Erbij: couscous met groenten naar smaak (paprika, courgette etc.)

Lamsgehaktballetjes met Ras el Hanout, wat je gaat doen:

  • Meng het lamgsgehakt met de ras el hanout, peper en zout.
  • Laat het lamsgehakt nu minimaal 30 minuten rusten, zodat de kruiden goed in het vlees kunnen trekken. Maak intussen de couscous.
  • Hak intussen ook de uien en teentjes knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook aan in een pan. Voeg de gepelde tomaten toe het blikje tomatenpuree en wat water toe. Prak de tomaten fijn met een vork.
  • Voeg de kurkuma, peper, wat zout en chilipeper toe en laat de tomatensaus ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen zonder deksel.
  • Rol intussen kleine ronde balletjes van het lamsgehakt. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de lamsgehaktballetjes bruin.
  • Leg de lamsgehaktballetjes daarna in de tomatensaus. Laat alles gezamenlijk nog ongeveer 15 minuten zachtjes doorsudderen tot de saus voldoende ingedikt is.
  • Serveer de balletjes met de couscous en bestrooi met verse koriander.

Lamsgehaktballetjes met Ras el Hanout(1)

Geniet van de Lamsgehaktballetjes met Ras el Hanout!
Samen met de Jordan The Outlier Sauvignon Blanc!

Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!