Maarten Koek heb ik leren kennen als een goedlachse, enthousiaste jongeman. Die echter ook serieus kan zijn. Met name als je over zijn vak begint: sommelier. En zijn passie: de juiste drank bij het juiste gerecht uitkiezen. Of de kaas. Nu heb ik zijn boek in handen. De Nederlandse Kaasplank. En Maarten’s enthousiasme spat ook daar vanaf. 

Alles wat je aandacht geeft groeit

Het voorwoord wordt geschreven door René Koelman. René is eigenaar van Bourgondisch Lifestyle, importeur/affineur van bijzondere kazen. Begonnen met Franse kazen gaat zijn interesse nu ook uit naar Nederlandse rauwmelkse kazen van vooral kleinere producenten. “We hebben de diversiteit aan boeren nodig. Een boer moet ruimte en plezier hebben om goede kaas te maken, want alles wat je aandacht geeft groeit”. René is dan ook heel blij dat een jonge sommelier als Maarten met dit nieuwe kaasboek inspiratie biedt om Nederlandse kaas te gaan gebruiken op de kaasplank.

kaasplank-boek

Met zijn neus dicht de kaaswinkel uit

Maar wie is Maarten Koek nu eigenlijk? Maarten is ‘Fromager en Sommelier‘ bij sterrenrestaurant Perceel in Capelle aan den IJssel. (update 2018: Maarten werkt daar niet meer, maar bij Booij Kaasmakers!) In het boek verklapt hij dat hij vroeger eigenlijk helemaal niet van kaas hield. In tegendeel. Hij rende met zijn neus dicht de kaaswinkel uit. Kaas waarderen leerde hij pas bij sterrenrestaurant De Zwethheul (nu: Aan de Zweth). Daar is zijn enthousiasme geboren. Want hoe meer hij proefde, hoe meer hij wilde weten. Over de kaas en hoe hij die kon combineren met wijn of een andere mooie drank.

De Nederlandse Kaasplant Lavendelhoning

Maarten kijkt, ruikt en proeft. En daar komen bijzondere combinaties uit voort!

Een verhaal op de Nederlandse Kaasplank

Zijn passie leidde tot dit bijzondere boek over Nederlandse kazen. Samen met fotograaf Maaike Petri reisde hij heel Nederland af, op zoek naar bijzondere kaasjes. En Maarten vond ze. Voor zover hij ze al niet kende. Het zijn allemaal kazen met een verhaal. Dat verhaal deelt Maarten in dit boek: “Ik had al een respect voor boeren en kaasmakers, maar na deze ‘road trip’ helemaal”. Kazen als Doruvael, Roodbonter, Remeker en Lady Blue passeren de revue. Maar ook Zwaluwgekwetter, Picobello en een Stroese Dame komen voorbij.

De Nederlandse Kaasplank Harde Hollandse

Welke drank bij de kaas

Maarten vertelt in het boek over elke kaas zijn verhaal. En waar van toepassing het verhaal van de boer of boerin die de kaas maakt. Daarnaast deelt hij zijn favoriete drank bij de betreffende kaas. Dat kan een wijn zijn, maar Maarten schuwt ook bier, port of sherry niet. Zelfs een rode sake komt voorbij! De ‘cheese-pairing‘ moet perfect zijn. En ik moet zeggen, dat doet hij uitstekend!  Achter in het boek is een index opgenomen met de verschillende kazen die zijn besproken. Ze staan in alfabetische volgorde voorzien van info over o.a. de voorgestelde plek op de kaasplank en het contactadres van de kaasmaker.

De Nederlandse Kaasplank bubbels

Op een heldere manier vertelt Maarten waarom hij welke drank kiest bij elke kaas.

De Nederlande Kaasplank, een kritische noot

Omdat ik (niet geheel toevallig) betrokken ben hij de Boeren Goudse Oplegkaas mis ik daar het complete ‘verhaal’ zoals dat bij de Boeren Leidse Sleutelkaas wel wordt verteld. Boeren Goudse Oplegkaas is het resultaat van een samenwerkingsverband (Presidium)  tussen Slow Food (de internationale non-profit organisatie gericht op lekker, puur en eerlijk voedsel) en twee kaasmakers: familie Captein in Zoeterwoude en familie Van der Poel in Rijpwetering. Het logo ‘Boeren Goudse Oplegkaas’ is derhalve beschermd en behouden aan de kazen van de twee betreffende bedrijven. Alle info vind je op de website van de Boeren Goudse Oplegkaas.

Desalniettemin en zeker: een aanrader dit boek! Ik ben fan!

Dit prachtige kaasboek is o.a. te koop via Bol.com 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#kaasboek