Wegens succes in de herhaling! Drie jaar geleden alweer maar man man man…. wat was dit een heerlijke avond. We kregen eters en doken weer eens lekker een dagje de keuken in…

“Vandaag gaan we Italiaans. We maken burrata met bloedsinaasappel naar een recept van Yotam Ottolenghi, vitello tonnato, ossobuco en tot slot een tiramisu. En… welke wijn bij Italiaanse gerechtjes? Franciacorta, een houtgerijpte Sauvignon Blanc, Barolo, Marsala…. “

Mousserend: Rheinhessen of Franciacorta?

We beginnen met twee mooie mousserende wijnen. Beiden zijn gemaakt volgens de méthode traditional, dus net als champagne heeft de tweede gisting in de fles plaatsgevonden. De eerste is de Tirus Cuvée Brut van Wagner Stempel, een wijn die ik meebracht van een bezoek aan het wijnhuis in Rheinhessen. Hij heeft een zachte mousse, rijpe tonen van gist, maar is toch lekker fris. Daarna proeven we de Elisabetta Abrami Franciacorta. Die is wat krachtiger en ook heerlijk fris. Samen met wat olijven en Italiaanse soepstengeltjes omwikkeld met dun gesneden Parmaham een mooi begin!

Wagener Stempel en Franciacorta

Burrata met bloedsinaasappel en Sauvignon Blanc

Het eerste voorgerechtje is een variatie op een gerechtje uit het kookboek NOPI  van Yotam Ottolenghi en Ramael Scully. Burrata (dat is mozzarella met room van binnen) en bloedsinaasappel met een sausje van olijfolie, honing, knoflook, zout, lavendel en korianderzaadjes. Heerlijk! We drinken er een Chileense Sauvignon Blanc bij en dat is een supermooie combinatie. De aromatische smaken van de korianderzaadjes en lavendel, het zoet van de honing en het bitter van de sinaasappel komen in de wijn allemaal terug.

Burrata en Sauvignon Blanc

Vitello Tonnato en houtgerijpte Sauvignon Blanc

Bij de heerlijke door mijn WvD huisgemaakte Vitello Tonnato (zelfs de verse ansovisjes waren door hem zelf ontgraat) laat ik de Lismore Barrel Fermented Sauvignon Blanc blind proeven. Niemand vermoedt dat het een Sauvignon is. Lugana, Viognier, Chardonnay…. De verrassing is groot als ik de fles onthul. Over één ding zijn we het eens: deze houtgerijpte Zuid-Afrikaanse wijn van Lismore is heerlijk bij de Vitello!

Ossobuco, drink je rood of liever wit?

Bij de Ossobuco, een Milanees gerecht van langzaam gebraden kalfsschenkel met Italiaanse kruiden en groenten, heb ik een Barolo uitgezocht. Daar houden onze gasten wel van. Maar omdat we van vergelijken houden én we nog een paar flessen open hebben staan proeven we die ook bij de Ossobuco. De Jordan Inspector Péringuey Chenin Blanc is een heerlijk frisse witte wijn, maar te fris voor bij het gerecht. De Terre d’Amandiers, een krachtige, houtgerijpte Chardonnay uit de Languedoc, is bij de witte favoriet. Hij past heel mooi bij het gerecht! De Tinto Monastrell van Telmo Rodrigues, naast de Barolo, overigens ook. De Monastrell is sappig en zacht-kruidig. De Barolo is gemaakt in een moderne stijl met veel fruit, sap en een fijne kruidigheid. We smullen en genieten.

Tiramisu met én bij Marsala

Dan is het tijd voor het dessert. Tiramisu betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als ‘pep mij op’. Over het ontstaan van het toetje bestaan verschillende verhalen. Het zou speciaal zijn uitgevonden voor een voorname Italiaanse graaf. Of de Venetiaanse dames maakten het voor hun minnaars zodat die na een dag hard werken nog voldoende energie zouden hebben om hen te behagen. Er zijn zoveel verhalen, maar nog meer recepten. Wij gaan vandaag voor de originele: die met geklopt eiwit, koffie en… Marsala. Voor IN de Tiramisu gebruiken we een simpele Marsala: Marsala Fine van Cantine Pellegrino. Voor ERBIJ een bijzonder mooie: Marsala Vergine Riserva van Lombardo Fu Giuseppe. Maar… wat was ook alweer Marsala?

Marsala

Marsala en het solerasysteem

Marsala is een versterkte wijn uit de omgeving van het dorp Marsala in het westen van Sicilië. Hij kan worden gemaakt van verschillende rode en witte druivenrassen waaronder grillo, inzolia, nero d’avola catarrato. De gisting van de wijn wordt gestopt door toevoeging van alcohol. Aan de ‘Fine’ wordt ingekookte druivenmost toegevoegd en hij mag na een jaar rijping verkocht worden. Sommige Marsala’s echter rijpen, net als sherry,  jarenlang in een solera-systeem. Dat is ook het geval bij de Marsala die wij BIJ de Tiramisu drinken. Die heeft minimaal 10 jaar in het solera-systeem doorgebracht en mag daardoor het predikaat ‘Vergine’ dragen. Hij is droog en doet denken aan een Oloroso sherry. Geweldig bij de Tiramisu, maar ook bij de kaasjes waar we daarna van genieten.

Marsala en Tiramisu

Marsala bij de kaas, of toch nog een Barolo?

We genieten van de prachtige Marsala bij onze kaasjes. Maar er brandt nog een mooie Barolo in de wijnklimaatkast. Met zulke fijne wijnvrienden delen we die graag. De Barolo van Renato Ratti is ook zo’n heerlijk souvenir van een mooie wijnreis. Jammer dat ik daarvan geen verslag heb geschreven. Gelukkig hebben we de wijn nog :-)!

Renato Ratti Barolo Conca

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!