Hongarije staat op de proeftafel, met als klapstuk van de avond een verticale proeverij van 7 jaargangen van Domaine Mondivin uit Villány. Ik had er wel eens van gehoord maar dat is meer een gevalletje van de klok en de klepel. Inmiddels is mij gebleken dat er complete kookwedstrijden- en sessies rondom deze wijn worden georganiseerd. En dat laatste is niet zo vreemd. Want als er één wijnpromotor in de horeca bekend is luistert die naar de naam Jan van Lissum. En het toeval wil dat deze Jan deels eigenaar is van Domaine Mondivin.

Domaine Mondivin

De geschiedenis van dit Domaine gaat terug naar de jaren negentig als de Hongaarse wijnmaker Ede Tiffán voor zichtzelf begint in Villány, 175 km ten zuiden van het Balatonmeer, een gebied dat voornamelijk bekend is om zijn rode wijnen. Deze wijnmaker blijkt zeer getalenteerd en succesvol. Zozeer zelfs dat uitbreiding van zijn activiteiten al snel nodig blijkt. En hier komt Jan van Lissum in Beeld. Samen met de bekende wijnhandelaar Erik Sauter wordt hij mede-eigenaar van het bedrijf en Domaine Mondivin is geboren.

Hernieuwde kennismaking

Hoewel een glas “Mondivin” menig wijnliefhebber doet glunderen blijkt er nog een groot gat te zitten in de wijnkennis over Hongarije bij de meeste wijnliefhebbers. Dus ook ik ben blij met deze hernieuwde kennismaking. Toen ik zelf Boedapest bezocht heb ik genoten van de krachtige wijnen van Joszéf Bock en in mijn winkel verkoop ik o.a. de mooie wijnen van de gezusters Pfneiszl uit Sopron en de wijnen van St. Andrea uit Eger. De wijnmaker van dit laatste bedrijf, György Lörincz, is in Hongarije uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar 2009 en twee van zijn wijnen (waaronder de Örökké) zijn tijdens het 22ste Proefschrift Wijnconcours in 2010 bekroond met de “Prix du Sommelier“.

Van furmint tot kekfrankos

Om de smaakpapillen een beetje op gang te brengen laat de organisator van de proeverij, proefclubgenoot Daan Jonker, ons kennismaken met een aantal Hongaarse wijnen uit zijn privékelder. De jaargangen variëren van 2001 tot 2006 en de druiven van chardonnay tot furmint en kekfrankos. Over het algemeen hadden de wijnen, naar ieders mening, wat eerder gedronken moeten worden maar toch leuk om deze wijnen te proeven. Met name de Ede Tiffan Villányi Kékoportó is interessant. Van deze wijn proeven wij de jaargang 2002. De wijn is dakpannenrood en een beetje troebel, maar heeft nog lekker rood fruit en confiture in de neus en mond en een zachte kruidigheid naast wat aardsheid, paddenstoel. Ben benieuwd naar een jonger jaar van deze wijn! Prijs-kwaliteit geweldig!

Mondivin, de line-up 

En dan….. Domaine Mondivin. Deze wijn bestaat voor 100% uit Cabernet Franc en is een aantal jaren gerijpt op grote houten vaten. De jaargangen die wij proeven zijn achtereenvolgens 1994, 1995, 1999, 2000, 2001, 2002 en 2003. Opvallend is het grote verschil tussen de verschillende jaargangen.

mondivin

Een dappere oude dame

De Mondivin 1994 is elegant en fragiel, als een dappere oudere dame. Smaakvol. Rood en gedroogd fruit, tikkeltje metalig, zacht kruidig, mint, en ook lekker rood fruit in de afdronk. Daarnaast is de Mondivin 1995 wat meer gesloten in de neus, heeft meer blauwe bessen, nootmuskaat, jeneverbessen, koffie en caramel en een bitter na. Een groot verschil dus.

Mondivin: Drie op een rij

Van het volgende drietal heeft de eerste fles Mondivin (1999) kurk, maar gelukkig heeft Daan nog een tweede fles paraat. Deze wijn heeft meer het fruit van pruimen maar komt naar mijn idee wat hol over in de mond met wel weer een fruitrijke afdronk. De Mondivin 2000 is dik donker paars van kleur met veel van alles in neus en mond: inkt, donkere bessen, pruimen, cassis maar komt toch ook wat stoffig over. De Mondivin 2001 heeft veel rood fruit, jeneverbessen, is fris en soepel met een frisse afdronk, mint.

Mondivin: de Finale 

We beëindigen deze verticaal met de Mondivin jaargangen 2002 en 2003. Deze flight komt heel anders over. Wellicht zijn hier andere wijngaardtechnieken of – methodes toegepast? In elk geval is het alcoholgehalte van beide wijnen een stuk hoger dan die van de voorgaande jaren: 14,5% tegenover 13-13,5%. De eerste wijn, de Mondivin 2002, is wat lichter dan de tweede, heeft licht cederhout in de neus naast rode besjes en (toch weer) de jeneverbessen. In de mond een pepertje, rood fruit en wat vegetale tonen. Een lekker frisse afdronk met blauw fruit. De Mondivin 2003 is veel van alles. Bijna een portneus. Blauwe bessen, prikkend (alcohol), nootmuskaat, leer. In de smaak komen deze geuren terug, de wijn is jammig zonder zoet te zijn. Beetje stroeve tannines nog. Power.

Mijn favorieten

Bij de nadrinkwijn (Sebestyen ICCE Red blend, lekker sappig maar te makkelijk na de Mondivins) bespreken wij onze voorkeuren voor de betreffende jaargangen van Mondivin. Die van mij gaat uit naar de jaargangen 1994 (elegant en fragiel), 2002 (mooi hout, goede balans) en 2003 (spannend wat deze powerwijn gaat doen).

Het was een mooie avond (met dank aan Daan voor het delen van zijn Mondivin privé-verzameling) en een goed begin van een jaar met veelbelovende proeverijen!

Meer over HONGARIJE en HONGAARSE wijnen op Anne-Wies.NL? Kijk hier even rond.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief! 

#hongarije