SVH Wijnmeester Jaco van Hensbergen en voormalig sommelier van restaurant De Bokkedoorns** in Overveen en restaurant Parkheuvel** in Rotterdam gooide in 2014 het roer om: samen met zijn vrouw Sandra vertrok hij naar Nieuw-Zeeland om een jaar in de wijngaarden door te brengen. Nu, ruim 3 jaar later, zijn zij daar nog steeds. Jaco deelt zijn ervaringen in en om de wijngaard op Anne-Wies.NL. Vandaag over de drukste periode van het jaar in de Nieuw-Zeelandse wijngaard! 

Drukste periode van het jaar

Wanneer je verschillende mensen vraagt om hun drukste moment van het jaar te noemen, krijg je diverse antwoorden. Ik denk dat het te maken heeft met hun functie, dan wel interesse. Vraag ik Michiel bijvoorbeeld, dan zal hij antwoorden “winterseizoen”, omdat zijn andere bedrijf (contractor) 1.500.000 planten moet snoeien en wrappen. Vraag ik de eigenaar van een wijngaard bij ons in de buurt, dan antwoordt hij “oogst”, omdat hij zijn druiven verkoopt en er dus dan geld binnenkomt. Ikzelf vind de periode van december tot en met half februari de meest hectische.

Veel verschillende werkzaamheden

Er moeten in deze periode zo verschrikkelijk veel verschillende werkzaamheden gedaan worden. Aan het begin nog een herhaling van zetten, denk aan wires liften of voor een tweede keer bud rubben. Verder wordt er getrimd, bladeren uit de fruitzone weggehaald, maaien van het gras, druiventrossen tellen, netten ophangen zodat de vogels moeilijker bij het fruit kunnen komen, de netten moeten worden vastgeklipt en fruit moet worden afgeknipt. Ik kan nog even doorgaan, maar dat komt allemaal wel in de updates in de komende weken.

Oidium, een nare schimmelziekte

Het jaar 2018 is niet zo best begonnen. Het is al enkele weken ideaal powdery mildew weer, of oidium zoals het in Nederland genoemd wordt. Oidium kan de winter overleven op bijvoorbeeld beschadigde scheuten die gebruikt zijn als fruitdrager voor het nieuwe jaar. In het voorjaar moet je regelmatig checken of je de eerste symptomen ziet op bladeren. Oidium kan ook voorkomen op de scheuten en zelfs op het fruit. Dit is helaas bij ons ook gebeurd. Zie foto hieronder. Van ontbloeming (begin december voor pinot noir) tot aan volledige fruitset is het risico van oidium op zijn hoogst.

Jaco 1 Nieuw-Zeeland Oidium, Powdery mildew

Collard leaf plucker

Enkele belangrijke zaken hebben wij gedaan om vervolguitbraken te reduceren. Zoals eerder verteld, verwijder ik gedeeltelijk handmatig de bladeren uit de fruitzone, de pinot noir reserve en chardonnay  wordt ge-delateralized en ook gebruikten wij dit jaar een ‘Collard leaf plucker’. Aan beide kanten voorop de tractor zitten twee ronde ‘pluckers’ die de bladeren naar zich toe zuigen, vermorzelen en wegblazen.

Jaco 2 Tractor in de wijngaarde Nieuw-Zeeland

Foto boven: de Collard leaf plucker in de wijngaard.
Op de linkerfoto hieronder zie je hoe het was, op de rechterfoto het resultaat.

Naderhand waren wij nog niet heel tevreden met het resultaat, dus hebben wij de halve wijngaard nog extra met de hand van bladeren in de fruitzone ontdaan. Tevens hebben wij meteen een ‘fruitdrop’ gedaan. Het fruit dat erg aangetast was, ligt dus nu al op de grond….Ik kreeg gelukkig hulp van de boys uit Vanuatu. Zij zijn seizoenwerkers uit de Pacific en werken voor het andere bedrijf van Michiel.

