Speciaal voor wijnstokkenleasecertificaathouders organiseren Wilma en John Huisman van De Reestlandhoeve elk jaar een proeverij van hun wijnen uit het vat. Benieuwd hoe de oogst 2016 zich ontwikkelt?

Van wijngaard naar wijnmakerij

De wijngaarden van De Reestlandhoeve bevinden zich in Balkbrug, een plaatsje in de kop van Overijssel. De druiven worden daar met grote zorg gekweekt. Ze worden zelfs met klassieke muziek verwend! Na de handmatige pluk worden de druiven met even grote zorg getransporteerd naar Neerlands Wijnmakerij in Bentelo, een dorp in de gemeente Hof van Twente in Overijssel, waar de vinificatie plaats vindt.

Reestland ingang

Samenwerking

In de wijnmakerij van Roelof en Ilse Visscher worden  ruim 40 wijnstokkenleasecertificaathouders ontvangen met koffie, soep en broodjes. Tijdens de rondleiding door de wijnmakerij die volgt legt Roelof duidelijk het proces van wijn maken uit, van het binnenkomen van de druiven tot de rijping op roestvrijstalen of eikenhouten vaten. Roelof en Ilse maken hier niet alleen de Twentewijn van de druiven van hun eigen 5,5 hectare wijngaard. Hier worden ook de wijnen van De Reestlandhoeve gemaakt. Ze werken er samen met nog veel meer andere wijnbouwers.

Reestland uitleg

Roelof Visscher vertelt duidelijk, met kennis en passie het verhaal van wijnmaken.

Micro-vinificatie

In Nederland zijn veel wijnbouwers met relatief kleine wijngaarden. Een eigen wijnmakerij er op nahouden is dan niet rendabel, maar de wijnen moeten wel worden gemaakt. Neerlands Wijnmakerij komt met zijn mogelijkheden tot micro-vinificatie aan die behoefte tegemoet. Vaten van een paar liter tot enkele honderden hebben zij beschikbaar, evenals de vakkennis om wijnen te maken. Dat doen Roelof en Ilse niet alleen, maar samen met de verschillende wijnbouwers. Ook hebben ze gedurende het gehele jaar de vaste steun van twee wijnmakers uit het nabijgelegen Duitsland. Daarnaast worden er tijdens de oogst en vinificatie in het najaar, indien nodig,  ‘flying winemakers’ uit andere delen van de wereld overgevlogen.

Reestland Micro vinificatie

Pulpvergisting en sparkling wijn

Opvallend is de nieuwe grote roestvrijstalen tank voor de pulpvergisting die onlangs is aangeschaft. We gaan daar later een rosé uit proeven. Ook het vernoemen waard is de mousserende wijn die De Reestlandhoeve maakt. De tweede gisting daarvan vind, evenals bij champagne, plaats in de fles. Die flessen liggen bij Neerlands Wijnmakerij in de ondergrondse kelder ‘sur lattes‘ tot het moment dat de wijn klaar is. Bij een Sektkellerei in Duitsland vindt vervolgens de remuage en dégorgement plaats en worden de flessen met een kurk en muselet klaar gemaakt om als Reesthoeve Sprankling in de verkoop te gaan. En tot slot… ik zag in de kelder een groot vat met daarop: paprika….

ReestlandTank

De nieuwe pulp-vergistingstank

Reestland bubbels

De flessen Sprankling in wording…

Oogstjaar 2016

Na deze rondleiding proeven we in het proeflokaal een aantal ruwe wijnen uit het vat. Deze wijnen van de oogst 2016 zijn dus nog niet geklaard of gefilterd. En John en Wilma gaan samen met Roelof, Ilse en de andere wijndeskundigen besluiten hoe ze de wijnen verder gaan opvoeden. Ook onze mening wordt gevraagd. Kort wordt over het oogstjaar 2016 verteld. Het voorjaar was in orde, maar de zomer dramatisch. Men verwachtte een heel kleine én slechte oogst. Wonderbaarlijk genoeg was het najaar dermate goed dat 2016 toch heel rijpe druiven gaf waarmee mooie wijnen gemaakt kunnen worden.

Reestland Ria

Wilma en haar Reestlander wijnen.

We gaan proeven

Johanniter

De witte druiven hebben door het goede najaar heel lang aan de stokken kunnen hangen en werden daardoor heel rijp. De wijn is in neus en mond heel bloemig. Hij heeft frisse, maar geen harde zuren. Ook in de afdronk blijft de frisse bloemigheid lang hangen. Deze wijn wordt altijd geblend met de solaris, zo vertelt John. Dit jaar is hij echter zo mooi dat ze wellicht een klein deel als monocepage gaan bottelen.

