Dat de Italiaanse streek Alto Adige/Zuid Tirol bekend staat om de heerlijk frisse wijnen proefde ik tijdens proeverijen van Elena Walch en Peter Zemmer. Van hen leerde ik dat deze streek ook bekend staat om zijn appelteelt. Ik was dan ook blij verrast toen dit kerstcadeautje uit Alto Adige op mijn deurmat viel: een gezellige doos met een variëteit appels uit Alto Adige. Mét een recept voor kerstkoekjes.

Marlene appels op tas voor de kerstkoekjes

Marlene appels uit Alto Adige

Ik had er nog niet van gehoord, maar Marlene is kennelijk het belangrijkste Italiaanse appelmerk. Ze zijn te koop in verschillende variëteiten. Enig speurwerk leerde mij dat Marlene de afgelopen jaren van een Italiaans een Europees merk is geworden. Ze worden geteeld door het consortium VOG, dat bestaat uit 5.000 producenten en 16 coöperaties. Het is momenteel de grootste Europese organisatie voor de afzet van appels. Het merk Marlene zegt symbool te staan voor de hoge kwaliteit van het fruit uit deze streek. Hoewel ik dol ben op onze Hollandse Elstar vond ik het leuk deze serie Italiaanse appels te proeven. Ze zijn inderdaad heerlijk! En met het recept dat erbij werd geleverd kun je leuke kerstkoekjes bakken!

marlene appels voor de kerstkoekjes

Marlene Kerstkoekjes, wat drink je daarbij?

Een kop koffie of thee is natuurlijk altijd heerlijk bij deze appel kerstkoekjes. Maar denk ook eens aan een glas cider! Cider is een mousserend drankje gemaakt door de vergisting van appels. Het alcoholgehalte is een stuk lager dan dat van wijn: 1,5-3% voor de zoetere variant, de Doux; 4-5,5% voor de droge Brut. Aan de ambachtelijk gemaakte ciders wordt tijdens de bereiding geen extra suiker toegevoegd. Een mooi assortiment ciders vindt je o.a. bij CiderCider.nl, een importeur die ook een winkel heeft in de Rotterdamse Fenix Food Factory. (Nee, ik krijg niets voor deze reclame, ik vind zijn ciders gewoon lekker). En niet alleen bij kerstkoekjes!

cidre-val-de-rance bij kerstkoekjes

Marlene Kerstkoekjes, het recept

Leuk om met kerstmis cadeau te geven, maar ook om lekker zelf van te genieten: overheerlijke kerstkoekjes bedekt met chocolade over een hart van appel. Voor deze kerstkoekjes is gekozen voor Red Delicious appels, die zoet en aromatisch zijn. Tip: je kunt deze kerstkoekjes ook gebruiken als kerstversiering voor in de boom. Boor er een gaatje door, voor je ze in de oven doet. Nadat de kerstkoekjes  zijn afgekoeld haal je er een rood lintje doorheen en tover je de kerstkoekjes om tot originele kerstboom hangers. Houd er rekening mee dat de vulling voor de kerstkoekjes minimaal twee uur moet afkoelen en het deeg een uur rusten.

Ingrediënten voor 10 kerstkoekjes

  • 4 appels (Red Delicious Marlene appels)
  • 50 gram geleisuiker of eventueel gewone suiker
  • 20 gram citroensap
  • 400 gram bloem
  • 200 gram basterdsuiker
  • 300 gram zachte boter
  • 2 eieren
  • 150 gram pure chocolade

Kerstkoekjes, wat je gaat doen

  • Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes en doe ze in een schaal;
  • Strooi de suiker eroverheen en besprenkel met het citroensap
  • Bedek de schaal met plastic folie en zet het geheel ten minste twee uur in de koelkast.
  • Meng intussen de basterdsuiker door de zachte boter en voeg de eieren en tot slot de bloem toe.
  • Maak hiervan een deegbal en laat deze een uurtje rusten in de koelkast.
  • Als de twee uur verstreken zijn doe je de appelblokjes in een grote koekenpan en bak je ze snel op hoog vuur. Haal ze dan van het vuur en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Rol het deeg uit met een deegroller en maak er rondjes van.
  • Doe in het midden van de rondjes een kleine hoeveelheid van de eerder bereide Red Delicious appelvulling en bedek dit met een tweede laagje zanddeeg.
  • Maak eventueel met een rietje een gaatje, waar je later een lintje doorheen kunt halen.
  • Bak de koekjes in circa 10 à 12 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Smelt de chocolade “au bain-marie” en doop de koekjes er voor de helft in.
  • Leg ze op bakpapier en laat ze ongeveer een uurtje drogen.
  • Ziezo! Je verrukkelijke kerstkoekjes zijn klaar!

marlene koekjes kerstkoekjes

Geniet van de kerstkoekjes!
Samen met een heerlijk glas cider!

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Voor meer info kijk je op de website van Marlene appels of neem je contact op met Melman Communicatie van wie ik de appels kreeg toegestuurd.