Het is lang geleden dat ik mezelf verloor in een kookboek. Maar dit is er zo een: ‘ Bijdendijk. Een keuken voor de Lage Landen ‘. Wow! Wát een tof kookboek is dát! Hoewel… kookboek…

Joris Bijdendijk, De Bron

In dit bijna 400 pagina’s tellende boek neemt Joris Bijdendijk je mee naar zijn jeugd. Die bracht hij weliswaar door in het Amsterdamse, maar op vrijdagmiddag vertrok de hele familie naar de Belgische Ardennen. Daar hadden zijn ouders een boerderij gekocht en werd er in de weekenden hard gewerkt aan het huis, de moestuin en in de boomgaard. Hoewel hij dat niet altijd even leuk vond ligt daar wel de basis van zijn kracht nu. De Bron, zoals hij het eerste deel van zijn boek noemt.

“In die tijd leerde ik hoe groenten, fruit en beesten op een bord terechtkomen. En ik leerde van lekker eten en drinken houden.”

De Leerschool en De Missie van Bijdendijk

Het boek bestaat eigenlijk uit drie delen. Na het het zojuist genoemde De Bron volgt De Leerschool, waarin Joris Bijdendijk vertelt over zijn stages bij Ron Blaauw en de Franse chefs Jacques en Laurent Pourcel, die ook tekenen voor het voorwoord. In het derde deel komt De Missie van Bijdendijk aan bod.

“In RIJKS hebben wij de missie te laten zien welke rijkdom aan producten wij in de Lage Landen hebben. We leven aan de vooravond van een gouden eeuw voor de Nederlandse gastronomie.”

Met zijn boek wil Joris Bijdendijk zoveel mogelijk mensen stimuleren thuis met streekproducten aan de slag te gaan. Met ansjovis uit Bergen op Zoom, authentieke runderrassen als Brandrode en Lakenvelder en de Boeren Goudse Oplegkaas. Ook zijn liefde voor Slow Food en de Slow Food Chef’s Alliantie wordt in De Missie besproken.

Bijdendijk tekst over BGO

Bijdendijk BGO custard

Recepten en lijstjes

Na elk deel volgt een aantal recepten. Die recepten zijn zo veel mogelijk aangepast aan wat thuis mogelijk is. Van de foto’s alleen al ga je watertanden! Tot slot vind je in het boek enkele basisrecepten, een lijstje met handig keukengereedschap en een ingrediënten- en receptenkalender. Met dat laatste kun je prima, zoals Bijdendijk dat doet, met de seizoenen koken. Een bron van inspiratie, dat moet het boek zijn. Geen stelsel van regels. “Blijf creatief en kook spontaan” is het devies van Joris Bijdendijk.

Bijdendijk Morieljes

Morieljes met daslook en wilde kruiden. Een van de prachtige foto’s in het boek. Watertandend!

Bijdendijk. Een keuken voor de Lage Landen: de wijn

Door alle mooie verhalen, recepten en foto’s zou je bijna vergeten dat er bij elk recept ook nog een passend wijnadvies wordt gegeven. Martijn Kwast tekent daarvoor en dat doet hij goed. Geen merken of reclames maar adviezen als: “Een pure Viognier uit de Rhône is perfect, maar let op dat daar niet te veel houttonen inzitten”. Hoewel ik toch ergens ineens een ‘Licht friszoete Château Violet Sauternes’ tegenkom… En ik persoonlijk een tekst als: ‘Witte viura uit de Rioja’ liever zou zien als ‘Een witte wijn als een viura uit de Rioja’. Maar hoe dan ook:

Bijdendijk. Een keuken voor de Lage Landen… Ik zeg: kopen dat boek!
Of op je verlanglijstje zetten voor Sint of Kerst.
Want man man man…. dit is genieten! 

LINKS:

Dit boek direct kopen kun je bij Bol.com

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar 

RIJKS restaurant ontvangt ook geregeld gastchefs. Meer lezen op deze website over Ottolenghi in RIJKS restaurant? Klik hier. En Margot Janse in RIJKS restaurant op deze website? Klik hier 

Meer kookboeken op Anne-Wies.NL? Klik hier! 

 

#wijnboek
#kookboek