Het lijkt wel herfst af en toe, maar wil je toch nog even lekker ‘nazomeren’ met een avondje bbq als het weer het eventjes toelaat? Of wil je van je vakantiekilootjes af? In beide gevallen is dit recept van Judith Pagrach (MyFoodblog.nl) ideaal. De wijn erbij? Een frisfruitige Olaszrizling uit Hongarije. Maar… Olaszrizling? Wat is dat eigenlijk?

Olaszrizling, Hongaars, Italiaans? Of toch….

Olaszrizling is een druivenras dat in Hongarije veel voorkomt. Hij is echter niet alleen in Hongarije te vinden: in heel centraal en midden Europa staat hij, hoewel onder andere namen, aangeplant. Zo heet hij in Oostenrijk welschriesling, in Slovenië laški rizling, in Kroatië graševina en in Roemenië en Italië Italian riesling. Gek genoeg heeft hij, hoewel zijn naam dat doet vermoeden, niets met de meer bekende rieslingdruif te maken. Over de precieze afkomst van de olaszrizling is nog altijd geen zekerheid. ‘Olasz’ betekent ‘Italiaans’, wat erop zou kunnen duiden dat zijn oorsprong daar ligt. Maar Olasz is tevens een plaats in Hongarije… ‘Welsch en ‘Laški’ zouden betekenen ‘uit Wallachia’, wat een historische regio in Roemenië is en hij dus daar vandaan zou komen. Maar als de Roemenen zelf de druif ‘Italian’ noemen…

Olaszrizling

Waarom de Olaszrizling bij dit recept

In elk geval is het een druivenras dat over het algemeen lichte, aromatische wijnen oplevert. Zo ook de Olaszrizling die ik vandaag proef. Hij komt van Figula Wines, een winery met wijngaaden aan het Hongaarse Balatonmeer. Deze wijn komt van wijngaarden rond de plaatsen Balatonfüred en Csopaki. Hij heeft, naast tropische tonen, ook veel lekker fris citrusfruit. Die lichte stijl en de frisheid passen perfect bij de lichte stijl en de frisse tonen van citrus en tomaat in het recept, net zoals de aromatische zoetheid van de rozemarijn bij het exotische karakter van de wijn past. Ook qua mondgevoel klopt het: beiden zijn aan de strakke kant zonder stroef over te komen.

OlaszrizlingFigula

Tomatensalade met citroenkip, het recept

De kipspiesjes zijn lekker om te grillen op de BBQ, maar je kunt ze ook gewoon in een koekenpan bakken.Het marineren kan heel kort, maar nóg lekkerder is het om de kip een avondje van tevoren te manineren. Dan trekken de smaken er nóg meer in. De totaal benodigde tijd is ongeveer 30 minuten als je het marineren niet vooraf doet.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 300 gram kipfilet
  • 1 teentje knoflook
  • sap van 1 citroen
  • 2 takjes rozemarijn
  • snufje zout
  • 3 grote tomaten
  • 3 takjes platte peterselie
  • scheutje balsamicoazijn
  • eventueel: olie als je de kipspiesjes in de koekenpan bakt

Wat je ook nog nodig hebt:

  • 6 satéprikkers (geweekt in water)
  • afsluitbare schaal/bak
  • knoflookpers
  • citruspers
  • tomatenmesje
  • serveerschaal
  • koekenpan of barbecue

Wat je gaat doen:

  • Snijd de kipfilet in blokjes en doe ze in de afsluitbare schaal
  • Breek de takjes rozemarijn en leg deze tussen de kipblokjes
  • Pers de knoflook uit en meng deze, samen met het citroensap door de kipblokes
  • Breng op smaak met wat zout, sluit de schaal af en zet een kwartier in de koelkast
  • Snijd intussen de tomaat in plakjes en schik ze mooi op een schaal
  • Verdeel de bladpeterselie er overheen en maak af met een scheutje balsamicoazijn
  • Rijg de kipblokjes aan de satéprikkers en bak ze gaar op de barbecue of op hoog vuur in de koekenpan
  • Dien op met de tomatensalade

TomatensaladeCitroenkipMyFoodBlog

Geniet ervan!
Samen met een fijne Olaszrizling!

Of de Olaszrizling die ik proefde in Nederland te koop is weet ik niet zeker, maar… importeurs: doe je best! Dit bedrijf is zeker de moeite waard! Enkele adressen die ook mooie Olaszrizlings (en andere Hongaarse wijnen) verkopen zijn: Lekkers Uit Hongarije
Wijn uit Hongarije

Meer over HONGARIJE en HONGAARSE wijnen op Anne-Wies.NL? Kijk hier even rond.

Voor meer lekkere recepten van Judith kijk je op MyFoodBlog.nl