Met Marlene appels bakte ik al eens kerstkoekjes. En ik dronk er een heerlijk glas cider bij. Nu lag er een uitnodiging in de bus voor een bijzondere lunch in de kookboekwinkel van Mevrouw Hamersma met de Marlene appels. Titia Boxma* was er bij en schreef er voor Anne-Wies.NL dit artikel over. Krijg je trek van!

Skiën, wijn en… Marlene appels

Denk je aan Zuid-Tirol, of Süd Tirol dan doemen er vooral beelden op van bergen waar je in de winter heerlijk kunt skiën en in de zomer eindeloos kunt wandelen. Het is ook een bijzonder wijngebied maar wat ik niet wist dat appels, naast wijn het tweede belangrijke exportproduct zijn. En we hebben het hier niet over zo maar een appeltje maar over diverse variëteiten van Marlene, het handelsmerk van het in 1995 opgerichte VOC consortium. De 5000 producenten en 13 coöperaties vormen in Europa de grootste afzetorganisatie van appels.

Marlene appels in mand

Zuid-Tirol: perfect terroir 

Marlene appels zijn zo bijzonder omdat het unieke klimaat van Zuid-Tirol ervoor zorgt dat de appeltjes 300 dagen lang 2000 zonuren op hun mooie schilletje krijgen. Daarnaast is er een groot verschil in dag- en nacht temperatuur en dit zorgt, evenals bij wijndruiven, voor een perfecte zoet/zuur balans. Hierdoor begrijp je goed waarom het consortium gekozen heeft voor de slogan “My father is the mountain. My mother is the mediterranean sun. “I am Marlene – daughter of the Alps”

“I am Marlene – daughter of the Alps”

Salade met Marlene Granny en Sylvaner

Tijdens een uitstekende lunch in de sfeervolle kookboekwinkel van mevrouw Hamersma proefde ik hoe de diverse rassen zoals de friszure Granny (opoe) Smith, mild zoete Red Delicious en Golden Delicious (gouden Liesjes) goed toegepast kunnen worden in de Italiaanse keuken. De oud-chefkok van Toscanini, Wallz Bossma kookte voor ons een  salade van radicchio, Marlene Granny Smith, speck, asiago-kaas en hazelnoten. Zuren, bitters, vet en knapperigheid in één gerechtje. Een goede combi! Hierbij een door Anfors geselecteerde loepzuivere sylvaner van Villscheider.

Marlene appels salade en wijnuitgelicht

Risotto met Marlene Red Delicious en Pinot Nero

Het tweede lunchgerecht was een smeuïge risotto met Red Delicious en venkelworst met een licht anijsachtige smaak. Afgemaakt met een flink rasp Parmezaanse kaas voor de smaakversterking. De venkelworst is  één van mijn favorieten uit de Italiaanse keuken en wordt meestal geserveerd met pasta. Bij de risotto combineerden de balletjes worst echter ook goed en af en toe proefde je een stukje Red Delicious. Net genoeg en niet te overheersend. Erbij een fruitige Pinot Nero van Colterenzio. Niet de meest voor de hand liggen keuze, maar wil je een licht gekoelde rode wijn uit Alto Adige dan kom je al snel bij deze Pinot uit.
Marlene appels risotto

Als laatste een uit elkaar getrokken Apfelstrudel van filodeeg waarbij de rozijnen verwerkt waren in een bolletje Malaga ijs. Een combinatie van smeuïg en knapperig. De lichtzoete rode(!) moscato rosa van Franz Haas paste niet zo goed bij de Apfel maar wel goed bij het ijs. Leuk om weer eens een onbekende autochtone druif te proeven uit Italië.

Marlene appels risotto

 

Marlene appels zijn te koop bij de gespecialiseerde groenteman.

Recepten met Marlene appels zijn te vinden op Foodtube.

*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!