Hoewel Georgië een van de oudste wijnlanden is (er wordt zelfs aangenomen dat de Georgiërs het wijnmmaken hebben uitgevonden!), zijn Georgische wijnen buiten de landsgrenzen nog altijd vrij onbekend. Maar daar komt langzaamaan verandering in. Vanavond proeven we Orange Wines! 

Georgië proeven in goed gezelschap

Een 14-tal (culinair-) journalisten verzamelt zich op een donderdagavond in Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel voor een proeverij van Georgische wijnen, Orange Wines met aansluitend een wijn-spijs diner. Voor dat laatste is de bekende Georgische chef Giorgi Rokashvili (restaurant Pheasant’s Tears) samen met zijn echtgenote speciaal overgekomen. Bernard Nauta, de importeur (AndereWijn.nl), zorgt voor de wijnen. We proeven ze in gezelschap van de Georgische Nugzar Ksovreli (General Director Koncho & Co) en Mikheil Kobaladza (Exportmanager Tibilvino).

Georgië, de Orange Wines en rode

Orange wines 

We proeven 10 witte wijnen en 5 rode. Opvallend is de kleur van de meeste witte: die zijn niet wit maar oranje; in verschillende kleurschakeringen van licht naar donker. Normaal gesproken worden bij de bereiding van witte wijn de schillen en pitten direct gescheiden van het sap. Bij de orange-wijnen weken die echter enige tijd mee (maceratie) . Dit geeft de Orange Wines de bijzondere oranje-tinten. Daarnaast komen er aroma’s en smaakstoffen in de wijn die je in ‘gewone’ witte wijn bijna niet proeft, zoals de (meer of minder bittere) tannines.

“Orange wines uit de Georgische qvevri’s: witte wijnen met meer kleur en tannines”

Georgië, Orange Wines en de qvevri’s

Hoewel bij de wijnbereiding in Georgië steeds modernere technieken worden gebruikt, houdt men tevens vast aan oude tradities. Men gebruikt voor de bereiding van sommige wijnen nog de zogenaamde qvevris’: amfora’s van aardewerk. Die zijn geheel ingegraven in de grond; alleen een deksel steekt boven de bodem uit. Hele trossen worden in deze amfora’s van aardewerk gedaan en de natuur kan zijn gang gaan. In de grond is het koel, waardoor de vergisting langzaam en op de juiste temperatuur plaatsvindt. Tijdens de rijping wordt er niet ingegrepen, slechts batonnage wordt toegepast. Belangrijk voor het wijn maken in de qvevris’ is, dat je moet werken met supergezond ‘materiaal’. Zo moeten niet alleen de druiven maar ook de stelen rijp zijn.

“Minder dan 5% van de Georgische wijnen wordt nog slechts in qvevri’s opgevoed”

Georgië, de gerechtjes bij de Orange Wines

Na de proeverij van deze bijzondere wijnen (proefnotities aan het eind van deze blog) schuiven we aan een lange tafel aan. Chef  Giorgi Rokashvili heeft ge-wel-dig-e gerechtjes voor ons bereid. De tafel wordt, geheel naar Georgische traditie, volgezet met borden vol kaasjes, salades, groentes en meer. Wát een heerlijkheden! Giorgi heeft zelfs uit zijn thuisland een bijzondere, op mini-prei gelijkende groente meegenomen. Zó vers, zóveel smaak! En daarna volgen ook nog eens een supermals lamsstoofpotje, iets dat lijkt op varkensknie, kippenlevertjes, een bonenschotel, gefermenteerd kappertjes….. Véél kruiden! Koriander, knoflook en granaatappelpitjes zijn de rode draad. Top!
Na onderstaande foto-impressie mijn proefnotities…

Georgië Mevrouw Hamersma

Mevrouw Hamersma is er klaar voor!

Georgië de chefs in de keuken

Georgische chef Giorgi Rokashvili (restaurant Pheasant’s Tears) en zijn echtgenote bereiden de maaltijd voor.

