Asperges, ze zijn er weer volop! We kunnen dus heerlijk genieten van dit ‘Hollandse goud’. Bijvoorbeeld van dit voorgerecht: carpaccio van Hollandse asperges met Parmaham en truffelolie. Hollandse asperges met een Italiaanse touch. En… welke wijn is daar lekker bij? Een Italiaanse natuurlijk!

Vernaccia di San Gimignano

Bij dit feestelijke gerechtje kies ik een feestelijke Italiaanse witte wijn: een Vernaccia. Vernaccia is een druivenras dat vooral voorkomt in Toscane; de wijn is naar de druif vernoemd. Er zijn veel wijnen van de vernaccia druif te vinden, in verschillende prijsklassen. Vraag er maar eens naar bij je wijnspecialist. De Vernaccia die ik uitkoos is de Vernaccia di San Gimignano DOCG, Montenidoli Traditionale. Hij is voor 100% gemaakt van het autochtone  druivenras vernacchia. Deze licht goudgele wijn is droog met in neus en mond een fijne kruidigheid. Amandelen, fris citrusfruit, wat nootmuskaat en een fijn bittertje na. Dat bittertje, de amandel, zijn rondheid en het frisse fruit…. allemaal top bij dit gerechtje met zijn ‘touch van witte truffel‘!

Carpaccio van asperges en Montenidoli-Vernaccia di San Gimignano

“Droog, fris, amandel en een fijne kruidigheid”
€ 18,95 te koop bij Wijnkoperij De Gouden Ton

Carpaccio van Hollandse asperges, het recept

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 dikke Hollandse asperges
  • 8 dunne plakjes Parmaham
  • 1 klein bosje/bakje rucola
  • 50-100 gr Parmezaanse kaas aan het stuk
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • paar drupjes witte truffelolie
  • zwarte peper uit de molen
  • eventueel ter garnering: wat eetbare lentebloemetjes

 Wat je gaat doen:

  • Schil de asperges en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af.
  • Pak de asperges bij het uiteinde (de onderkant) vast en snijd ze met een dunschiller in dunne plakjes. Let op: de asperges worden voor dit gerecht dus niet gekookt!
  • Meng de extra vierge olijfolie met de balsamico azijn en voeg naar smaak wat druppels truffelolie toe en vers gemalen zwarte peper.
  • Leg op vier borden elk twee plakjes Parmaham.
  • Verdeel daarover wat rucola.
  • Drapeer de gemarineerde schijfjes Hollandse asperges daar luchtig over.
  • Schaaf er tot slot wat grof geraspte Parmezaanse kaas over.

Carpaccio van Hollandse asperges Foto: Aspergecentrum 2017

LINKS:
Mooie truffelolie koop je (ook online!) o.a. bij Foodelicious
Lees hier over de opening van het aspergeseizoen 2017 en geniet van de filmpjes!
En hier over 2018!
Meer wijnen die lekker zijn bij asperges? Dit zijn er een paar!
Meer over asperges én leuke recepten? Kijk op de website van het Nederlands Asperge Centrum

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#aspergerecept