Jaco 6

Canopy management

Dit jaar hadden wij de canopy van de chardonnay, op zijn Bourgondisch, laag willen houden. Doordat er twee keer bladeren verwijderd zijn, laat ik de canopy nu tot 2 meter hoog groeien. Let wel, ons fruit hangt wat verder van de grond dan de, over het algemeen, Europese aanpak. Het fruit hangt helemaal vrij en nu hebben de bladeren uit de top nodig voor het vervolg van de veraison.

Jaco 5

Dit jaar lieten wij ook ‘harvesters’ (oogstmachines) binnenkomen die de planten even door elkaar schudden. In een tros zijn er altijd druiven die vatbaar zijn voor grijze rot en deze worden van de tros geschud. Deze aanpak verkleint het risico op rot met wel 60%, dus dat is zeker de moeite waard. Tevens had het die ochtend geregend en nu was de canopy weer droog, want wat nat kan je worden als je met hoofd, schouders en armen in de canopy bezig bent. De oogstmachines zijn complete apparaten. Ze worden ook gebruikt om te sprayen, leaf plucking, als stripmachines na het snoeien en natuurlijk ook tijdens de oogst.

Jaco 7 oogstmachine

Trimmen 

In een ideale wereld trimmen wij twee keer voor kerst, daarna een keer in de tweede week van januari en net voordat de netten langs het fruit worden gespannen (daarna wellicht nog een keer, dit hangt af van de condities). Op de foto hieronder zie je naast mijn vinger waar er voor het eerst getrimmd is. De ‘growingtip’ is afgestorven (bruin) en de eerstvolgende lateral zal na een paar dagen deze functie over gaan nemen. Je ziet dat de scheut verder is gaan groeien. Dit is pinot noir en deze trimmen wij op dezelfde hoogte af als de eerste keer, 2 meter. Sauvignon blanc wordt elke keer verhoogd en eindigt op 2.15 meter van de grond.

Jaco 8 getrimmde plant

Second set

Een lateral groeit altijd later en geeft ook fruit, second set zoals wij dat noemen. Zie foto hieronder. De pinot rassen zijn hier gevoelig voor, dus wij moeten dit “fruit” weg gaan knippen. Het voordeel van de de-lateralizing in chardonnay en pinot noir reserve is dat wij de laterals al weggehaald hebben in de fruitzone en er dus geen second set kan ontstaan. In februari ga ik alsnog wat fruit wegknippen in drukke gedeeltes en neem dan de second set mee bij de overige pinot noir en pinot gris. Sauvignon blanc is niet heel erg vatbaar voor second set, een pak van mijn hart……

Jaco 9

Hoge score Sjacru Pinot Noir

Vorige week ontvingen wij vanuit Amerika (Wine & Spirits) 92 punten voor onze eerste jaargang Sjacru Pinot Noir 2015. Dit is onze Grand cru (reserve) waar ik heel trots op ben. In 2016 vonden wij het resultaat niet goed genoeg, dus wij hebben deze jaargang overgeslagen. De 2017 gaat wel gebotteld worden. Heel funky, floraal, gedroogde kruiden en dus totaal niet zoals de fruit gedreven stijl van onze Eradus Pinot noir. Is de ene beter dan de andere? Nee, zij zijn anders in te passen in het dagelijks leven en kunnen dus makkelijk zij aan zij staan!

Jaco 10 Pinot Noir fles

De veraison is begonnen, volgende week een beetje meer uitleg hierover, maar onderstaande tros zal ik wekelijks fotograferen, zodat je de ontwikkeling kunt zien.

Jaco Tros 1

Laat het snel februari zijn, dan worden de slapeloze nachten wat minder en gaan we aftellen naar de oogst. Dit groeiseizoen loopt tien dagen tot twee weken voor op het gemiddelde, dus wij ver wachten omstreeks maart 18 te beginnen met oogsten…..

Voor het moment….

Santé!
Jaco

LINKS:

Meer over Jaco en zijn wijngaardavonturen lees je hier.

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jaco