Augustus is de maand van de sliptong. Bij het Nederlands visbureau in elk geval. Reden voor mij om dat visje weer eens te bereiden. Maar hoe zit het ook alweer? Wat is het verschil tussen een tong en een sliptong? Is het slib– of sliptong? En…. welke wijn is daar lekker bij?

Sliptong: door de mazen van het net

Sliptongetjes zijn eigenlijk de kleinere, jonge tongen. Vaak zijn ze niet groter dan zo’n 25 centimeter. De volwassen tong is rond de 30-40 centimeter en weegt zo’n 250 gram. Tong wordt met een net gevangen. Als ze nog zo klein zijn slippen de tongetjes makkelijk door de mazen van het net. Vandaar de naam sliptong. Andere ’tongen’ echter beweren dat slibtong betekent dat de vissen onder het slib vandaan komen. Hoe het ook zij, het is een smakelijk visje.

tongvisbureau

foto: Nederlands Visbureau

L’Arjolle Sauvignon Blanc – Viognier

Deze witte wijn komt uit de ‘Côtes de Thongue‘. Dat is een gebied in de Languedoc-Roussillon in Zuid-Frankijk. De wijngaarden bevinden zich langs de oevers van de rivier de Thongue in het departement l’Herault. De wijn is lichtgoudgeel van kleur. In de neus is hij lekker fris, met groene appel, abrikoos, limoen en een lichte kruidigheid. Dat komt in de mond allemaal terug. Hij is soepel en sappig en heeft een lichte tot medium body. In de afdronk is hij fris, heeft hij iets van witte peper en een prettig bittertje.

mariusarjollesb-v

Waarom bij de sliptong met kerrie en tartaarsaus

Naast de aromatische, frisdroge sauvignon en de weelderige, volle viognier voegt wijnmaker François Teisserenc een heel klein beetje droge muscat toe. Hierdoor is deze witte wijn extra aromatisch en past hij goed bij de kerrie waarmee je de sliptong insmeert. Ook het mondgevoel matcht goed. Tot slot doen de frisse tonen in de wijn het heel mooi bij de tartaarsaus. Probeer deze L’Arjolle ook eens als aperitief of bij een salade met kip of geitenkaas gecombineerd met fruit zoals vijgen of appel. Ook bij veel niet te zware vis- of kipgrechten zal hij niet misstaan.

Sliptong met kerrie en tartaarsaus, het recept

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 4 sliptongetjes, schoongemaakt
  • 2 tl kerriepoeder
  • 3 el mayonaise
  • 1 el citroensap
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 el peterselie, fijngehakt
  • 1 el bieslook, fijngehakt
  • 1 zoetzure augurk, fijngehakt
  • 2 tl kappertjes, grof gehakt
  • 3 tl geraspte mierikswortel (potje)
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Wat er lekker bij is:

  • home-made gebakken aardappelschijfjes
  • bloemkool met een fris, licht kerriesausje
  • een frisse salade met mini-pomodorotomaatjes, bieslook en een mooie olijfolie en milde azijn
  • en natuurlijk de L’Arjolle Sauvignon-Viognier

Wat je gaat doen

  • Dep de sliptongetjes droog met keukenpapier en wrijf ze in met de kerriepoeder en een vleugje zout en peper
  • Verwarm de oven voor op 200ºC
  • Voor de tartaarsaus meng je de
    • mayonaise
    • citroensap
    • sjalot
    • peterselie
    • bieslook
    • augurk
    • kappertjes
    • mierikswortel
  • Roer dat alles goed door en voeg naar smaak peper en zout toe
  • Leg de sliptongetjes op een met de helft van de olijfolie ingevette bakplaat
  • Besprenkel ze met de rest en zet een minuut of 10 in de oven tot ze gaar zijn
  • Dien op met de tartaarsaus in een apart schaaltje

geroosterde-sliptong-met-pittige-tartaarsaus-lr

LINKS:
Veel info over vis vind je op de website van het Nederlands Visbureau
Meer visrecepten op Anne-Wies.NL? Klik hier
Meer visrecepten vind je ook op visrecepten.nl
De wijn is o.a. te koop bij Marius Jouw Wijnvriend
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#visrecept