Hoe sherry wordt gemaakt weten we nu. En we kennen Fino en Manzanilla. Maar er zijn meer soorten. Op deze 3e dag van de ‘International Sherry Week’ duiken we in de Amontillado en Oloroso. Natuurlijk vergezeld van een lekker, leuk en makkelijk recept! 

Amontillado

Een Amontillado sherry is beduidend bruiner dan de op dag twee besproken Fino en Manzanilla. Amberkleurig, zo omschrijf je de kleur het best. Deze sherry heeft, net zoals een Fino, aanvankelijk een aantal jaren onder flor gerijpt. Maar ergens tijdens het rijpingsproces is de flor verdwenen. De rijping onder flor heeft hier plaatsgemaakt voor een oxidatieve rijping waardoor hij donkerder is geworden. Niet alleen de kleur, ook de smaak is veranderd. Je ruikt en proeft nu vooral karamel, koffie en tabak naast een vleugje flor. Dat laatste is bij de ene Amontillado meer aanwezig dan bij de andere, afhankelijk van de duur dat hij onder flor heeft gerijpt. Hij heeft ook iets van bitter.

Amontillado sherrywines-amontillado-glassandbottle-small #sherryweek

Oloroso

Een Olorso sherry is nog iets donkerder. Deze wijn heeft, zoals op de tweede dag van de International Sherry Week op mijn blog vermeld, niet onder flor gerijpt. De stijl is daardoor heel anders dan een Fino of Manzanilla. “Fullbodied” zo zou je hem kunnen noemen. Het is een stevige sherry met aroma’s van walnoot en rogge en is rond en fluweelzacht in de mond. Een hoger alcoholgehalte is duidelijk te proeven.

Oloroso sherrywines-oloroso-glassandbottle-small #sherryweek

Wat eet je bij een Amontillado

In een arrangement past vaak geen enkele wijn bij soep. Maar….probeer daar eens een Amontillado bij! Je zult verrast zijn. En wat dacht je van artisjokken? Daar is, door het bitter en zuur van een artisjok, ook vaak lastig een wijn bij te vinden. Een Amontillado past daar prima bij, net zoals bij tonijn en halfharde kazen. Kijk voor een lekker recept op de website van Sherry.Wine.

Wat is lekker bij een Oloroso

Beltrán Domecq

Rood vlees, wild en stoofpotten… een Oloroso pas daarbij. Maar ook naast kalfswangetjes voelt hij zich prima, net zoals bij gerechten met bospaddenstoelen en gerijpte kazen. De favoriete combinatie van Beltrán Domecq, President Sherry Wines, is een ‘Camembert en Croûte’ met Oloroso. Makkelijk te maken en erg lekker!

Recept: Camembert en Croûte voor bij de Oloroso

Wat je nodig hebt voor 1 Camembert en Croûte

  • 1 plakje bladerdeeg
  • 75 gr gehakte pecannoten
  • 1 tl versgehakte rozemarijn
  • 1 tl vloeibare honing
  • 1 camembertje
  • 1 ei, losgeroerd

camembertfree Honing #sherryweek  Rozemarijn  pecannoten #sherryweek

Wat je gaat doen

  • Verwarm de oven voor op 200˚C
  • Rol op een met bloem bestoven aanrecht het plakje bladerdeeg zover uit dat het groot genoeg is om het camembertje in te verpakken
  • Roer de gehakte pecannoten en rozemarijn door de honing
  • Verdeel dit mengel over het midden van de vel bladerdeeg in de afmeting van de camembert
  • Leg de camembert hierop en vouw het bladerdeeg er overheen
  • Plak het bladerdeeg vast met wat van het losgeroerde ei
  • Draai het pakketje om en smeer in met de rest van het losgeroerde ei
  • Leg het pakketje 15-20 minuten in de oven totdat het deeg goudgeel is
  • Laat even rusten alvorens aan te snijden

Geniet ervan!
Samen met een mooi glas Oloroso!

Morgen weer meer over #sherry in #desherryweekvanAnneWies ! 

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Alle artikelen over Sherry en Jerez op Anne-Wies.NL vind je hier.

Meer weten over de International Sherry Week? Kijk op Sherry.Wine