Deze Italiaanse ‘bitterballen’ zijn gemaakt van risotto rijst. Arancini heten ze. De knapperige risotto balletjes zijn een specialiteit uit Sicilië, maar inmiddels zijn ze in heel Italië te vinden. Soms ter grootte van een bitterbal, soms in de vorm van een kegel. Ze zijn heerlijk en… heel handig om restjes risotto van de vorige dag op te maken. Voeg er eventueel wat groenten aan toe voor extra bite. En… welke wijn is lekker bij risotto balletjes? 

Wat drink je bij risotto balletjes?

Deze Italiaanse risotto balletjes frituur je en daardoor zijn ze redelijk vet. Daarbij past heel goed een verfrissende mousserende wijn. Die spettert je mond weer lekker schoon. Bij de risotto balletjes kies je natuurlijk een Italiaanse bubbel zoals deze Prosecco Serre 58 Superiore DOCG Brut van Azienda Serre. Dit is een krachtige, frisse prosecco met een fijne en verfrissende mousse. Overigens kun je bij Bubbles By Bruud voor nog veel meer Italiaanse bubbels terecht!

Prosecco serre_58_PS (1)

 

Italiaanse risotto balletjes, het recept

Ingrediënten voor 12 Italiaanse risotto balletjes      

  • 200 gram Riso Gallo risottorijst
  • 1 ui
  • 100 gram zongedroogde tomaatjes, kleingesneden
  • 0,6 l groentebouillon
  • 1 glas witte wijn
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 bolletje mozzarella
  • 1 ei, losgeklopt
  • paneermeel
  • boter
  • peper en zout

Wat je gaat doen:

  • Snipper de ui en fruit deze kort in een beetje boter
  • Voeg de risottorijst toe en bak kort mee
  • Blus de risotto af met de witte wijn
  • Nu kan de groentebouillon in kleine hoeveelheden bij de risotto
  • Laat het pruttelen en blijf roeren terwijl de rijst de bouillon in zich opneemt. Dit herhaal je totdat alle bouillon op is
  • Voeg de zongedroogde tomaatjes en de Parmezaanse kaas toe aan de risotto
  • Breng eventueel op smaak met peper en zout en laat de risotto afkoelen
  • Snijd de mozzarella in blokjes
  • Maak een bolletje van de risotto, met in het midden de mozzarella
  • Haal het risottoballetje door het losgeklopte ei en dan door het paneermeel op een bordje
  • Laat de risottoballetjes iets opstijven in de koelkast
  • Verwarm de frituurpan op 180 graden en bak de Italiaanse bitterballen in 5 minuten goudbruin
  • Je kunt ook een pannetje met olie verwarmen tot 180 graden en de risottoballetjes daarin bakken

Arancini Bitterballen Foto: Tot PR

 

Eet smakelijk, geniet ervan!

LINKS:

Importeur Prosecco Serre: Bubbles by Bruud

Meer over Prosecco: klik hier

Meer over Riso Gallo: mijn verhaal over Riso Gallo plus recept

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje, recept of wijn-spijs advies missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#vegetarischrecept