Portugal kent wel meer dan veertig porthuizen. Cálem Port is daarvan een van de meeste bekende: in Portugal is geen winkel te vinden die geen Cálem Port in de schappen heeft staan. Ook in Nederland is men dol op deze port. Cálem Port staat immers bekend om zijn goede port tegen een aantrekkelijke prijs. 

Cálem Port staat voor kwaliteit

Cálem Port is in 1859 opgericht door António Alves Cálem. De port werd naar Brazilië geëxporteerd en exotisch hout werd mee terug genomen. Dit deed Cálem met eigen schepen, de zogenaamde ‘caravelles‘. Een afbeelding van zo’n schip is in het logo van Cálem Port terug te vinden. Vier generaties lang bleef het bedrijf in handen van de familie. Het maken van een port van uitstekende kwaliteit was het streven. Ook toen het porthuis in 1998 door de Sogevinus Groep werd ingelijfd is daar niets aan veranderd. De vele prijzen die de Cálem ports winnen bewijzen dat.

Calem Porto Quinta do Arnozelo (2)

Quinta do Arnozelo is prachtig gelegen midden tussen de steile terrasvormige wijngaarden

De productie van Cálem port

De druiven voor de port van Cálem komen van Quinta do Arnozelo. Deze quinta ligt op een prachtige locatie tussen de steile wijngaarden in de Douro vallei. De vinificatie van de Cálem port vindt plaats in São Martinho da Anta, waar de moderne wijnmakerij van Cálem zich bevindt. De port wordt vervolgens gerijpt in Vila Nova de Gaia, de stad waar de grote porthuizen hun kelders hebben. Die kelders zijn koel en donker en hebben de perfecte luchtvochtigheid voor de rijping van de ports. Dat is nodig, want sommige ports hebben tientallen jaren nodig voordat ze op de markt komen.

Cálem Port Kelder houten vaten

Cálem White & Dry Porto

Deze witte port van Cálem is gemaakt van de druiven códega, malvasia, donzelinho, esgana en cão. Hij is bleekgeel van kleur met een gouden glans en ruikt fris bloemig. Ook in de mond komt dat terug, naast wat tropisch fruit. Hij is droog, romig, heerlijk fris en heeft een prettig bittertje na. Serveer hem goed gekoeld (8-10 graden) als aperitief. Maar ook bij een salade waarin fruit is verwerkt doet hij het goed. Wij dronken hem bij kort gegrilde tonijn in een jasje van zwarte sesamzaadjes met wat dunne schijfjes gember. Superlekker! En natuurlijk maak je met deze port ook de Port&Tonic (P&T): een heerlijk verfrissende zomerse cocktai! Het is de meest gedronken mix op de terrassen in Portugal – hip onder jongeren – en een lichter alternatief voor Gin&Tonic (G&T). Giet 1 deel port en 2 delen tonic over wat ijsblokjes in een glas. Schijfje citroen en eventueel een muntblaadje erbij en genieten. Ook het proberen waard: Port& Ginger Ale!

Cálem Lagrima Porto

De Cálem Lagrima is gemaakt van malvasia fina, gouveio en viosinho. Lagrima betekent ‘tranen’. Deze naam kreeg de port door de ‘tranen‘ die je ziet aan de binnenkant van je glas als je een slok hebt genomen. Hij is goudgeel van kleur. In de neus (gedroogde) abrikozen, honing en hazelnoot.  De Cálem Lagrima is zoeter dan de White&Dry doordat de gisting eerder wordt gestopt. Daardoor zijn er meer restsuikers over gebleven. Hij heeft echter een lekker fris karakter. Ook deze port is (goed gekoeld) een heerlijk aperitief, en kan ook heel goed bij blauwe kaas.

Cálem Special Reserve Tawny Porto

De Cálem Special Reserve Tawny port is voornamelijk gemaakt van de touriga nacional, touriga francesa en tinta roriz. Een ‘reserve tawny‘ komt van de beste druiven uit de wijngaard en heeft 7 jaar op eiken vaten gerijpt. Dit in tegenstelling tot een ‘gewone’ tawny: die rijpt zo’n drie jaar. De kleur is oranje-roodbruin: getaand/tawny dus, en redelijk transparant. In de neus vooral fris fruit, een tikje koffie, en een frisse kruidigheid. Ook in de mond komt dat allemaal terug. De afdruk is  fris en fruitrijk. Van deze port geniet je na de maaltijd met een stukje Brie de Meaux, eventueel met wat gedroogde abrikozen.

Cálem port Special reserve

Cálem 10 years old

Deze blend van Cálem is niet precies 10 jaar oud, maar is een blend van de gemiddelde leeftijd van de oogstjaren. Hij bestaat uit 30% touriga nacional, 30% tinta roriz, 30% touriga franca en 10% tinta barroca. De kleur is ook hier ‘tawny‘, maar net iets ‘roder‘ en minder transparant dan de vorige port. Hij geeft zich heel mooi in de neus met veel fris fruit, maar ook vanille en een fijne kruidigheid wat allemaal in de mond terugkomt. Serveer deze port op zo’n 12-14 graden. Heerlijk om van te genieten bij wat oude kaas.

Cálem Colheita 1998

Een Colheita is een port van één oogstjaar die minimaal 7 jaar op eiken vaten heeft gerijpt. Niet alleen het oogstjaar staat op de fles, ook het jaar van botteling. De port die ik proef komt uit 1998 en de botteling vond plaats in 2016. Een rekensommetje laat zien dat hij zo’n 18 jaar (!) in houten vaten gerijpt heeft. De kleur is oranje-bruin. In de neus gedroogd fruit, hazelnoot en een hint van vanille. Romig, karamel, noten, en een pittige kruidigheid in de mond. Van deze wijn geniet je na een heerlijke maaltijd. Eet er een mooi stukje Boeren Belegen kaas bij.

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer over port lezen op deze website? Klik hier!

De ports van Cálem zijn o.a. te koop bij de Mitra slijterijen en andere zelfstandige wijn- en delicatessenwinkels

Importeur Cálem port en La Nostra Acqua Tonica di Chinotto Lurisia: Wine&Spirits

Lees hier hoe port wordt gemaakt 

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wine&Spirits

#portweetje
#samenwerking
#porthuis
#port