Tonijn en Pinot Noir, voor mij bijna altijd een succesvol koppeltje. Maar de ene Pinot Noir is de andere niet. Sommige zijn heel licht en hebben frisse zuren. Sommige zijn dik en bijna weelderig te noemen. En dan zijn er veel daar tussendoor. Zoals deze van Villa Maria.

Villa MariaĀ 

Het Nieuw-Zeelandse wijnbedrijf Villa Maria is in 1961 in Mangere, Auckland, opgericht door George Fistonich. Op 21-jarige leeftijd huurde hij van zijn vader een stuk grond van nog geen halve hectare met als doel Nieuw-Zeelandse topwijnen te maken. Dat hem dat is gelukt is duidelijk. Nu, ruim 55 jaar later, is Villa Maria uitgegroeid tot een van de meest bekende en toonaangevende wijnmakerijen van Nieuw Zeeland. En niet alleen daar. Met zo’n 250 vaste medewerkers en wijngaarden in Auckland, Gisborne, Hawkes Bay, Nelson en Marlborough exporteert Villa Maria haar wijnen inmiddels naar meer dan 50 landen wereldwijd. Maar, zoals het een familiebedrijf betaamt, denkt men aan de volgende generatie. En Ā de leefomgeving daarvan. Villa Maria wordt daardoor niet alleen gezien als leider in innovatie en kwaliteit, maar zeker ook in duurzaamheid.

“Great wines come from a good relationship with the land, so sustainable vineyard practices are an important part of how our wines are made”

Waarom de Villa Maria Privat Bin Pinot Noir bij de Tonijn met basilicumboter?

De Nieuw-Zeelandse Villa Maria Private Bin Pinot NoirĀ is een toegankelijke wijn. Licht, frisĀ en elegant met in neus en mond rood fruitĀ (kers, aardbei) en een zoete kruidigheid. Dat smaakt heel goed bij het eveneens zoetige aromatische karakter van de basilicum in het gerecht. Daarnaast past de ietwat rulle structuur van de gegrilde vis prima bij het frisse, niet te ronde mondgevoel van de wijn.

Villa Maria Private Bin (2)

“Licht, fris, elegant met een zoete kruidigheid”
Anne-Wies: 8/10

Tonijn met basilicumboter, het recept

Het recept van de tonijn met basilicumboter komt van de website Visrecepten.nl. Let er wel op welke tonijn je koopt. Sommige soorten dreigen uit te sterven en bij het vissen naar tonijn is er vaak te veel onnodige bijvangst. Kijk op deĀ ViswijzerĀ welke tonijn je kunt kopen.Ā Ik heb het recept iets aangepast omdat ik de tonijn liever in de grillpan bereidde dan in de oven. Maar je kunt dat natuurlijk zelf aanpassen als je wilt. Het is snel klaar, lekker en gezond en, mits je de pasta weglaat: lowcarb.

Wat je nodig hebt voor 2 personen:

  • 2 tonijnmoten Ć  150 gr
  • 50 gram boter (kamertemperatuur)
  • 3 el verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl balsamico-azijn
  • 1 courgette
  • 6 zwarte olijven zonder pit
  • zout&peper

Wat je erbij kunt eten:

  • Erbij eventueel: pasta

Wat je ook nog nodig hebt:

  • grillpan
  • koekenpan
  • knoflookpers

Wat je gaat doen:

  • Laat de tonijnmoten op kamertemperatuur komen.
  • Smelt een klein klontje van de 50 gr boter in een koekenpan en knijp het teentje knoflook erboven uit. Laat 1 minuut zachtjes bakken en voeg dan de fijngesneden basilicum toe. Roer door en laat iets afkoelen.
  • Schep het boter-knoflook-basilicum mengsel door de overgebleven boter en voeg de balsamico-azijn toe. Roer goed door en zet even koel weg tot gebruik.Snijd de courgette in kleine blokjes en de olijven in plakjes.
  • Neem 1/5 deel van de basilicumboter en smelt dat zachtjes in een koekenpan. Voeg de cougetteblokjes en olijvenplakjes toe en smoor het geheel 8-10 minuten zachtjes. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Als je er pasta bij kiest kook je die volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verwarm twee borden voor.Deel de overgebleven basilicumboter in vieren en bestrijk de tonijnmoten elk met een deel. Bak ze in de grillpan 5-7 minuten en keer ze halverwege om. Van binnen moeten ze nog roze blijven.
  • Schep de (pasta als je die hebt bereid en de) gesmoorde courgette op twee voorverwarmde borden. Leg de tonijnmoten hierop en leg op elke moot een stukje van de overgebleven basilicumboter.
tonijnbasilicumbotervisrecepten

Foto: Visrecepten.nl

Eet smakelijk en geniet ervan!
Samen met de Villa Maria Pinot Noir!

Geen enkel culinair nieuwtje, recept, wijn-spijs advies of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

LINKS:
Meer visrecepten vind je op Visrecepten.nl
Meer over vis op de website van het Nederlands Visbureau
De wijn is o.a. te koop bij PLUS supermarkten
Villa Maria: ga hier naar hun website

#visrecept