Solaris

Deze wijn is beduidend minder bloemig. Hij is voller, steviger, heeft behoorlijk wat bitters en minder zuren. Erg gistig ook, nog volop in beweging. Een stevige wijn die goed op hout kan rijpen. We krijgen er een beetje johanniter bij geschonken om een beeld te vormen hoe de blend zou kunnen worden. Bitter en zuur overvleugelen dan de bloemigheid van de johanniter. De wijn blijft vol en stevig. Dit moet echt nog even ‘huwen’.

Regent rosé

Deze donkergekleurde rosé heeft een Böckser, zo vertelt John. Hij ruikt naar natte wol, zwavel en vooral naar rotte eieren. Dat is een wijnfout die vaker voorkomt dan je zou willen, maar het is op te lossen door een behandeling met kopersulfaat. Ook voor biologisch werkende wijnmakers is dat laatste toegestaan. Jammer dat ik geen koper muntje bij me had om dat uit te proberen!
De donkere kleur komt door een schilcontact van drie weken in de nieuwe grote pulpvergistingstank. De meningen onder de proevers zijn verdeeld: de helft vindt de kleur prachtig, de andere helft ziet zijn rosé liever lichter.  Van deze wijn wordt straks de Reestlander Parel gemaakt.

Muscat Bleu rosé

Van deze licht zalmkleurige basiswijn wordt straks de Reestlander Royal gemaakt, een frisse, licht zoete, licht mousserende rosé (zo’n 2 bar). In de neus is hij zoet, druivig. In de mond is hij minder zoet dan je op basis van de geur zou verwachten. Hij heeft hoge zuren. Dat is belangrijk voor de wijn: Royal is een spel van zoet en zuur. De gisting van deze muscat was lastig te stoppen zodat er net iets teveel suiker in alcohol werd omgezet. Dit jaar is het alcoholgehalte daardoor 9% en dat vindt Wilma jammer. Tot 8,5% betaal je namelijk 44,18 cent belasting per 100 liter en daarboven het dubbele. Voor mousserende wijnen is dat verschil nog groter.

Regent rood

De Reestlandhoeve maakt sinds 2010 de wijn Amici, een wijn deels van Nederlandse druiven, deels van Duitse. Trots vertelt John dat 2016 het eerste oogstjaar de eerste is dat de Amici 100% Reestlander is. Door het prachtige najaar moest er snel worden geplukt omdat anders de zuren te laat dreigden te worden. De druiven hebben drie weken maceratie gehad in de nieuwe tank. De wijn die we proeven zit nu nog in een roestvrijstalen tank maar wordt binnenkort op eikenhouten vaten overgestoken. Daar rijpt hij verder tot hij in het voorjaar van 2018 gebotteld wordt en in de verkoop gaat. De wijn is ondoorzichtig paars van kleur. Ik proef cassis, concentratie, body, mooie zuren en stevige bitters.

Muscat ‘portachtig’ 

Port mag het niet worden genoemd, maar hij wordt, net als port, gemaakt door de alcoholische gisting te stoppen door toevoeging van wijnalcohol. Deze wijnalcohol maakt de Reestlandhoeve zelf door het stoken van de most van de Royal wijn. De geur en smaak is dan dezelfde als die van de wijn. In de neus van deze Muscat uit 2015 zoet rood fruit, pruimen. In de mond ook zoet, bessenjenever, witte peper, alcohol. De afdronk is lang en fris fruitrijk. We zoeken nog een leuke vertaling voor het woord port. Of in elk geval een leuk woord waardoor je weet dat het om een versterkte wijn gaat. Reestlander Muscat dekt m.i. die lading niet goed.

Sparkling 2013

Als afsluiting van de proeverij proosten we met elkaar op het oogstjaar 2016, dat er veelbelovend uitziet. We doen dat met een glas Sparkling 2013, gemaakt van johanniter. In de neus meloen, peer en gele appel. In de mond een licht zoetje, ananas uit blik. Het doet me een beetje aan cider denken. Een verfrissend glas bij een fris-zoet nagerecht met geel fruit. Denk aan tarte tatin, appeltaart, crèpes.  Dan is het tijd om afscheid te nemen. Het was een leuke, lekkere en leerzame middag!

 

Links:

Anne-Wies.NL bezoekt De Reestlandhoeve 

www.DeReestlandhoeve.nl 

www.neerlandswijnmakerij.nl 

#nederlandsewijn