Laatst nodigde ik gasten uit voor de kaasfondue. Naast de traditionele Zwitserse, met Emmentaler en Gruyère, maakte ik een fondue van geitenkaas. Mijn bezoek had er niet veel vertrouwen in dat ze dat lekker zouden vinden. Maar…. dat pannetje was als eerste leeg! En de rosé die we erbij dronken paste perfect. Aanrader!

Dune Gris de Gris, Sable de Camargue IGP 2016

De wijngaarden waar de grenache- en carignandruiven voor deze wijn vandaan komen bevinden zich in het Zuid-Franse beschermde natuurgebied de Camargue. Naast wijn is het gebied vooral bekend om zijn moerassen, roze flamingo’s, stieren en wilde grijswitte paarden. De bodem in de wijngaarden bestaat vooral uit, de naam ‘Sable’ zegt het al: zand. Deze bodem blijkt uitermate geschikt voor het maken van een delicate stijl rosé. Gris de Gris is dan ook een specialiteit in de wijnstreek ‘Sable de Camargue’.

Waarom hij lekker is bij de Fondue van Geitenkaas

De Dune Gris de Gris is bleek zalmroze van kleur. In de neus tonen van vers rood fruit, perzik en een zachte mediterrane kruidigheid. In de mond is hij heerlijk fris en opwekkend. Die mediterrane, zoete kruidigheid past heel mooi bij de zoet-rinse smaak van de geitenkaas. De wijn is lekker licht en fris, wat bij een kaasgerecht (altijd toch wat aan de zware kant) heerlijk is. Ook schoont hij je mond lekker op na een hapje geitenkaasfondue. Aanrader, niet alleen bij deze fondue. Ook als aperitief of bij een visje van de BBQ (sardientjes!) doet hij het uitstekend!

DUNE_ROSE gris de gris bij fondue van geitenkaas

“Delicaat, lekker fris met vers rood fruit en een mediterrane kruidigheid”
Anne-Wies: 7,9/10

Fondue van geitenkaas, het recept

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

  • 350 gr belegen geitenkaas (zonder korst gewogen), geraspt
  • 150 gr zachte geitenkaas(ook zonder korst) en in blokjes gesneden
  • 350 ml droge witte wijn
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 2 tl maizena + 1 el witte wijn
  • 1 tl verse  tijmblaadjes
  • Zwarte peper uit de molen (en eventueel wat zout)
  • Om te dippen: stevig brood en wat rauwkost zoals reepjes paprika, bloemkool- of broccoli roosjes, witlofschuitjes, plakjes komkommer etc.

Wat je gaat doen:

  • Breng de wijn met de knoflook aan de kook
  • Zet het vuur iets lager en voeg onder voortdurend roeren de geraspte geitenkaas geleidelijk toe aan de wijn. Zorg dat de massa op temperatuur blijft, maar niet kookt
  • Voeg vervolgens de blokjes zachte geitenkaas toe en roer door tot ze gesmolten zijn
  • Als het geheel niet goed bindt, meng je de maizena met de eetlepel witte wijn en voeg je dit al roerend toe aan het kaasmengsel totdat het geheel goed gebonden is
  • Voeg de verse tijm toe en naar smaak zout en peper uit de molen.
  • Serveer de geitenkaasfondue met stukjes stevig stokbrood en lekker veel rauwkost. Én natuurlijk de Gris de Gris Dune Rosé!

Zomerse recepten met kaas op de BBQ? Klik hier 

Leuke LINKS:

#vegetarischrecept