Georgië: groentes

Véél groenten, verse kruiden en…..

Georgië granaat

….. granaatappelpitjes.

Georgië, kaas

 

Georgië courgette/aubergine

Georgië, voor

Georgië stoofpotje

Georgië, de wijnproeverij. Wit/Orange

1) Qvevris Rkatsiteli 2013, regio Kachetië, wijnhuis Tbilvino, druiven: rkatsiteli
De druiven zijn iets gekneusd en vervolgens met een deel van de stelen gefermenteerd en een half jaar gerijpt in de qvevri.
Licht goudgeel, bloemig: lelies. In de mond ook bloemig, kruidig, mineralig, honing, sappig.
A-W 8/10

2) Koncho Rkatsiteli Qvevri 2012, regio Kachetië, wijnhuis Koncho&Co, druiven: rkatsiteli
De druiven zijn iets gekneusd, gefermenteerd en vijf maanden gerijpt in de qvevri gevolgd door een jaar rijping in gebruikte eikenhouten vaten.
Goudgeel, richting amber. Neus wat gesloten, veel minder fruit dan de vorige wijn, droog, stroeve tannines, afdronk veel bitters.
A-W: 7/10

3) Koncho Kisi Qvevri 2012, regio Kachetië, wijnhuis Koncho&Co, druiven: kisi
De druiven zijn iets gekneusd, gefermenteerd en vijf maanden gerijpt in de qvevri waarna een rijping volgde van tien maanden mini gebruikte eiken vaten.
Bloemige neus; rond en licht bloemig in de mond, iets stroeve tannines. Afdronk lang, fris, kruidig (witte peper)
A-W: 7,8/10

4) Qvevris Kisi 2015, regio Kachetië, wijnhuis Tbilvino, druiven: kisi
De druiven zijn iets gekneusd en vervolgens met een deel van de stelen gefermenteerd.
Deze wijn is behoorlijk oranje. In de neus gesloten; metalig, ijzer en stroef in de mond. Mist fruit. Wellicht nog te jong?
A-W 6,8

5) Vinoterra Kisi 2012, regio Kartlië, wijnhuis Schuchmann Wines, druiven: kisi
De druiven zijn iets gekneusd, gefermenteerd en vervolgens zes maanden gerijpt in de qvevri waarna 12 maanden rijping in eikenhouten barriques plaatsvond. Ongefilterd.
Oranje van kleur, bloemig in de neus naast gedroogde abrikozen. Dat komt terug in de mond. Tannines komen later door. Bittertje in de afdronk.
A-W 7,5/10

6) Vinoterra Mtsvane 2014, regio Kartlië, wijnhuis Schuchmann Wines, druiven: mptsvane
De druiven zijn iets gekneusd, vervolgens gefermenteerd en daarna zes maanden gerijpt in de qvevri. Ongefilterd gebotteld.
Oranje; bloemig en fruitrijk in de neus; tannines behoorlijk aanwezig maar toch heel sappig; afdronk fris, bittertje, witte peper. Stevige wijn. Eetwijn.
A-W 8,1/10

7) Gotsa Rkatsiteli-Mtsvane 2015, regio Kartlië, wijnhuis Gotska Family Wines, druiven: rkatsiteli, mtsvane en khikhve.
De (biologische geteelde) druiven zijn iets gekneusd en vervolgens met steel en al gefermenteerd en zeven maanden gerijpt in de qvevri. Deze natuurwijn is ongefilterd gebotteld.
Oranje-bruin, gedroogde abrikozen in de neus. Sappig, heel licht stroeve tannines, amandel, bittertje. Alcohol duidelijk aanwezig (14%). Afdronk fris met wit pepertje.
A-W 8,3/10

8) Gotsa Mtsvane 2015, regio Kartlië, wijnhuis Gotsa Family Wines, druiven: mtsvane
De (biologisch geteelde) druiven zijn iets gekneusd en vervolgens met de stelen gefermenteerd en zeven maanden gerijpt in de qvevri. Ongefilterd gebotteld.
Oranje; gedroogde abrikoos en mineralen (ijzer) in de neus; in de mond komt dat terug. Iets stroef mondgevoel, flinke zuren en ziltig. Alcohol duidelijk waarneembaar (14,7%).
A-W 7,9/10

