Vandaag heb ik weer eens trek in stoofvlees. Vlees dat lekker lang opstaat. En zin in de geur die zo’n potje door je huis verspreidt. Ik bof, want mijn eigen WvD heeft daar ook zin in! 

Mexicaanse ‘Tex Mex’ kruiden

Heel toevallig komt er vandaag op TV een lekker stoofpotje voorbij. Maar niet zomaar één. Het is er een met een Mexicaans tintje. En daar horen, volgens het recept, ‘Tex Mex’ kruiden bij. Nu zijn wij niet zo van de ‘zakjes en pakjes’ dus even googlen leert ons dat zo’n kruidenmengsel bestaat uit ingrediënten die wij allemaal in huis hebben:

  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl chilivlokken
  • 3 el paprikapoeder
  • snufje zout

Daar voegen we ook nog een theelepeltje kokosrasp aan toe. Even stampen in de vijzel en here we go!

Aan de slag met de slowcooker

WvD had al bij onze Turkse slager om de hoek een flink stuk kalfsvlees ‘aan het bot’ gescoord. Dat wrijft hij in met deze home-made Mexicaanse kruidenmix. Hij schroeit het dicht op hoge temperatuur in een braadpttan en legt het daarna in de slowcooker. Het vlees laat hij zwemmen in de rode wijn, samen met een scheutje kalfsfond en… kikkomansaus.
Hij roert de aanbaksels in de braadpan los en bakt ook wat groenten mee: in stukjes gesneden knoflook, ui, venkel, tomaat, prei en paprika. Dat laat hij vijf minuutjes meebakken. Dan voegt hij er een nog een klein scheutje rode wijn aan toe en doet dan dat alles bij het vlees in de slowcooker. Zo’n uurtje of drie stooft dat vlees op een lage stand.

Wat eten we bij deze Mexicaanse stoofschotel

Als ik thuiskom haalt WvD juist het vlees uit de slowcooker en pureert de rest met de staafmixer, zodat er een volle saus ontstaat. De rijst staat al in de rijstkoker en een bonenschotel in de oven. Ook dat ruikt goddelijk! Hij had een pot Marokkaanse witte bonen, stukjes verse gele paprika, vruchtvlees van tomaat en wat uitgelekte mais uit blik gemengd met wat van de home-made Mexicaanse kruidenmix. Dat had hij afgedekt met een dikke laag kaas van Takuhi en 20 minuten in de oven gezet op 180ºC. Op tafel komt, naast al deze heerlijkheden, ook een schaaltje komkommerschijfjes gemarineerd in sushi-azijn wat door de zoet-zuur balans een geweldig tegenhanger is bij de Mexicaanse stoofschotel.

Mexicaanse bonenschotel met witte bonen, gele paprika, tomaat, maïskorrel in home-made Mexicaanse Tex Mex kruiden

Tex Mex Mexicaans stoofpotje Sushi Vinegar

En welke wijn drinken we erbij

En tja, dan ben ik aan de beurt. Want wat drinken we hierbij? Ik duik de wijnklimaatkast in en kies een wijn van de grenache-druif. In dit geval een Spaanse: Marqués de Montañana Garnacha 2013 Selección Especial. Deze wijn uit Calatayud blijkt een goede keuze. De donkerrode wijn is vol en stevig maar heeft volop fruit en een zoetje (mede door het hoge alcoholgehalte van 14,5%). Maar daarnaast  heeft de wijn een lekkere kruidigheid en proef je ook iets getoast en veel tabak. Het gerecht is best heel kruidig, het bijgerecht zoet-zuur. En de wijn? Die pakt alle elementen weer op. Geweldige combinatie dus!

Tex Mex Mexicaans stoofvlees garnacha wijn

Wijn: Jumbo €6,99
Link: Marqués de Montañana