Wegens succes in de herhaling: deze kip met citroen risotto maak je in een handomdraai. Lekker en niet ingewikkeld. Terwijl de kip op staat maak je de risotto. Ik genoot van dit gerecht samen met een glas Viognier van het bekende wijnhuis Chapoutier. Waarom dat zo goed bij elkaar smaakt? Lees maar verder…

Viognier Domaine des Granges de Mirabel
Coteaux de l’Ardèche

De Viognier Domaine des Granges de Mirabel is een wijn uit de stal van het bekende wijnhuis Chapoutier. Michel Chapoutier is dé pionier van de biodynamische wijnbouw in de Rhône-streek. De druiven voor deze Viognier Domaine des Granges de Mirabel worden biologisch verbouwd. De wijngaarden van liggen op 350 meter hoogte aan de voet van het plateau van Coiron. De viognier die er groeit profiteert van een gunstig microklimaat op vulkanische zuidhellingen. De druiven worden geoogst als ze zeer rijp zijn. De vinificatie vindt plaats in temperatuurgecontroleerde vaten op 16 tot 18 graden. In het voorjaar na de oogst wordt de wijn gebotteld.

Waarom bij de kip met citroen risotto

De wijn is bijna goudgeel. In de neus perzik, honing en witte bloemen. Fris in de mond met ook weer honing en een lichte mediterrane kruidigheid (tijm, rozemarijn). De wijn is rond en vol, maar heeft ook iets citrus wat hem lekker fris maakt. De afdronk is lang, ook licht kruidig met een klein grapefruit bittertje. In de smaak combineren rondeur en frisheid. Het frisse in de wijn en de mediterrane kruidigheid maakt hem lekker bij de frisse citroen en de tijm in de kippenpoten. Zijn ronde karakter past goed bij de vlezige poten en de risotto die wij erbij aten.

Citroen-kip en DOMAINE DES GRANGES DE MIRABEL VIOGNIER

“Vol, rond en fris, met een mediterrane kruidigheid”
A-W 8/10
Verkooppunten van de wijn: importeur Oud Reuchlin & Boelen

Kip met citroen risotto, het recept

Wat je nodig hebt voor 2 personen

Voor de kip:

  • 2 kippenpoten
  • 2 plakken citroen
  • 4 takjes tijm
  • 1 grote teen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, grof gehakt
  • 2 dl kippenbouillon
  • 100 ml witte wijn
  • zout en peper
  • 4 cocktailprikkers
  • olijfolie om te bakken

Voor de citroen-risotto:

  • 150 gr risotto-rijst
  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 100 ml witte wijn
  • 1/2 l kippenbouillon
  • 1/2 citroen
  • Parmezaanse kaas
  • Peper en zout

Wat je gaat doen:

  • Maak voorzichtig het vel van de kippenpoten aan 1 kant los
  • Stop de citroenplakken onder het vel, samen met de tijm en de fijngehakte knoflook
  • Zet het vel weer vast aan het vlees met de cocktailprikkers
  • Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en braad de poten in 5-10 minuten op hoog vuur aan beide kanten bruin
  • Zet het vuur ietsje lager en voeg de ui toe; laat even meebakken tot die iets glazig is
  • Giet dan de witte wijn en de bouillon toe en laat de kippenpoten daarin langzaam gaar worden (30-45 minuten)
  • Terwijl dit op staat maak je de risotto:
  • Verhit in een pan met dikke bodem de 2 el olijfolie en bak het fijngehakte uitje licht glazig
  • Voeg de risottorijst toe en bak een minuut of 2 al roerend mee
  • Blus af met de witte wijn en laat de risottokorrels al roerend al het vocht opnemen
  • Voeg dan een soeplepel bouillon toe en roer door tot alle vocht is opgenomen.
  • Herhaal dit lepel voor lepel tot de risotto gaar is. Dat duurt zo’n 20 minuten gemiddeld
  • Boen tussen het roeren door de halve citroen goed schoon, pers uit en rasp de schil fijn
  • Roer het sap en de rasp op het laatst door de risotto en laat het geheel een minuut of 2-3 van het vuur af rusten
  • Voeg naar smaak peper en zout toe
  • Serveer de kippenpoten met de risotto en wat grof geraspte Parmezaanse kaas

Citroen-kip, citroen risotto en Viognier van Chapoutier

Geniet ervan, samen met de Viognier!

LEUKE LINKS:

Meer recepten met wijnadvies? Klik hier
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!