9) Satrapezo Mtsvane Kvevri 2013, regio Kachetië, wijnhuis Telavi Wine Cellar, druiven: mtsvane.
De druiven zijn iets gekneusd en vervolgens zonder de stelen gefermenteerd en zeven maanden gerijpt in de qvevri en daarna acht maanden in eikenhouten vaten. Ongefilterd.
Iets lichter van kleur dan de vorige wijn. In de neus (nog?) gesloten. Sappig, rond, fris wit fruit en een bloemige kruidigheid. Heel toegankelijk en elegant.
A-W 8,9/10

10) Pheasant’s Tears Shavkapito 2012, regio Kachetië, wijnhuis Pheasant’s Tears, druiven: mtsvane.
Deze wijn bracht chef Giorgi Rokashvili extra aan. Hele trossen zijn licht gekneusd en vervolgens gefermenteerd en enkele maanden gerijpt in de qvervri.
Heel fris en bloemig in de neus; sappig, rond, geen storende tannines, gele appel, rozenblaadjes, iets rokerig. Klein bittertje. Afdronk lang, fris en bloemig.
A-W 8,3/10

Georgië, de wijnproeverij. Rood

11) Tbilvino Saperavi 2014, regio Kachetië, wijnhuis Tbilvino, druiven: kisi
De druiven zijn gefermenteerd in roestvrijstalen vaten.
Paarsrood; kersenfruit in de neus. Sap, niet dik, licht stroeve tannines. Frisse afdronk, zoete kersen.
A-W: 7,8/10

12) Koncho Saperavi Qvevri 2013, regio Kachetië, wijnhuis Koncho&Co, druiven: aleksandrouli.
De druiven zijn iets gekneusd en gefermenteerd en gerijpt in de qvevri.
Paarsrood; veel fruit in de neus; veel sap, licht kruidig, witte peper; frisse afdronk
A-W 7,8/10

13) Qvevris Saperavi 2013, regio Kachetië, wijnhuis Tbilvino, druiven: kisi
De druiven zijn iets gekneusd, met een deel van de stelen gefermenteerd en een half jaar gerijpt in de qvevri.
Confiture, bramenjam in de neus; sap, medium body, milde tannines, licht mineralig. Afdronk fruitrijk en sappig. Kruidig.
A-W 8,2/10

14) Satrapezo Saperavi Qvervi 2012, regio Kachetië, wijnhuis Telavi Wine Cellar, druiven: saperavi.
De druiven zijn iets gekneusd en vervolgens zonder de stelen gefermenteerd en zeven maanden gerijpt in de qvevri. Daarna volgde een rijping van achttien maanden in gebruikte eikenhouten vaten. Ongefilterd gebotteld.
Zoetig in de neus. Veel sap, rond, bessen, mineralig: licht zilt, witte peper, groene kruiden. Afdronk donker fruit. Lichte, fruitrijke stijl.
A-W 8,5/10

15) Pheasant’s Tears Shavkapito 2015, regio Kartlië, wijnhuis Pheasant’s Tears, druiven: shavkapito.
De (biologisch geteelde) druiven zijn iets gekneusd en met steel en al gefermenteerd in de qvevri. Ongefilterd gebotteld.
De wijn komt niet helemaal zuiver over. ‘Vlurkig’: vleugje kurk. Gelukkig is er een tweede fles aanwezig en die is mooi! Véél sap, dik donker fruit en een fijne zoete kruidigheid.
A-W: 8,9/10

Proef Georgië, het gezelschap aan tafel

Mooie gerechtjes en OrangeWines…
het bleef nog lang gezellig!

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Importeur: Anderewijn.nl

Bezoek ook: Mevrouw Hamersma Kookboekenwinkel