Spruitjes? Ze liggen zo langzamerhand weer volop in de schappen. Ik houd ervan! En vooral omdat je ze zo divers op tafel kunt zetten! Zoals in dit recept van Boerderijzuivel.nl Daar lust ik wel pap van! En de wijn erbij…. 

Spruitjes, kaas en deze wijn: mooi Nederlands

De jong belegen Goudse boerenkaas in het recept heb ik vervangen door een van mijn favorieten: de twee jaar oude Boeren Goudse Oplegkaas. De wijn die ik erbij uitkies is een frisse witte. Deze wijn, de Auxerrois van Hoeve Nekum is, net als de Boeren Goudse Oplegkaas een mooi Nederlands product. Hij is licht, vriendelijk droog , lekker fris en bijna ‘spritzig’, wat goed combineert met deze toch wel stevige stamppot.

Spruitjes en Auxerrois Hoeve Nekum

“Vriendelijk droog en lekker fris”
A-W 8/10

Stamppot met spruitjes en Boerenkaas, het recept

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

  • 500 g spruitjes
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 250 g champignons
  • 200 g Boeren Goudse Oplegkaas in blokjes
  • 100 g walnoten
  • 2 el crème fraîche
  • 1 el boerenboter
  • zout en zwarte peper

Wat je gaat doen: 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken.
  • Maak de spruitjes schoon door de kontjes en lelijke blaadjes af te snijden.
  • Kook de aardappelen in een pan met een bodempje water en voeg na 5 minuten de spruitjes erbij. Laat samen nog zo’n 1o-15 minuten koken.
  • Snijd intussen de champignons in plakjes.
  • Verhit 1 el boter in een koekenpan en bak de champignons samen met de walnoten in de boter.
  • Giet de aardappelen en spruitjes af en stamp deze tot een grove puree.
  • Voeg de crème fraîche toe om het geheel wat smeuïger te maken.
  • Schep vervolgens de champignons en noten door de stamp, samen met de kaas.
  • Maak op smaak met zout en peper.

Tip:

Wissel de walnoten in deze spruitjesstamppot met boerenkaas eens af met andere noten zoals hazelnoten of pecan noten. Of kies eens voor boerenkaas van geiten- of schapenmelk. Ook erg lekker!

LINKS:

Meer recepten met Boerenkaas op www.boerderijzuivel.nl 

Kijk op www.boerengoudseoplegkaas.nl voor meer over deze bijzondere kaas

Ga hier naar de website van Hoeve Nekum

Geen enkel culinair nieuwtje, recept of wijn-spijs advies missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer vegetarische recepten met wijnadvies? Klik hier 

 

#vegetarischrecept